Az Abbey Sharp, Registered Dietitian (RD), BASc által orvosilag felülvizsgált

Megvizsgáljuk a bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy lehet-e szoptatni a ketodiéta mellett vagy sem. Biztonságos ez neked és a babádnak, és hogyan hat az anyatejre?

Ha követed az Abbey’s Kitchen híreit, valószínűleg észrevetted, hogy elég sokat beszélek a keto diétáról. Az egész tavaly kezdődött, amikor a barátnőmmel és regisztrált dietetikus kolléganőmmel, Abby Langerrel egy kis feltűnést keltettünk azzal a videónkkal, amelyben különböző keto recepteket próbáltunk ki. Néhányan, hogy nagyon-nagyon szépen fogalmazzak, kevésbé voltak elégedettek!

Hogy tisztázzak néhány üzenetemet, és hogy 360 pillanatképet adjak arról, hogyan is működik valójában a diéta, készítettem egy átfogó áttekintést a keto diéta bizonyítékairól és a fogyásra gyakorolt hatásáról, más betegségek, például idegrendszeri betegségek, szív- és érrendszeri betegségek és 2-es típusú cukorbetegség mellett.

A diétákkal kapcsolatos új kutatások mindig felkeltik a figyelmemet, és dietetikusként kötelességem, hogy tájékozott maradjak, és fel kell tennem a kritikus szemüveget. Így amikor hallottam, hogy az emberek szoptatás közben is bevállalják a keto diétát, azonnal érdeklődtem az új trendről, annak biztonságáról és a vele járó kockázatokról. Ráadásul új anyukaként mindig igyekszem megismerni a legjobb és legújabb bizonyítékokat, hogy segítsek támogatni más anyukákat és leendő anyukákat ezen a hihetetlen utazáson!

Szóval lássunk hozzá.

Biztonságos-e a szoptatás a keto-diéta mellett?

Mint a legtöbb szuper korai fázisú kutatás esetében, az egérkísérletekből indulunk ki, és ezekből dolgozunk. Itt Torontóban, a The Hospital for Sick Children kutatói 3 ilyet végeztek, mindegyik az egerek terhességének és szülés utáni életének különböző fázisaira fókuszált:

Mielőtt megvitatnánk, hogy biztonságos-e a szoptatás a keto-diéta mellett, tekerjük vissza és kezdjük a keto-diéta terhesség alatti hatásával.

Tanulmány #1: Hogyan befolyásolja a keto diéta az embrió szerveinek fejlődését?

A kutatók olyan egereket vizsgáltak, amelyeket vagy standard, vagy keto diétára osztottak. A párosodás után az embriókat 13,5 és 17,5 napos vemhességkor követték nyomon. Mit találtak? Figyelemre méltó méretbeli különbségek voltak – a keto embriók 13,5 napra nagyobbak voltak, majd érdekes módon növekedésük lelassult, és 17,5 napra kisebbek lettek, mint a standard diétás embriók! A keto embrióknál a belső szervek fejlődése is megváltozott. Jelenthet ez esetleges szervi működési zavarokat és viselkedésbeli változásokat a későbbi életben? Még nem világos. Ez néhány nagyszerű kiindulási információ, azonban még mindig nem elég ahhoz, hogy következtetéseket vonjunk le, különösen mivel ez egy egereken végzett vizsgálat. Azt azonban tudjuk, hogy a terhesség alatti keto diéta összefüggésbe hozható a kisebb méretű embrióval és a szervfejlődés megváltozott ütemével. Mi a helyzet a szülés után?

Tanulmány #2: Hogyan befolyásolja a keto-diéta a szoptatást és a baba növekedését?

Most következik a sorozat második tanulmánya a keto-diétáról és a szoptatásról. Az 1. tanulmányhoz hasonlóan a kutatók egy keto csoportot hasonlítottak össze egy standard csoport vemhes egérrel, de ezúttal az egerekre és a szülés utáni utódaikra koncentráltak.

Az eredmények lenyűgözőek voltak. A szoptató keto egerek súlyos élettani megterhelést tapasztaltak, és még ketoacidózisba is kerültek, ami egy nagyon veszélyes szövődmény, amikor a szervezet túl sok ketoont termel, ami magas savmennyiséget eredményez a vérben. Sőt, a szülés után néhány napon belül elpusztultak! Ez talán a szoptatás során megnövekedett energiaszükségletnek tudható be. Mivel az anyáknak a normálisnál sokkal több energiára van szükségük a tejtermeléshez, több zsírt égetnek el, és több ketonokat termelnek, ami messze túllöki őket a ketózis állapotán (ami a normál cél lenne, ha valaki keto diétán lenne), és a ketoacidózis veszélyes területére kerül.

Még rosszabb, hogy a babáiknál lelassult a növekedés, ami arra utal, hogy a keto anyák anyateje nem volt elegendő tápanyag, mennyiség vagy mindkettő. Ebben az esetben ez egy vesztes-vesztes helyzet volt, mind az anya, mind a baba számára. Végül, a keto egerek termékenysége is alacsonyabb volt, és ha mégis vemhesek lettek, az alom mérete sokkal kisebb volt az átlagosnál.

