Az egyszerű szerves gyomirtás technikája az egyik legfontosabb kertészeti tipp, amit az AOC-nál talál – forradalmasította a kertészkedésemet, lehetővé téve, hogy több egészséges bokor- és virágkertem legyen anélkül, hogy egész nyáron gyomlálni és trágyázni kellene. Ha még nem csináltad, készülj fel, hogy imádni fogod!

A cikk egyes linkjei affiliate linkek, és ha rájuk kattintasz és vásárolsz, akkor egy kis jutalékot kapok, ami nem jelent számodra költséget.

Te is küzdesz a gyomokkal a kertedben? Volt már olyan, hogy úgy érezted, fel akarod adni a kertészkedést a gyomok miatt?

Őszintén szólva, volt már, hogy én is így éreztem, mert szeretnék organikusan kertészkedni. Nagyon sok cikkben, amit olvastam, a gyomok kézzel való kihúzását hangsúlyozták, mint a gyomoktól való megszabadulás egyetlen módját – vagy próbáljuk meg mulcsba fojtani őket, és reméljük, hogy néhány hét múlva már nem bukkannak elő.

De én most egyértelműen azt mondom, hogy vannak olyan módszerek is a gyomok ellen, amelyek nem járnak vegyszerekkel. Felfedeztem, hogyan lehet minimalizálni a gyomokat:

 • A zöldségeskertben
 • A kukoricaföldön
 • Állandó utak &Kavicsos terasz

De a legmegváltoztatóbb (legalábbis az én kertészéletemben) számomra az az öt egyszerű lépés, amellyel a kerti cserje- és virágágyásainkban a gyomokat ellenőrzöm – és nem csak tavasszal, hanem egész évben!

Így van, az alábbiakban vázolt lépésekkel jövő tavaszig nem kell aggódnod a gyomok miatt. ÉS azután minden évben egyre kevesebb lesz a gyomnövény, amivel foglalkoznod kell. Tényleg! Mindössze néhány óra alatt végezni fogsz a virágágyásod karbantartásának nagy részével – már csak az öntözés és a virágzás élvezete marad hátra.

Mi a gyomirtásom titka?

Nos, ez nem is olyan nagy titok, hiszen ez egy olyan módszer, amiről már korábban is írtam. És elmondtam mindenkinek, akit ismerek. És talán a háztetőkről kiabáltam, ha! A technika a következőket tartalmazza:

Újságpapír (vagy kartonpapír) és Mulcs

Igen – és minden alkalommal, amikor ezt leírom, esküszöm, hogy angyalok énekét hallom (említettem, hogy megváltoztatja az életet, ugye?).

Miatt ez a technika olyan idő- és józanságmentő (és nagyjából az egyetlen ok, amiért bokrok és virágszegélyek vannak az egész kertünkben, hogy élvezhessem) úgy éreztem, hogy meg kell osztanom a pontos lépéseket, amiket teszek – néhány előtte és utána képpel -, hogy láthasd, milyen egyszerű ez. És hogy mennyire jól működik.

Tényleg csökkenti a gyomlálást az ágyásokban és a szegélyekben?

Amikor az összes ágyásunkat elkészítem ezzel a módszerrel, tényleg sokkal kevesebb munkám lesz az év hátralévő részében.

Itt egy bizonyíték az előző házikertünkből:

Ez az első virágágyás egyik oldala, amelyet az előző nyáron újságpapírral és mulccsal borítottunk (vásárolt kerti komposztot használunk a mulcshoz, amit alább elmagyarázok).

Amint láthatja, csak néhány gyom van itt-ott, amelyeket a mulcsnak köszönhetően könnyű kihúzni, a lépcsőfokok körül koncentrálódnak. Ez azért van, mert nehéz az újságpapírrétegeket a kövek közé bejuttatni, hacsak nem emeljük fel őket, és nyilvánvalóan nem szántunk rá időt. Ha felemeljük a köveket, és teljesen alájuk rétegezzük a papírt, még ennél is kevesebb gyom lesz.

