Laura Gaskill, Houzz Contributor

Minden tér kihívást jelent a tervezésben, de mivel valószínűleg a nappaliban töltöd a legtöbb időt (és minden bizonnyal a vendégek is itt tapasztalják meg a legtöbbet), egy kis nappali kialakítása különösen trükkös lehet. Hogyan találja meg az egyensúlyt aközött, hogy a szoba a lehető legtágasabbnak tűnjön, miközben plusz ülőhelyeket is bepréselhet? Milyen bútorokat válasszon, és hova tegye őket? Íme 15 tervezési tipp a tér maximális kihasználásához, valamint 10 konkrét bútorelrendezési ötlet kis nappalikhoz. Lássunk hozzá.

Hogyan alakítsd ki a bútorok helyes elrendezését

1. Használj tükröket és tapétát. Egy kis nappali, különösen, ha kevés az ablak, kissé bezárva érezheti magát. Hozzon létre fókuszpontot, fokozza a fényt és adjon mélységet egyszerre, ha tapétázza a falat, és a tetejére tükröt akaszt. Ha a tükröt egy ablakkal szemben tudja elhelyezni, annál jobb – a tükör visszatükrözi a kinti kilátást, így egy plusz ablak benyomását kelti.

Az elrendezés: Középpontban a szerelmi ülőgarnitúra a tapétázott falon, amelyet egy pár hozzá illő oldalsó asztalka és lámpa szegélyez. Egy nagy szövött pamlag működhet dohányzóasztalként vagy extra ülőhelyként. Ha van hely, egy-két extra (kisméretű) széket is beépíthetsz a szerelmi ülőkével szemben ebbe az elrendezésbe. Ülőhelyek: kettőtől négyig.

2. Adjon hozzá rejtett tárolót. Válasszon beépített tárolóval rendelkező bútorokat, hogy korlátozza a rendetlenséget. Egy láda vagy tároló ottomán dohányzóasztalként jól működik. A szoba kerülete mentén próbáljon ki egy kis komódot vagy egy kis kredencet a konzolasztal helyett, hogy növelje a tárolási lehetőségeket.

3. Válasszon kis méretű bútorokat. A nappali bútorok többről szólnak, mint a teljes méretű kanapék és a terjedelmes fotelek. A régiségboltok nagyszerű hely a kisméretű bútorok keresésére, mivel az átlagos szobaméret az elmúlt nagyjából fél évszázadig jellemzően elég kicsi volt. Keressen olyan kisméretű ülőgarnitúrákat, szerelmi székek és fotelek után, amelyek működhetnek a térben.

A beosztás: A szerelmi ülőgarnitúra középen van az öbölablak előtt, kétoldalt pedig aprócska asztalok. A kanapéval szemben egy pár Louis XVI fotel ül, közöttük egy láda dohányzóasztalként. A kanapéval átlósan szemben a falon egy antik rekamié van elhelyezve, vele szemben pedig egy karcsú konzolasztal. Ülőhelyek: hat.

Találjon vadonatúj kanapét vagy ülőgarnitúrát a térbe

4. Nézzen fel! Ha kis nappalid magas mennyezettel van megáldva, használd ki ezt az extra teret! Bár a függőleges tér nem segít egy plusz ülőhely bepréselésében, a tekintet felfelé terelése segít azt a benyomást kelteni, hogy a szobád sokkal nagyobb és grandiózusabb, mint amilyennek egyébként látszik. Töltse ki a függőleges teret egy eklektikus művészeti galériával.

5. Teljesen töltse ki a sarkot. Kicsit kontraintuitív, de ha egy kis sarok nappali helyiséged van, néha a lehető legnagyobb bútordarabot választva valóban nagyobbnak érezheted azt. Hogy miért? Egy nagyvonalú méretű ülőgarnitúra (mint az itt látható) kényelmes, és rengeteg embert képes leültetni – de mivel egyetlen darabként olvasható, segít, hogy a szoba rendezettnek tűnjön. Egy modern, letisztult, egyenes vonalakkal rendelkező szekcionált ülőgarnitúra jobban működik egy kis térben, mint egy túlpuffasztott változat.

A beosztás: Egy szabott szekcionált kanapé áll az egyik sarokban, egy pár bőrből készült, összecsukható székkel szorosan egymás mellé húzva, hogy beszélgetőcsoportot alkossanak. Töltse ki a csoportot egy papucsszékkel, ha van hely. Ülőhelyek: hét vagy nyolc.

