Új év, új te könyvek asztala az Ohio állambeli Columbusban található Prologue könyvesboltban, amely… 2018. november

Prologue Könyvesbolt Facebook-oldal

Mi kell egy könyvesbolt megnyitásához? Olyan egyszerű, mint egyszerűen szeretni a könyveket? (Spoiler alert: Nem.) Mégis sokan választják az irodalmi vállalkozói ugrást, gyakran első üzleti vállalkozásukként. Az Amerikai Könyvkereskedők Szövetsége a 2018-as éves találkozóján arról számolt be, hogy 1835 tag könyvesbolt működik, ami négy százalékos növekedést jelent 2017-hez képest.

Hogy megtudja, hogyan lehet az ötlettől a valóságig eljutni, a Forbes.com négy nemrég nyílt független könyvesbolt tulajdonosát kérdezte a könyvkereskedővé válásukhoz vezető útról.

A könyvesbolti tapasztalat hasznos, de nem szükséges

Sok könyvesbolttulajdonos rendelkezik korábbi könyvesbolti tapasztalattal, mint például Alsace Walentine, a floridai St. Petersburgban található Tombolo Books tulajdonosa. Walentine 16 év alatt több pozíciót is betöltött az észak-karolinai Asheville-ben található Malaprop’s Bookstore Caféban, ahol a baristától a rendezvényigazgatóig és a menedzserig jutott el.

Másrészt Dan Brewster, az ohiói Columbusban található Prologue könyvesbolt tulajdonosa, aki a múlt hónapban nyílt meg, szoftvermérnöki karrierből érkezett. “A barátaimmal arról álmodoztunk, hogy nyugdíjas koromban könyvesboltot nyitok” – mondta Brewster.”

Mennyibe kerül egy könyvesbolt megnyitása

Az, hogy mennyi tőkét kell előteremteni, több tényezőtől függ, de a két fő költség valószínűleg a bérleti díj és a készlet lesz. Miranda Atkins, a Tennessee állambeli Ooltewahban található A Little Bookish tulajdonosa 2018 októberében, mindössze két hónap után meg tudta nyitni a boltját a Tennessee Valley Federal Credit Union 37 000 dolláros kölcsönével, amelyből finanszírozta a kezdeti készletet, az építkezést és a feliratozást.

Walentine és felesége 2000 dollárt tettek be, hogy finanszírozni tudják kezdeti vállalkozásukat, egy 100 négyzetméteres, közös tulajdonú popup boltot , gyalogosbarát helyen, amely 2017 decemberében nyílt meg. A kezdeti finanszírozás nagy részét a készletre fordították, míg a “könyvszerető emberek” berendezési tárgyakat adományoztak. Miután két ideiglenes popup helyszínen kapott helyet, a Walentine most könyvkiszállítást kínál, és helyi vállalkozásokkal együttműködve rendezvényeket szervez. A popup útvonalat ajánlja mindenkinek, aki a könyvesbolt tulajdonlásába való belevágást fontolgatja. “A tégla- és habarcsüzlet megnyitása előtt egy erős alap megteremtése kulcsfontosságú, mert a jövőbeli sikerünk a vásárlóinkkal való szimbiózison múlik” – mondta Walentine.

Walentine crowdfundingot tervez, hogy megnyithasson egy tégla- és habarcsüzletet, ami becslése szerint 200 000 dollárba fog kerülni, egy olyan stratégiát, amelyet más könyvesboltok, mint a Short Stories Bookshop & Community Hub és a hamarosan megnyíló Lark & Owl Booksellers sikeresen alkalmaznak (és néhányan már használtak is a további működéshez).

Sabrina Dax, egy publicista, aki 10 000 dollártól több mint 600 000 dollárig terjedő Kickstarter-kampányokban dolgozott ügyfelekkel, köztük a The Ripped Bodice nevű romantikus könyvesbolt esetében, azt mondta, hogy a crowdfunding nem minden könyvesbolt számára megfelelő, de sikeres finanszírozási útvonal lehet. “Egy könyvesboltnak akkor van értelme crowdfunding-kampányt indítani, ha a bolt könyveinek közössége aktív online” – mondta Dax a Forbes.com-nak. “A Kickstarteren például a bevételek a közösségi médiaplatformokon való elkötelezettségen alapulnak, ezért a kampány elindítása előtt mindenképpen gondolja át a közönségét, és mérje fel, hogy mennyire elkötelezettek ezeken a platformokon.”