3. tanulmány: Van-e a terhesség alatti keto diétának tartós hatása a felnőttkorban?

Beszéljünk a keto diétáról és a felnőttkorról. Az utolsó tanulmány a keto diéta hosszú távú hatásait vizsgálta a felnőtt utódok tanulmányozásával. Miután különböző fizikai és pszichológiai teszteknek vetették alá, keto prenatális diéta felnőtt egereit fizikailag aktívabbnak mutatták, hiperaktivitásra való hajlammal, és kevésbé mutatták a szorongás és a depresszió viselkedési jeleit. Tehát mondhatjuk, hogy ezek a vizsgálatok ígéretes eredménnyel zárultak? Fűzzük össze az egészet, hogy lássuk:

Szóval – biztonságos a szoptatás a keto-diéta mellett?

A tanulmányok alapján tudjuk, hogy a terhesség alatti keto-diéta és a szoptatás egereknél összefüggésbe hozható az utódok szervi fejlődésével, anyagcseréjével és viselkedésével egészen a felnőttkorig.

Itt egy gyors összefoglaló:

  • A vemhes, keto diétán lévő egereknél az embriók mérete jelentősen kisebb
  • A keto diétán lévő összes szoptatós egér elpusztult, és gyermekeik kicsinek számítottak
  • A keto diétán lévő egereknél magasabb volt a meddőség aránya
  • A prenatális keto diétán lévő egerek felnőtt utódai fizikailag aktívabbak voltak, kevésbé mutatták a szorongás és a depresszió jeleit

Mit jelent ez pontosan? Bár a szoptatós keto egerek, akik elpusztultak, elég rémisztően hangzik, és mindenképpen elgondolkodtató, de végső soron ezek még csak egérkísérletek, és ilyen korai kutatásoknál még túl korai lenne nyilatkozni a biztonságosságáról.

Lényeg a lényeg: az anyukák már nagyon-nagyon-nagyon régóta szoptatnak rendszeres diéta mellett, és ez csodálatosan bevált nekik. Én személy szerint nem rontanám el a jó dolgot.

Magas zsírtartalmú diéta és szoptatás

Noha a keto diétáról terhes és szoptató nőknél nincs kutatási eredmény, amit tudunk, az a magas zsírtartalmú diétáról (HF) szóló tanulmány. Ezek a kutatók azt akarták kideríteni, hogy a magas zsírtartalmú étrendnek van-e bármilyen hatása az újdonsült anyukák tejtermelésére. Ez a tanulmány a magas zsírtartalmat 55%-ban és 30% szénhidrátban határozta meg (ahol a keto diéta 70% zsír és 5% szénhidrát lenne).

Íme, mit találtak. A tényleges tejmennyiséget és a tejben lévő fehérje mennyiségét nem befolyásolták. Az anya tejében lévő zsír mennyisége azonban valójában sokkal magasabb volt, ami azt eredményezte, hogy a baba több energiát fogyasztott. Ennek oka, hogy a zsír magasabb energiatartalmú. Emellett az újdonsült anyukák által elégetett energia mennyisége, a pihenő fázisban és a szoptatás alatt is sokkal magasabb volt, ha magas zsírtartalmú étrenden voltak, ami a fogyás nagyobb lehetőségét jelzi.

De mielőtt minden újdonsült anyuka elkezdené növelni a zsírbevitelét, vegyünk figyelembe néhány tényezőt. Ebben a vizsgálatban csak hét újdonsült anyuka vett részt. HETEN! Ez aligha elég ahhoz, hogy egészségi eredményeiket általánosítani lehessen a lakosságra. Továbbá ez a hét nő csak nyolc napig tartott magas zsírtartalmú étrendet, majd nyolc napig normál étrendet, hogy összehasonlíthassuk. Gondolja, hogy egy új étrend kipróbálása mindössze nyolc napig jelentős hatást gyakorolhat? Nem hiszem.

A “Laktációs ketoacidózis” veszélyes esete

Rendben, tehát a korábbi egérkísérletben láttuk, hogy a keto diétán szoptató anyák ketoacidózisba kerültek, és ezt követően meghaltak. Mindazok számára, akik nem értenek a tudományhoz, a ketoacidózis akkor következik be, amikor a szervezeted túl sok zsírt bont le az energiaszükségleted kielégítéséhez, aminek következtében túl sok keton keletkezik a szervezetedben, ami savfelhalmozódást okoz a véredben. Szélsőséges esetben halálos kimenetelű lehet, így magától értetődik, hogy ezt nagyon komolyan kell venni.

Noha nincsenek olyan kontrollált tanulmányok, amelyek ezt emberi szinten vizsgálták volna (valószínűleg nem menne át az etikai jóváhagyáson), tizenegy esetről számoltak be valódi nőkről, akik alacsony szénhidráttartalmú diéta mellett szoptatva ketoacidózisban szenvedtek. Nagyon ritka, de igaz, és mindenképpen érdemes utánanézni. Ezek az esetleírások azért szuper érdekesek, mert a ketoacidózis hagyományosan olyan állapot, amely a cukorbetegeket érinti, nem pedig a szoptató anyákat!

