Míg a fogyás nagyrészt az étkezésen és az életmódváltáson múlik, a fürdés módja is tudományosan bizonyítottan hatékony. Tim Ferriss “A 4 órás test” című könyvében azt írja, hogy a jégfürdőzés segíthet a kalóriák gyorsabb elégetésében.

A kulcs a heti három jégfürdőzés, mondta. Ferriss állítólag 20 kiló jeget tölt egy kád vízbe, majd 10 percre derékig elmeríti benne a testét. A cél az, hogy a testet arra kényszerítse, hogy megpróbálja magát az ideális, 98,6 Fahrenheit-fokos hőmérsékletre állítani, így amikor a hőmérséklet lecsökken, hő formájában kalóriákat éget el, csak hogy visszatérjen a kívánt állapotba.

Tanácsolta azonban, hogy ezt nem szabad azonnal csinálni, és hogy a testet először hideg zuhanyokkal kell hozzászoktatni a tapasztalathoz, majd áttérni a nyakra helyezett jégpakolásra, és így tovább.

Az ő megállapításait látszólag egy másik tanulmány is alátámasztotta. A Nottinghami Egyetem tudósai bizonyítékot találtak arra, hogy a hideg hőmérséklet képes megváltoztatni a szervezetünk által termelt zsírtípust olyanná, ami könnyebben elégethető. A hőmérséklet csökkenésével az őssejtek állítólag fehér zsír helyett barnát termelnek, ami arra készteti a szervezetet, hogy elégesse az extra kalóriákat.

A barna zsír felelős az anyagcsere felpörgetéséért és a test melegen tartásáért is. Ennek a zsírtípusnak az erejét kihasználva a fogyókúrázók és a sportolók képesek fenntartani fitneszcéljaikat, bár a túlsúlyosoknak talán nem annyira jelentős segítséget nyújt a kilók leadásában.

A Livestrong egyik cikke szerint azonban a jégfürdőzésnek rengeteg kockázata van, ezért ezeket szoros orvosi felügyelet mellett kell végezni. A jégfürdőből származó hideg hőmérséklet azonnali hatása több kárt okozhat, mint hasznot annak, aki nem teljesen érti a folyamatot, és közvetlenül beleveti magát a folyamatba. A hipotermia az egyik legfontosabb kockázat, lelassítja a reflexeket, fáradtságot és izomgyengeséget okoz. Ahogy a testhőmérséklet tovább csökken, a szívműködés is károsodik, ami szívelégtelenséghez vezethet.

Összességében a fogyás legbiztonságosabb és legbiztosabb módja még mindig a hagyományos módszer. Vagyis a megfelelő típusú ételek fogyasztásával, elegendő testmozgással és pihenéssel. A testhőmérséklet csökkentése talán előnyös lehet a fogyás szempontjából, de az eredmények nem elég jelentősek ahhoz, hogy ezt egyedül megkockáztassuk. Ha ezt az utat szeretné követni, mindenképpen legyen a közelben egy egészségügyi szakértő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.