Almavirág

(Pyrus malus)

1901-ben fogadták el.

Az almavirágot (Pyrus malus) az 1901. évi harmincharmadik közgyűlés fogadta el Arkansas állam virágaként. Az almavirágnak rózsaszín és fehér szirmai és zöld levelei vannak. Arkansas egykor jelentős almatermelő állam volt. A Washington megyei Lincoln városa ad otthont az évente megrendezett Arkansas Almafesztiválnak.

Az almavirágot azért választották, mert abban az időben Arkansast almaállamként ismerték, és néha “A nagy vörös alma földjének” nevezték. Egy időben Benton megye volt a fő almatermelő megye az Egyesült Államokban Ma Arkansas a 32. helyen áll az almatermesztésben.

Arkansas állam virágos emblémája: Almavirág

Szinonimák/egyéb latin nevek: = Malus coronaria var. coronaria (L.) Mill. (NoR)

Közönséges neve(i): édes alma

Ez egy jól ismert, 20-40 láb magasra növő fa, merev, görbe, szétterülő ágakkal és durva, feketés kéreggel. Az almafa Európában őshonos, ebben az országban honosodott, és áprilistól júniusig virágzik. Valószínűleg közel 1000 fajtáját termesztik az Egyesült Államokban, és mindegyikről azt mondják, hogy a vadrákból (Pyrus coronaria, Linne) származik. A gyümölcsből almabort állítanak elő, és mind a gyümölcsöt, mind az almabort sokat használják háztartási és gyógyászati célokra.

Az almavirág jellemzői

  • Élettartam: A levelek 2-3 hüvelyk hosszúak, kb. 2/3-ban olyan szélesek, tojásdadok vagy hosszúkás tojásdadok, fűrészesek, hegyesek vagy röviden csúcsosak, felül szőrösek, alul szőrösek, levélnyélen 1/2-1 hüvelyk hosszúak.
  • Virágszín: A virágok rózsaszínűek, néha fehérbe halványodnak, és nagyon illatosak. A vonzó virágok hasonlítanak a közönséges almavirághoz. A virágok illatosítják a májusi tájat. A termés zöldes színű és szeptemberben érik.
  • Virágméret: A virágok nagyok (4 cm), illatosak, a levelekkel együtt terjeszkednek, halványrózsaszínűek, és subumbelláris korpuszokban állnak. A kehelycső urna alakú, a végtag 5-karéjos; a virágzatnyél és a kehely fonalas-foltos. A szirmok 5, kerekded vagy tojásdad alakúak, rövid karmokkal. A porzók számosak; a porzók 5, egybefüggőek és a tövüknél foszlósak.
  • Virágzási időszak: Április-május
  • Termés: 2,5-3 cm átmérőjű, kis almára emlékeztető, sárgászöld, késő nyáron érő
  • Termőhelyi viszonyok:

Az Arkansas-i törvénykönyv (jegyzet nélkül)

Az almavirágot Arkansas állam hivatalos virágává nyilvánító törvény a 2014-es Arkansas-i törvénykönyv 1. címe – Általános rendelkezések 4. fejezete – Állami szimbólumok, jelmondatok stb. címében található. 1-4-109. szakasz

Taxonómiai hierarchia: Alma

Királyság: Plantae – Növények
Albirodalom: Tracheobionta – Vaszkuláris növények
Főosztály: Spermatophyta – Magról kelő növények
Főosztály: Magnoliophyta – Virágos növények
osztály: Magnoliopsida – Kétlaki növények
Alosztály: Rózsafélék
Sorrend: Rosales
Család: Rózsafélék (Rosaceae) – Rózsafélék családja
Nemzetség: Malus Mill. – Alma
Fajok: M. domestica –
Synonym: Pyrus malus L

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.