A kutyatulajdonosok számos okból nagyra tartják kutyatársaikat, és különböző stílusok és képzési stratégiák segítségével lépnek kapcsolatba velük. Egyes kutyákat viszont viszonylag könnyű kiképezni, míg mások nagyobb képzési kihívások elé állítják gazdáikat, és frusztráló viselkedési szokások elé állítják őket.

Mindkét esetben az egyik leggyakrabban előírt és általában előnyös kiképzési stratégia az, amelyet minden gazdinak naponta alkalmazhat, és alkalmaznia is kell a kutyájával. Ezt a stratégiát a kutyakiképzési és viselkedési szakirodalomban többféleképpen nevezik: integrált engedelmességi tréning, No Free Lunch program, vagy például Nothing in Life is Free (NILIF) program.

Bárhogy is nevezzük, ez a tréningprogram a mindennapi háztartási rutin keretein belül a kutyák parancsoknak való engedelmességének fontosságát hangsúlyozza. Minden kutyának meg kell tanulnia, hogy az alapvető parancsokra különböző jutalmazó tárgyakért vagy tevékenységekért cserébe reagáljon. A gazdiknak már akkor el kell kezdeniük ezt a programot, amikor a fiatal kölyökkutyát vagy az újonnan örökbefogadott felnőtt kutyát az otthonukba hozzák, és ezeket az alapvető háztartási szabályokat kell folytatniuk kedvencük egész életében.

Kezdje a megerősítők listájának összeállításával: olyan dolgokkal, amelyeket a kutya élvez. Ezek lehetnek kézzelfogható tárgyak, például csontok, játékok, jutalomfalat, labda vagy ételek. Ide tartozhatnak olyan tevékenységek is, mint az autózás, a séták, a hasmasszázs, vagy az interaktív játék a családtagokkal vagy más kutyákkal. Kérje meg a család minden tagját, hogy járuljanak hozzá ehhez a listához, és gondoljanak olyan dolgokra, amelyeket mindannyian adnak a kutyának vagy csinálnak a kutyával, és amelyeket a kutya láthatóan szeret.

A családnak ezután be kell vezetnie azt a szabályt, hogy ezeket a tárgyakat vagy tevékenységeket csak akkor kapja meg a kutya, ha valamit megtesz értük. Például minden alkalommal, amikor odamegy hozzád figyelemért, kérd meg, hogy üljön le, mielőtt megdicsérnéd és odanyújtanád neki a kezed, hogy megsimogasd. Minden alkalommal, amikor megtöltöd az ételtálját, kérd meg, hogy üljön le, mielőtt leteszed a földre. Ugyanez a szabály alkalmazható a “megerősítők” listáján szereplő bármelyik elemre. Mielőtt eldobod a teniszlabdát, le kell ülnie. Mielőtt kinyitod az autó ajtaját, hogy beugorhasson, le kell ülnie. Mielőtt felcsatolod a pórázt a sétához, le kell ülnie. Érti a lényeget.

Ha a kutyája még nem tudja, hogyan kell ülni, először ezt kell megtanítania. (Sok kutya könnyen megtanulja ezt a választ jutalomfalatért cserébe.) Még ha a kutyája le is ül jutalomfalatért, tartsa szem előtt, hogy valószínűleg nem fogja általánosítani ezt a készséget új környezetre (pl. a konyhán kívül, a jutalomfalatos üveg mellett) vagy új emberekre (pl. a gyermeke adja ki a parancsot Ön helyett). Ez azt jelenti, hogy először különböző környezetekben és más emberekkel, mint “kiképzőkkel” kell gyakorolnia a Sit-tréninget, mielőtt elvárná tőle, hogy a mindennapi tevékenységek során kövesse az Ön parancsait.

Ahogyan egy jól nevelt gyermek is hallgat a szülei utasításaira (és remélhetőleg pozitív megerősítést kap ezért), egy jól nevelt háziállat is megtanulta, hogy hasznára válhat, ha követi a gazdi utasításait. Ha ezt a tréninget következetesen végrehajtjuk, a pozitív tanítási stratégiák alkalmazásával növelhetjük az Ön vezető szerepét a háziállattal való kapcsolatában. Ha ezt a NILIF programot követi, kombinálva kutyája orvosi, fizikai és szociális szükségleteinek kielégítésével, akkor jó úton haladhat egy egészséges és kölcsönösen előnyös kapcsolat felé szeretett kutyatársával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.