A szabin nők elrablása egy márványszobor, a Loggia dei Lanzi-ban kiállított művek közül talán az egyik leghíresebb. Szerzője Giambologna, olasz nevén Jean de Boulogne (1529-1603), flamand szobrász, aki Itáliában, különösen Firenzében dolgozott.

A szobor 4,10 méter magas, és – más remekművekkel együtt – I. Cosimo nagyherceg állíttatta a Loggiában. A nagyherceg szabadtéri múzeumot hozott létre a – köztársasági korszakban – az országgyűléseknek szentelt térben, hogy megmutassa annak erejét és ennek az élménynek a végét.

A mű egy lányt ábrázol, aki megpróbálja kiszabadítani magát, miközben egy férfi emeli fel, akinek lábainál egy kétségbeesett öregember áll. Az ókori római történelem egy epizódját, a szabinok elrablását ábrázolja: Romulus, a király és városalapító elrabolt szabin nőket a római férfiak számára, hogy legyen kivel szaporodniuk.”

A mű azt ábrázolja, hogy ez a pillanat erőszakos és tragikus volt. A szobornak azonban van egy másik meghatározása is: Az élet három korszaka. Az idősebb férfit ugyanis elnyomja egy férfi, aki egy nála is fiatalabb lányt tart.

Amikor ezen a szobron dolgozott, Giambologna, a manierizmus nagy mestere, a Mediciek hivatalos szobrásza volt.

A mű több éven át szenvedte a folyamatos légköri hatásoknak való kitettséget. A tudósok fontolgatják a Palazzo Vecchióba vagy az Uffizibe való esetleges áthelyezését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.