Helyszín, hely, hely

Brewster elmondta, hogy a könyvesboltja számára a környék és a kiskereskedelmi helyszín kiválasztása létfontosságú – és időigényes – volt. “Az volt a legfontosabb, hogy a megfelelő helyen legyen. Ez volt lényegében az egyetlen dolog, amit később nem tudtam módosítani, ha szükséges volt” – jegyezte meg. “Az egyéves előkészítési folyamatnak valószínűleg a felét a helyszínek felkutatásával, a bérbeadókkal és ingatlanügynökökkel való beszélgetéssel, végül pedig a bérleti szerződés megkötésével és aláírásával töltöttem.”

Brewster úgy vélte, hogy mivel az olyan városokban, mint San Francisco, számos könyvesbolt működik, míg Columbusban “egy kezén meg tudta számolni a számukat”, a helyszín megérett a Prologue megnyitására. “A Short North Arts District kifejezetten Ohio középső részén az egyik legjelentősebb bevásárlóközpont, és az ottani üzlettulajdonosok és fogyasztók már évek óta remélik, hogy egy könyvesbolt költözik ide.”

Atkins azért választotta Ooltewah-t, mert ott él, és hiányt látott a fogyasztói piacon. “Ooletwah olyan gyorsan növekszik, de még mindig nem volt saját könyvesboltunk. Olyan helyet akartam, ahová az emberek bejöhetnek és böngészhetnek, megérinthetnek és megtapinthatnak egy fizikai könyvet, leülhetnek és olvashatnak, találkozhatnak a barátaikkal, és megtalálhatják azt a könyvet, amivel a hétvégéjüket szeretnék eltölteni.”

A Virginia állambeli Alexandriában található Old Town Books tulajdonosa, Ally Kirkpatrick számára a helyszín a szülővárosába való visszatérést és a vásárlói igények kielégítését jelentette a környéken. Emlékezett arra, hogy az Olsson’s Books and Recordsban vásárolt, amely 2008-ban bezárt; a boltja jelenlegi helye az utca túloldalán van.

Amikor felesége munkája miatt Floridába kellett költöznie, Walentine felfedezte, hogy Szentpétervár “termékeny talaj egy eseményközpontú indie könyvesbolt számára”, mivel “a képzett Millennials, Gen X és Baby Boomers” keveréke és a művészetek támogatása miatt. Egy tanácsadóval megnézette a fogyasztói költési mutatókat irányítószámok szerint, hogy megbizonyosodjon arról, hogy “a könyvek iránti kereslet meghaladja a könyvkínálatot” a területen.

Az időzítés

Kirkpatricknek tíz hónapba telt a kezdeti lépésektől a bolt november 24-én, a Small Business Saturday-en történő megnyitásáig. Miután ötleteket vázolt fel, meglátogatott más független könyvesboltokat és “álmodozott a boltról, hogy lássa, valóban ezt akarom-e folytatni”, úgy döntött, hogy megvalósítja. “Beléptem az Amerikai Könyvkereskedők Szövetségébe, és elkezdtem egy tervezővel együtt dolgozni a weboldalon. Az Alexandria Small Business Development Center tanácsadójának segítségével összeállítottam az üzleti tervet és a pénzügyeket.”

Ez a lépés – mondta Kirkpatrick – “felgyorsította a bolt elindítását. Nem terveztem, hogy 2018-ban nyitok, de összekapcsoltak az Alexandra Economic Development Partnership pop-up programmal, amely bemutatott a bérbeadómnak”. Jelenleg hat hónapos bérleti szerződése van, ami szerinte “tökéletes arra, hogy teszteljük a vizet, mielőtt aláírnánk egy hosszabb kereskedelmi bérleti szerződést”.”

Kihívások és előnyök egy tégla és habarcs könyvesbolt beindításával

A legnagyobb kihívásaikról kérdezve a könyvesbolt tulajdonosok mindent megemlítettek az üzleti terv megírásától kezdve az események népszerűsítésén és a vásárlók elérésén át, Kirkpatrick esetében pedig “ezer könyv kirakodását, kézi átvételét és polcra helyezését egyedül.”

“A kihívások nagy része abból adódik, hogy nem tudjuk, mire számíthatunk” – mondta Brewster. “Ez hibákat és késéseket okozott, ezért alkalmazkodni kell tudni és rugalmasnak kell lenni. Mindig kihívást jelent, hogy az összes mozgó darabot egy vonalban tartsuk. Nagy a nyomás rajtad, és teljesítened kell.”

