Kedves várandós ikrek,

Ha az ikrekről van szó, kétféle típus létezik – testvéri és egypetéjű. A testvéri ikrek akkor jönnek létre, amikor két különböző petesejtet különböző spermium termékenyít meg, így két különböző genetikai felépítésű embrió jön létre. Az egypetéjű ikrek úgy jönnek létre, hogy egyetlen petesejt nem sokkal a megtermékenyítés után kettéválik. Mivel ebben az esetben ugyanabból a petesejtből származnak, az egypetéjű ikrek genetikai állománya azonos. Tehát neked is lesznek ikreid, mert a nagyszüleidnek voltak? Nos, ez attól függ. Míg a testvéri ikrek születésének valószínűsége valóban családi vonás, az egypetéjű ikreké nem. Ami azt illeti, hogy az ön generációjának megnövekedett az ikrek kialakulásának valószínűsége, ez több tényezőtől függően igaz lehet (erről később).

Először is, mennyire valószínű, hogy az embereknek ikrei lesznek? Az ikerszületési ráta 2013-ban 33,7 volt 1000 születésre vetítve; ez rekordmagas érték az Egyesült Államokban (összehasonlításképpen: 1980-ban 18,9 volt 1000-re vetítve)! Miért ez a hirtelen növekedés? Ezt az emelkedést a termékenységi terápiáknak, például az ovulációt indukáló gyógyszereknek és az asszisztált reprodukciós technológiáknak tulajdonítják. Az egyik ilyen technológia, az in vitro megtermékenyítés (IVF) , növeli az egypetéjű ikrek születésének esélyét. Egy tanulmány kimutatta, hogy ez az ikerterhesség családi előzményeinek és a petefészek erős működésének tulajdonítható, szemben az IVF-terápiával önmagában. Bár ez a tanulmány azonban családi előzményekre utalt, a kutatók még mindig azt jelzik, hogy az egypetéjű ikrek nem öröklődnek, és ez valójában csak a véletlen műve, hogy egyetlen megtermékenyített petesejt két egyforma embrióra oszlik-e.

Az egypetéjű ikrekkel ellentétben a testvéri ikrek születése valóban örökletesnek tűnik, de több tényezőt is magában foglal. Vannak bizonyos, az ovulációban szerepet játszó gének, amelyek hiperovulációt, vagyis több petesejt felszabadulását idézik elő. Ha Ön rendelkezik ezekkel a génekkel, megnő az esélye annak, hogy két különböző spermium két különböző petesejtet termékenyít meg, ami testvéri ikreket eredményez. Ezenkívül a testvéri ikrek születése csak az anya genetikájától függ, az apa családi múltjától nem. Azonban még ha az apa genetikája nem is növeli a saját közvetlen esélyét az ikrek születésére, ezeket a géneket (az egyetlen X-kromoszómán keresztül, amellyel rendelkezik) továbbadhatja egy leendő lányának. Ez a lány pedig hajlamos lehet az ikertestvériségre, ami megmagyarázhatja azt az elképzelést, hogy ez egy generációt ugrik át (az apa átadja a géneket a lányának, akinek aztán ikrei lesznek). A kétpetéjű ikrek esélyét tehát befolyásolja, hogy egy adott generációban több a hím vagy a nőstény. Ha a nagyszülőknek csak fiúk születtek, egyikük sem járulna hozzá a következő generációban a többes ikerszülésekhez. Ha azonban a nagyszüleidnek az ikerbácsik mellett lányaid is születtek, akkor nekik is megnövekedhet az ikrek születésének valószínűsége. Sőt, ha egy nőnek testvéri ikertestvérei vannak, akkor két és félszer nagyobb valószínűséggel lesznek ikrei, mint egy átlagos nőnek.

Még sok más tényező is hozzájárulhat az ikerszüléshez, köztük a környezet, a táplálkozás és az életkor. Az afrikai származású nők kétszer nagyobb valószínűséggel vállalnak ikreket, mint a kaukázusi nők, és négyszer nagyobb valószínűséggel, mint az ázsiai nők. Ezenkívül a nők életkorának előrehaladtával nő az ikerszülés esélye a tüszőstimuláló hormonok (FSH) emelkedése miatt, ami az ovuláció során egynél több petesejt felszabadulását okozhatja. Azoknak a nőknek, akiknek már volt korábban gyermekük, szintén nagyobb a valószínűsége, hogy testvéri ikreket szüljenek.

Mindezek alapján, attól függően, hogy milyen típusú ikrekről van szó, genetikai hajlam lehet a dologban, de ne feledjük, hogy nem ez az egyetlen tényező, amely szerepet játszhat abban, hogy szükség van-e dupla babakocsira!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.