Most, összehasonlításképpen, nézzük meg ugyanannak az ágyásnak a másik végét, ahová nem jutottunk el:

A bokrok és évelők ágyásának ez a vége nem kapta meg a papír- és mulcsréteget. Kifogytunk a komposztmulcsból, és soha nem fejeztük be az ágyást – valójában a jobb oldalon pontosan látható, hogy hol fogyott el a papír és a mulcs a lépcsőkövek közelében.

A bal oldali összes gyomban van néhány növény, de a zöld “talajtakaró “nagy része kis babagyomok, plusz azok a kora tavaszi “pattanások” (más néven keserűvirág), amelyeket utálok. Utólag 20/20, igaz?

Ne hagyja, hogy ez történjen a virágágyásaival – kövesse ezt az öt lépést a szerves gyomirtáshoz, és könnyítse meg az életét!

Újságpapír & Mulcs szerves gyomirtás videó

Nézze meg a videót, amit erről a technikáról készítettünk, majd olvasson tovább a lépések részleteiért:

5 egyszerű lépés a szerves gyomirtáshoz

1. lépés: Gyűjtse össze az anyagokat.

 • Kerti szerszámok: kapa és kis kézi gereblye, egy kis lapát, (a kedvenc lapátom, mióta felfedeztem!) és egy fém gereblye. Szükséged lesz egy jó metszőollóra is, hogy visszavághasd azokat a növényeket, amelyeknek szükségük van rá. Emellett mindig használok egy térdelő alátétet, és a szerszámaimat egy kerti szállítmányban hordom, hogy ne kelljen ide-oda szaladgálnom, ha valamit elfelejtek.
 • Mulcs. Elég mulcsra lesz szükséged ahhoz, hogy legalább 2 hüvelyk vastagságban beborítsd a területedet. Használhatsz kerti komposztot, mint mi (ne használj azonban házi komposztot ehhez, mert a gyommagvak nem pusztulnak el úgy, mint a kereskedelmi komposztban), kéregdarabokat, fadarabokat, fenyőtűket és még szalmát is (bár ez nem fog olyan jól kinézni a virágágyásokban). Előnyök & A mulcsok hátrányai:
  • Kerti komposzt: Előnyök: Szeretjük a kertészeti központokban “kerti komposztnak” nevezett mulcs barna színét. De a komposzt használatának másik előnye, hogy trágyaként hatva bomlás közben táplálja a talajt – és valójában ez az egyetlen trágya, amit valaha is használtam az ágyásaimban (húzzunk le még egy dolgot a teendőlistáról!). Ellenérv: inkább talajszerű, így több gyomnövényt növeszthet, mint a kéreg. Ha a területed mindig nedves marad, vagy olyan területek közelében van, ahová gyomokat fúj a szél, ez problémát jelenthet.
  • Kéregforgács vagy faforgács: Előnyök: könnyű lerakni (könnyebb súly) és a fa nyesedék akár ingyenes is lehet. A faforgácsban a gyomok nem csíráznak ki olyan könnyen, mint a komposztban. Hátrányok: Önmagában nem táplálja a talajt, mivel a bomláshoz nitrogénre van szükség, bár működhet, ha más nitrogénforrással együtt szórja szét.
  • Szalma vagy fűnyesedék: Ezek elsősorban a zöldségeskertekbe valók, mivel nem mutatnak túl jól a virágok és bokrok körül.
  • Helyi mulcsok, például fenyőtű, kakaóhéj és más: Ha olyan területen él, ahol ezek a különböző típusú mulcsok elérhetők, mindenképpen nézzen utána. Győződjön meg róla, hogy tudja, mit tesznek bomlásuk során, így tudni fogja, hogy szükség van-e műtrágyára.
 • Újságpapír vagy kartonpapír (a titkos fegyver!) – és bőven. Egész évben gyűjtjük az újságpapírt, és minden tavasszal felhasználjuk. Használhatsz kartont is, de mivel az vastagabb, csak olyan helyeken használd, ahová nem akarsz egynyári növényeket ültetni (például fák alá vagy nagy, befutott bokrok közé). A növények köré is nehezebb elhelyezni, mivel a darabok nagyobbak. A karton hosszabb ideig tart, így megúszhatja a kétévente történő alkalmazást. A papír bevásárlószatyrok is jók, felvágva és kibontva, de az újságpapír általában a legkönnyebben beszerezhető.