Az Amazon kísértete azonban nem jelentett akkora akadályt, mint amekkorát várnánk. “Ugyanazt a terméket árulom, mint sok online kiskereskedő, de más tapasztalatokkal” – magyarázta Kirkpatrick. “Az én előnyöm az, hogy a boltom egy közösségi találkozóhely, ahol az olvasók összejöhetnek, új ötleteket, új könyveket fedezhetnek fel, és ünnepelhetik a helyi közösségüket.”

Brewster is csatlakozott ehhez az érzéshez. “A könyvekkel kapcsolatban az emberek nagyon erős érzelmeket táplálnak, olyan módon, ahogyan a legtöbb másfajta szórakozás esetében nem” – magyarázta. “Sok ember számára érzelmi értéket képvisel egy fizikai könyv. A kapcsolatok, amelyeket egy jó könyvajánló révén teremthetünk, hosszú időre visszhangozhatnak.”

Az Old Town Books első élő eseménye, egy panelbeszélgetés Kelly Jensen mentális egészséggel foglalkozó antológiájáról (Don’t) Call Me Crazy címmel, az üzlet nyitva tartásának harmadik napján állótermet vonzott. “Nagyon megható volt egy fontos, személyes beszélgetés, egy fizikai összejövetel; ilyet online nem lehet elérni. A könyvesboltok olyan helyek, ahol az emberek kapcsolatba léphetnek egymással. Olyan élményekről szólnak, amelyek összehozzák az embereket. És azt hiszem, ez az első rendezvény hatalmas siker volt, mert pontosan ezt tettük” – mondta Kirkpatrick.

Tanácsok a feltörekvő könyvkereskedőknek

Mind a négy könyvesbolt-tulajdonos a könyvkereskedő közösségen belüli társait említette, mint kiváló forrásokat az iparág megismeréséhez. “A legerősebb tanács, amit az ország legnyereségesebb és legkitartóbb könyvesboltjaitól kaptam, hogy vegyenek egy épületet” – mondta Walentine a Tombolo Books-tól. “A következő legjobb megoldás, ha találunk egy emberbarát bérbeadót, aki megérti, hogy a sikerhez megfizethető bérleti díjra van szükség. Tárgyaljon százalékos bérleti díjról, hogy némi biztonságot és kiszámíthatóságot kapjon, és biztosítsa, hogy a bérbeadó az Ön érdekeit tartja szem előtt.”

Brewster számára a vásárlók igényeinek előtérbe helyezése kulcsfontosságú. “Az egyik legjobb tanács, amit kaptam, a kivételes vásárlói élmény nyújtására vonatkozott” – magyarázta. “Ha közömbös vagy, és nem törődsz a vásárlóiddal és a közösségeddel, akkor már vannak más könyvesboltok és alkalmazások, amelyeket használhatnak könyvvásárlásra. Azzal, hogy nagyszerű szolgáltatást nyújtasz, kitűnsz a többiek közül.”

Az online tanácsadásnak is nagy hatása lehet. “A legjobb és leghasznosabb tanácsokat egy indie könyvkereskedői csoporttól kaptam a Facebookon” – jegyezte meg az A Little Bookish Atkins. ” Megosztják az ötleteket és válaszolnak a más eladók által feltett kérdésekre, kezdve a legjobb helytől a nyugtatópapír rendeléséig, egészen addig, hogy hogyan kezeljük a vevőkkel vagy a forgalmazókkal kialakult kényes helyzeteket.”

Ami a saját tanácsait illeti a feltörekvő könyvesbolt-tulajdonosoknak, Atkins hangsúlyozta, hogy nem elég, ha valaki boltot akar nyitni; azt is el kell érnie, hogy a potenciális vásárlók is akarják, hogy a közösségben legyen. Arra buzdít másokat, akik ezt az utat fontolgatják, hogy kérdezzék meg, mit tudnak nyújtani, ami egyedülálló lesz a boltjukban. “Azt akarod, hogy a vásárlóidnak legyen okuk arra, hogy hozzád jöjjenek egy nagyobb, potenciálisan olcsóbb forrással szemben” – mondta Atkins. “Szüksége lesz arra, hogy lássák, milyen értéket képvisel egy helyi vállalkozás támogatása, és arra, hogy beleszeressenek a boltjába, hogy újra és újra vissza akarjanak jönni.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.