Kedves olvasó,

Nem, ez egy újabb városi legenda, amely túl sokáig járult hozzá a pletykamalomhoz az interneten, az egyetemi kampuszokon és máshol. Annak ellenére, amit a szórólap állít, az Egyesült Államokban gyártott és értékesített tamponok nem tartalmaznak olyan káros szintetikus szálakat, amelyek rákot okozhatnak. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) által meghatározott és betartatott szabványok és előírások biztosítják a különböző fogyasztói termékek, köztük a tamponok biztonságát és hatékonyságát. Ez az ügynökség ellenőrzi a tamponok tervezését, anyagát és gyártási folyamatát, szigorúan szabályozva gyártásukat és értékesítésüket.

A tamponokkal kapcsolatban keringő téves információk elsősorban a következő kérdésekre vonatkoznak:

Azbeszt: A rákkeltő azbesztről tévesen azt híresztelték, hogy a tamponok adalékanyaga – azzal az ürüggyel, hogy növeli a menstruációs folyást -, és így elősegítené a kiskereskedelmi eladásokat. Az FDA szerint egyetlen amerikai tampon sem tartalmazott azbesztet összetevőként vagy a gyártásukban részt vevő anyagként.

A tampon összetevőinek kifehéredése: A rájon, egyes tamponok egyik összetevője, a fapép cellulózából származó anyag. A közhiedelemmel ellentétben, miszerint a fehérítőszert a tamponok fehérítésére vagy tisztítására használják, valójában a szálak “fehérítésének” vagy tisztításának folyamata – olyan vegyi anyagok, mint a klór-dioxid vagy a hidrogén-peroxid felhasználásával – szükséges ahhoz, hogy a nedvszívó rayonszálakat kivonják a fapépből.

Dioxin: Mivel a tamponokban a múltban kis mennyiségű dioxin lehetett jelen, fennmaradt a félelem, hogy ez a rákkeltő vegyi anyag még mindig a tamponok része. A tampongyártók megszüntették azt a bizonyos rayon fehérítési eljárást, amely ezt a mellékhatást okozhatta. Ráadásul az FDA jelenleg arra kéri a rayon tampongyártókat, hogy vizsgálják meg a dioxint. Ezek a független laboratóriumokban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a dioxin mennyisége a kimutatható szinten vagy az alatt van, és az ebből az expozícióból eredő egészségügyi problémák kockázata elhanyagolhatónak tekinthető.

Toxikus sokk szindróma (TSS) kockázata: A toxikus sokk szindróma megnövekedett kockázata bizonyos tamponfajták és néhány nagy nedvszívó képességű tamponanyag használata miatt 1980-ban kivonták ezeket a termékeket az amerikai piacról. Az FDA beavatkozásának és az oktatási erőfeszítéseknek köszönhetően a TSS előfordulása drasztikusan csökkent. Az Egyesült Államokban gyártott tamponok pamutból, műselyemből vagy a két anyag keverékéből készülnek. A folyamatos aggodalmak ellenére, hogy különösen a műselyemszálak veszélyeztetik a TSS kialakulását, nem észleltek különbséget a jelentett problémákban a pamut- és a műselyemtampont használó nőknél.

Úgy tűnik tehát, hogy ha a Toxikus tamponok támadása az Ön egyetemére kerül, az inkább egy fantáziafilm lesz, mint egy dokumentumfilm. További részletekért látogasson el az FDA weboldalára a tamponok biztonságáról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.