Az olvasói visszajelzések szerint egyeseket összezavar a Lightroom exportálási folyamata. Szerintem a zavart az okozza, hogy nem értik teljesen, hogyan működik a Lightroom, különösen a Raw fájlok feldolgozása során. Kezdjük tehát azzal, hogy összefoglaljuk azt a folyamatot, amelyen egyetlen Raw-fájl megy keresztül, amikor importálja a Lightroomba.

A Lightroom hozzáadja a Raw-fájlokat a Katalógushoz

A Katalógus egy olyan adatbázis, amely információkat tartalmaz a Lightroomba importált összes fotófájlról (a folyamat további magyarázatáért olvassa el a Hogyan importáljunk fényképeket a Lightroomba című cikkemet). A Lightroom nyomon követi minden egyes importált Raw-fájl helyét (a merevlemezen való mentés helyét) és metaadatait.

Nyissa meg a Raw-fájlt a Develop modulban, és dolgozza fel a fényképet

A legfontosabb dolog, amit itt meg kell értenie, hogy a Lightroom nyomon követ minden egyes szerkesztést, amit a Develop modulban végez, úgy, hogy azokat szöveges parancsok sorozataként tárolja a Katalógusban. Ez azt jelenti, hogy (a) maga a Raw fájl változatlan marad, és ami a legfontosabb, hogy (b) ebben a szakaszban, még ha látod is a számítógép képernyőjén, még nem alakítottad át a Raw fájlt más, más programok által használható formátumba. Itt jön a képbe az Exportálás funkció.

JPEG és TIFF fájlok

Apropó, hasonló a folyamat, ha JPEG vagy TIFF fájlt dolgozunk fel. A Lightroom a Lightroom Katalógusba menti az elvégzett szerkesztéseket, és semmilyen módon nem változtatja meg az eredeti fájlt. Ez csak az exportálás fázisában történik, ahol létrehozza a fájl új verzióját, amely tartalmazza a módosításokat. Ezt azért fontos megjegyezni, mert ez eltér a Photoshop és a Photoshop Elements működési módjától.

Képfájlok exportálása

Ez csak annyit jelent, hogy ha a fényképeit a Lightroomon kívül más programban is szeretné megtekinteni vagy használni, akkor először exportálnia kell őket, és olyan formátumba kell mentenie, amelyet a többi program megért.

Ez alól csak egy kivétel van. Ha a Katalógusbeállítások > Metaadatok menüpontban bejelöljük az Automatikusan XMP-be írni a változtatásokat jelölőnégyzetet, a Lightroom egy .xmp fájlba menti a Develop beállításokat, ugyanabba a mappába, mint az eredeti fájlt. Ezeket a fájlokat sikeresen meg lehet nyitni az Adobe Camera Raw segítségével a Photoshopban.

Megjegyzés: Az exportálás Lightroomban egyszerűen azt jelenti: Mentés másként! Csakúgy, mint az MS Wordben vagy bármely más programban.

Az exportálás folyamata

Most, hogy megértettük, miért kell a fényképeket exportálni, lássuk, hogyan kell ezt megtenni.

Kezdjük az exportálandó fénykép, vagy fényképek kiválasztásával. Ezt a legegyszerűbben a rácsnézetben végezheti el. Ezután a Fájl > Exportálás menüpontra lépve indítsa el az exportálási folyamatot, és jelenítse meg az Exportálás ablakot. Így néz ki.

A felső menüben található Exportálás a merevlemezre menü alapértelmezett beállítása. Kiválaszthatja azt is, hogy a fényképeket e-mail mellékletként exportálja, CD/DVD-re égeti vagy egy beépülő modulba exportálja. Ebben a cikkben abból indulok ki, hogy a Hard Drive-ot választotta. A beállítások kissé megváltoznak, ha a többi lehetőség valamelyikét választja.

Exportálás helye

Itt adja meg a Lightroomnak, hogy hova mentse az exportált fájlokat. Válassza a “Kérdezze meg, mit tegyen” vagy “Válasszon új nevet” az exportált fájlhoz a Meglévő fájlok menüből, hogy elkerülje a meglévő, azonos nevű fájlok véletlen felülírását. Jelölje be az Add to This Catalog (Hozzáadás ehhez a katalógushoz) négyzetet, ha az exportált képeket hozzá kívánja adni a Lightroom katalógushoz. Ezzel időt takaríthat meg, amelyet egyébként az új képek újbóli importálásával töltene.

Fájlnevek

Az exportálás során választhat, hogy megtartja-e az eredeti fájlneveket, vagy újakat hoz létre. Hogy itt mit választ, részben attól függ, hogy importáláskor új fájlneveket hozott-e létre, vagy megtartotta a fényképezőgép által készített eredeti neveket. A legkézenfekvőbb felhasználási lehetőség az ügyfeleknek küldendő képek elnevezési formátumának létrehozása. Ha például fotókat exportál, hogy elküldje őket egy állománykönyvtárnak, az állománykönyvtárnak megvannak a saját fájlelnevezési követelményei, amelyeket be kell tartania. Lehetősége van kiválasztani a Lightroom egyik elnevezési előbeállítását, vagy létrehozhatja a sajátját az Átnevezés máshová menü Szerkesztés parancsával.

Video

Kizárólag akkor alkalmazandó, ha videót exportál.

Fájlbeállítások

Itt választhatja ki az exportált fájlok formátumát, minőségét és színterét. Fontos, hogy ezek a beállítások megfelelőek legyenek, különben azt kockáztatja, hogy a rendeltetésszerű használatra alkalmatlan fájlokat hoz létre. Öt képformátum beállítás közül választhat:

JPEG: Ez a formátum kis méretű fájlok létrehozására szolgál, amelyeket másoknak küldhet el, vagy weboldalakra tölthet fel.