2. lépés: Vágja le a bokrokat és évelőket, majd enyhén húzza ki a gyomokat.

Én szeretem késő télig vagy kora tavaszig várni ezzel a művelettel az ősz helyett, mivel az elhalt növényzet segít megvédeni a növényeket a fagykároktól, és élőhelyet és magfejeket biztosít a madaraknak. Ráadásul ősszel semmiképp nem találnék időt erre a sok zöldség betakarítása mellett, de a madár kifogás jobban tetszik, ha!

TIPP: Próbáljuk meg az évelő gyomok, például a gyermekláncfű gyökereit is kiszedni, de az egynyári gyomoknál csak a nagyokat húzzuk ki, hogy a papír laposra tudjon feküdni. A rétegek elpusztítják a megmaradt kicsiket. Igen, ez azt jelenti, hogy NEM kell az összes gyomot kihúzni, csak takard el azokat. Hurrá!!!

3. lépés: Vágja le az ágyásszéleket fűszegély árokkal vagy vágja le a füvet az állandó szegély közelében.

A képen látható ágyás cementszegélyes, de sok más kerti ágyásunk csak fűből áll (itt megtekintheti az egész udvarunk és kertünk túráját).

Egy ilyen egyszerű kézi fűszegélyezővel vágok árkot a fűszegélyek mentén, majd kihúzom a gyepdarabokat és komposztálom őket. Gyomláljuk a füvet a cementszegély ellen.

4. lépés: Kezdjük el rétegezni a papírt – a titkos fegyverünk.

Itt van néhány szempont, amit ne felejtsünk el a papír lerakásakor:

 • Minél vastagabban rétegezzük a papírt, annál több gyomelhárítást végez – én 4-6 réteget szeretek használni.
 • Ne használj fényes, színes hirdetéseket – csak sima újságpapírt (ami lehet színes is – az is rendben van, csak ne a fényes papírt). Megjegyzés a tintával kapcsolatban: az újságpapír tintája ma már szója alapú, így tökéletesen használható az ilyen organikus tájainkon.
 • A papírok szélei jó egy-két centivel fedjék egymást – a lényeg az, hogy ne adjunk teret a gyomoknak!
 • Ha szél fúj, tarts a közelben egy slagot, és permetezd le a papírokat, miközben lerakod őket, hogy stabilan tartsd őket, mielőtt hozzáadod a mulcsot.
 • Ha száraz a talaj, öntözz jól először – mintha nem jutottál volna hozzá korábban, és már július van (nem mintha én tudnék erről, a-hem). Aztán permetezd be a papírt is. A mulcs segít megtartani a nedvességet az évnek ebben az időszakában.
 • Fektesse a papírt az áztatótömlők alá, ha használ ilyet.

5. lépés: Végül fedje be az összes papírt mulccsal.

Minél több mulcsot használsz, annál jobban elnyomja a gyomokat – egy 2 hüvelykes réteg a minimum.

Ez az a pont, ahol a varázslat megtörténik, és a gyomos rendetlenségből tiszta és rendezett leszel – olyan nagyszerű érzés a teljesítés – különösen azért, mert nem kellett az összes.gyomot kihúznod. És ami még jobb, még hónapokig remekül fog kinézni!

Újságpapír és mulcs gyomirtás K&A

Mi van, ha a szezonban később akarok elültetni valamit?