Nézzük meg az egyiket a tizenegy esetleírás közül.

Egy 27 éves nő kizárólag szoptatta 8 hetes gyermekét, miközben alacsony szénhidráttartalmú étrendet követett. Hányást és hasmenést tapasztalt, és néhány napig képtelen volt bármit is enni – a sürgősségin kötött ki. Kiderült, hogy súlyos ketoacidózisa volt, és gyorsan intravénás folyadékpótlással kezelték, és azt mondták neki, hogy növelje a szénhidrátbevitelt. Szerencsére ez szerencsésen végződött, és gyorsan és teljesen felépült! (Olvasson még néhány esettanulmányt itt, itt és itt).

A kutatók és az egészségügyi szakemberek úgy vélik, hogy ez azért történik, mert a szoptatás alatt sokkal nagyobb az energiaigény. Ez az alacsony szénhidrátbevitellel kombinálva a szervezetet laktációs ketoacidózisba taszíthatja. Szerencsére ez a fokozott szénhidrátbevitelből és intravénás folyadékbevitelből gyorsan megoldható. Ha tehát a laktációs ketoacidózis jeleit, például hányingert és hányást érez, és alacsony szénhidráttartalmú diétát tart, kérjük, minél előbb keresse fel a sürgősségi osztályt!

Szóval mit együnk szoptatás közben?

Azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a ma tárgyalt tanulmányok, bár még koraiak, a “no keto diéta” megközelítés felé terelnek minket, ha terhességről és szoptatásról van szó (korábban itt is kitértem rá). Nem hiszem, hogy elegendő kutatás áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy azt mondhassuk, nem biztonságos a szoptatás a keto diéta mellett. Ugyanakkor azt sem gondolom, hogy megéri a nagyon egyértelmű kockázatot. Annyi más étkezési mintát követnek az emberek, és folyamatosan újak jelennek meg – így tágabb értelemben talán elgondolkodtató, hogy az anyai étrend hogyan befolyásolja a szoptatást általában.

Néhány évvel ezelőtt a legjobb és legfrissebb bizonyítékok áttekintése éppen ezt a kapcsolatot vizsgálta: az anyai étrend és az anyatej tápanyag-összetétele. Azt reméltük, hogy ez több betekintést nyújt az anyáknak abba, hogy étrendjük hogyan hat a csecsemőre. A kutatók által talált bizonyítékok azonban meglehetősen változatosak és – jobb kifejezés híján – mindenhol egyformák voltak. A legnagyobb összefüggést a halfogyasztás és az anyatejben lévő omega-3 zsírsavak, valamint a C-vitamin-fogyasztás és az anyatejben lévő koncentráció között találták. De még így sem voltak túl szignifikánsak az eredmények.”

Mivel az áttekintés ilyen ellentmondásos bizonyítékokat talált, a kutatók tulajdonképpen azt állították, hogy ez a “munka ráébresztett arra, hogy mennyire szétszórtak és gyengék azok a bizonyítékok, amelyeket jelenleg a mindennapi klinikai gyakorlatban használnak”. Óriási hangsúlyt fektetnek az anyai táplálkozás és az anyatej összetételének és következményeinek strukturáltabb kutatására, a definíciók és vizsgálati módszerek egyértelműbb előírásaival.”

A terhesség alatti táplálkozásnak és a szoptatásnak nem kellene rakétatudománynak lennie. Ahogy mondtam, az anyák már évek óta csinálják. Ez igazán jól mutatja, hogy mennyire érdemes hallgatni a testünkre és követni annak csodálatos intuícióját, ahelyett, hogy előírt diétákba kényszerítenénk. A szoptatás alatt határozottan megnövekedett energia- és tápanyagszükséglet van. Ha csak figyelsz ezekre az éhségjelzésekre, biztosan eleget kapsz. Javasoljuk, hogy beszélj dietetikusoddal és orvosoddal, ha nem vagy biztos benne, hogy eleget kapsz.

Legyél Abbey’s Kitchen előfizetője

Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor tetszhet:
A Keto diéta gyógyíthatja az emésztési problémákat & IBD?
Mit gondol ez a dietetikus a keto-diétáról a fogyás érdekében
A terhesség alatti keto-diéta okozhat-e születési rendellenességeket
Voltál már keto diétán terhesség vagy szoptatás alatt?
Mit gondolsz arról, hogy biztonságos-e szoptatni a keto-diéta mellett?
Láttál bármilyen előnyt?
Hagyj egy kommentet alább!

Contribution By:

RD2B Trista Chan

Frissítve 2020. augusztus 6-án

Abbey Sharp az Ontario College of Dietitians által szabályozott regisztrált dietetikus (RD). Anyuka, YouTuber, blogger, díjnyertes szakácskönyv szerzője, az élelmiszer- és táplálkozási influencerekre szakosodott médiatréner, és gyakori közreműködője olyan országos kiadványoknak, mint a Healthline, valamint országos televíziós műsoroknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.