Webhasználatra: A minőséget 60 és 80 közé, a színteret pedig sRGB-re állítsa. Érdemes bejelölni a Limit File Size (Fájlméret korlátozása) négyzetet is, hogy a fájlok mérete egy bizonyos méret alatt maradjon. Ha a fényképeket weblapon való használatra exportálja, a fájlméret 150kb alatti értékre korlátozása segít az oldal gyorsabb betöltésében a böngészőben. Az exportált fájlok pixelméretét is be kell állítania a Képméretezés címszó alatt.

Teljes méretű képek esetén: Állítsa a Minőséget 100-ra és a Színtér értéket sRGB-re. Az sRGB-től eltérő színteret csak akkor válasszon, ha erre utasítást kap (például, ha a fájlokat egy magazinkiadónak küldi, aki az AdobeRGB (1998) színtérben szeretné őket).

PSD: Ez a Photoshopban feldolgozható PSD fájlok létrehozására szolgál. A maximális minőség érdekében állítsa a színteret ProPhoto RGB-re és a bittartományt 16 bit/komponensre. Így a Photoshop az adott képhez rendelkezésre álló összes információt megkapja, és a lehető legjobb minőséget kapja.

TIFF: Ezek a fájlok a PSD-fájlokhoz hasonló nagyméretű, 16 bites fájlok. A maximális minőség érdekében állítsa a tömörítést Nincsre, a színteret ProPhoto RGB-re, a bittartományt pedig 16 bit/komponensre. A feltételezés itt az, hogy a fájlt a Photoshopban vagy egy másik plug-inben történő feldolgozáshoz hozza létre.

Megjegyzem, hogy azért javaslom a ProPhoto RGB használatát mind a TIFF, mind a PSD fájlok esetében, mert feltételezem, hogy amikor befejezi a fénykép szerkesztését, utána vagy sRGB vagy AdobeRGB (1998) színtérre konvertálja azt. Ha nem tudja, hogy mik azok a színterek, vagy hogyan működnek, akkor a Minden, amit a Lightroomról és a színterekről tudni kell című cikkem segít.

DNG: Ezzel a beállítással a natív Raw fájlokat DNG (Digital Negative) formátumba konvertálhatja. Jelölje be a Gyors betöltési adatok beágyazása négyzetet a Lightroomban gyorsabban betöltődő DNG fájlok létrehozásához.

Original: Megtartja az eredeti fényképfájlformátumot. Ha az eredeti egy Raw-fájl, a Lightroom a változatlan eredetit exportálja, egy mellékelt .XMP-fájllal, amely tartalmazza a Lightroomban elvégzett módosításokat.

Képméretezés

Ezzel a beállítással módosíthatja a kép méretét és beállíthatja a felbontást. Ezzel felnagyíthatja a fényképet nyomtatáshoz, vagy kisebb fájlt hozhat létre egy weboldalra való feltöltéshez. Ha egyszerűen csak a fénykép teljes méretű változatát szeretné exportálni, itt nem kell módosítania semmilyen beállítást.

Kimeneti élesítés

Megjelenítéshez (képernyő) vagy nyomtatáshoz (matt papír és fényes papír) élesítést adhat hozzá. Három szint közül választhat: Alacsony, Normál és Magas. Nincs szükség élesítésre, ha a fényképeket egy másik programban, például a Photoshopban történő szerkesztéshez exportálja.

Metaadatok

Itt választhatja ki, hogy az összes metaadatot vagy csak egy részét tartalmazza-e az exportált kép. Adatvédelmi okokból érdemes kihagyni a személyi adatokat (az emberek nevét tartalmazó kulcsszavakat), illetve a helyadatokat biztonsági vagy adatvédelmi okokból (például, ha az otthonáról készült fényképet tesz közzé az interneten).

Vízjel

A vízjel mezőt bejelölve vízjelet adhat a képekhez. Válassza a Vízjelek szerkesztése menüpontot a saját vízjel létrehozásához. Ennek fő célja, hogy egy szerzői jogi logót adjon az online közzétételre szánt fotókhoz.

Útlagos feldolgozás

Mondja meg a Lightroomnak, hogy mit tegyen a képek exportálása után. A Semmit nem csinálni a legtöbbször a legmegfelelőbb beállítás, de időnként hasznosnak találhatja a többi lehetőséget is.

Előbeállítások exportálása

Ha úgy találja, hogy gyakran használja ugyanazokat az exportálási beállításokat, elmentheti azokat felhasználói előbeállításként. Ehhez kattintson az Exportálás ablak bal alsó sarkában található Hozzáadás gombra. A program felkéri, hogy adjon meg egy nevet az Előbeállításnak, és válassza ki a mappát, ahová menteni szeretné (az alapértelmezett a Felhasználói előbeállítások).

Amint láthatja, az exportálás folyamata a Lightroomban meglehetősen egyszerű. Ha bármilyen kérdése van ezzel kapcsolatban, vagy egyáltalán a Lightroommal kapcsolatban, kérjük, ossza meg velünk a hozzászólásokban.

The Mastering Lightroom Collection

Mastering Lightroom e-könyveim segítenek a legtöbbet kihozni a Lightroomból. A szoftver minden aspektusát lefedik a Könyvtár modultól kezdve a gyönyörű képek készítéséig a Develop modulban. Kattintson a linkre, ha többet szeretne megtudni vagy megvásárolni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.