Ez egyszerű! Egyszerűen tolja félre a mulcsot ott, ahol ültetni szeretne, egy simítóval vágjon bele a papírba, és hajlítsa vissza (mint egy könyvborítót). Ásson egy gödröt, helyezze bele a növényt, töltse fel földdel, és tapossa meg, ahogy általában szokta.

Ezután helyezze vissza a visszahajlított papírt (ha szükséges, tépje el, hogy az új növény köré illeszkedjen), és fedje be a felhalmozott mulccsal. Semmi gond.

A kartonpapírral ez nem olyan egyszerű, mint említettem, ezért a kartont olyan területeken kell használni, ahol nem akarunk más növényt ültetni.

A fák körül is lehet ezt csinálni?

Igen, ez a gyomirtási módszer a fák körül is használható, ahelyett, hogy drága “fakarikákat” vásárolnánk vagy műanyag szegélyt használnánk (amit aztán a fűnyíróval óhatatlanul megkarmolunk…). Íme, hogyan lehet ezt a technikát fákra adaptálni:

 • Fektessünk egy csomó réteg papírt (10-15 réteg) közvetlenül a lenyírt fű fölé egy laza körben, az éles sarkokat szükség szerint kívülről betűrve.
 • Takarjuk le 2-3 hüvelyk mulccsal, de ne halmozzuk fel a törzsig.

A fenti képen látható fát tavaly csináltuk, és láthatjuk, hogy egész évben fűmentes maradt. Idén tavasszal még egy rétegre van szüksége, hogy a következő évben is megmaradjon. Természetesen adhatsz neki egy szép, vágott szegélyt, ha azt szereted… Azt hiszem, láthatod, melyik táborba tartozunk.

Milyenek az ágyások faforgáccsal?

Fentebb egy példa anyukám kertjéről kora tavasszal, amit kartonnal és ingyen faforgáccsal borítottunk be (a takarításról további részleteket itt láthatsz, beleértve azt is, hogy mennyire tele volt gyomokkal!). Ez egy olyan terület, amely állandóan nedves, így a szokásos komposzt nem működött a gyomok visszaszorítására.

Még két évvel később is csak néhány gyom volt, amit ki kellett húzni!

Van még néhány példa, amit megnézhetek?

Máris! Itt van még néhány terület az előző házunk udvaráról, hogy remélhetőleg inspiráljon:

Papír és mulcs lerakása áztatóslaggal. A bal felső képen látható az a terület, amit még meg kell csinálni, valamint a lépcsőfokok bal oldala.

Imádom, ahogy az új papír- és mulcsréteg újra olyan frissé teszi az ágyást. Látod a tavalyi mulcs unalmas színéhez képest?

Ez a tiszta és rendezett megjelenés az, ami arra motivál, hogy kimenjek és kitakarítsam az ágyásokat. Ez és az a tény, hogy tudom, ha megcsinálom, egy évig nem kell újra megcsinálnom!

Ígérem, hogy ha ezeket a gyomirtási tippeket alkalmazod, a kertészkedésed élete örökre megváltozik, ahogy az enyém is megváltozott! Szólj nekem, ha használod, és hogy neked is beválik.

Ez a cikk frissítve lett, eredetileg 2011 márciusában jelent meg.

Felvilágosítás: a cikkben található affiliate linkek jutalékot jelentenek az eladások alapján, de ez nem változtatja meg az árát. Kattintson ide, ha el szeretné olvasni a teljes nyilatkozatomat és a reklám közzétételt.

Tegye sikeressé az idei kertet!

Tervezzen, álmodjon, rögzítsen és gyűjtsön eddigi legjobb kertjéhez az AOC 16 oldalas Kerti sikerterv füzetével! Emellett megkapja a népszerű heti VIP hírlevelet, hozzáférést a nyomtatható könyvtárhoz és alkalmi ajánlatokat. Soha semmilyen spam – olvassa el adatvédelmi szabályzatunkat itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.