6. Csökkentse a kanapé méretét. Bizonyos terekben egy teljes méretű kanapé egyszerűen nem lesz elég. Próbáljon ki helyette egy karcsúsított szerelmi ülőgarnitúrát vagy egy kis méretű kanapét. Válasszon egyet tiszta vonalakkal és szabadon hagyott lábakkal a leglégiesebb megjelenés érdekében.

Az elrendezés: Egy kis kanapé lebeg ennek a nyitott térnek a közepén, szemben a falon lévő médiaközponttal. Egy karosszék és egy kárpitozott ottomán (amely plusz ülőhelyként is funkcionálhat) egészíti ki a csoportot. Ülőhelyek: három vagy négy.

7. Próbálja ki a háttámla nélküli kanapét. Egy nyitott térben néha a kanapé legjobb helye nem a falon, hanem a szoba közepén van. De hacsak nem elég kicsi a kanapé (lásd az előző képet), egy kis szoba közepén álló kanapé nagyon elnyeli a helyet. A háttámla nélküli kanapé nagyon elegáns alternatíva, és mindkét oldalról használható – elég nagy bónusz, ha az ülőalkalmatosságok korlátozottak. Ha pedig egyszer egy nagyobb helyiségben szeretnéd használni, elválasztóként funkcionálhat két ülőfelület között.

8. Adj hozzá növényeket. A tapétához és a tükrökhöz hasonlóan a növények is csodálatos módja annak, hogy mélységet adjunk egy kis nappalinak. A buja zöld növényzet lágyítja a sarkokat, és megtéveszti a szemet, hogy több van a szobában, mint amennyi valójában van. A növények különösen hatásosak a sarkokban, valamint a székek és kanapék mellett vagy mögött.

Az elrendezés: Egy háttámla nélküli kanapé lebeg ennek a nyitott térnek a közepén. A kanapéval szemben egy pár kárpitozott fotel, köztük egy kis asztallal, egy ablaksor alatt ül. A kanapé mellett egy kis oldalsó asztalka áll, amely plusz ülőhelyként is funkcionálhat – és egy parti alkalmával a hát nélküli kanapé mindkét oldalán két ember is elfér. Ülőhelyek: négytől hétig.

9. Használjon többfunkciós bútorokat. Egy kis nappaliban minden bútordarabnak meg kell érdemelnie a létjogosultságát. Gondoljon olyan ottománok használatára, amelyek dohányzóasztalként vagy extra ülőalkalmatosságként működnek, fészkelődő oldalasztalokra, amelyek szükség szerint mozgathatók, vagy sokoldalú kis sámlikra, amelyek ülések vagy asztalok lehetnek.

Az elrendezés: Egy elegáns, karfa nélküli kanapé kissé távolabb lebeg a faltól; két nagy, alacsony ottomán dohányzóasztalként és ülőhelyként is funkcionál. Ülőhelyek: kettőtől négyig.

10. Beépített tároló. Ahelyett, hogy hagyná, hogy a sok kis bútordarab (egy könyvespolc itt, egy láda ott) felfalja a helyet, harapjon bele a lecsóba, és szenteljen egy egész falat a tárolásnak. Egy padlótól a mennyezetig érő tárolófal testre szabható, hogy a könyvektől kezdve a médiaközpontig mindent tartalmazzon – talán még egy lehúzható íróasztalt is!

11. Tartson tartalék ülőhelyeket. Egy igazán kis térben nem biztos, hogy annyi ülőalkalmatosság áll rendelkezésre, amennyit szeretne. Ezt úgy lehet megkerülni, ha néhány összecsukható kávézószéket vagy egymásra rakható zsámolyt tárolsz egy szekrényben (vagy az ágy alatt), ahonnan könnyen elő tudod húzni őket, ha társaság érkezik.

Az elrendezés: Ez a beépített tárolófal egy elrejthető TV-vel, könyvespolcokkal és szekrényekkel rendelkezik; szemben egy kisméretű szerelmi ülőgarnitúra található. A médiafal elé egy alacsonyan lecsúsztatott rétegelt lemezből készült Eames társalgószéket csúsztattak, anélkül, hogy a tárolót eltakarná. Ülőhelyek: három.

12. Rázza fel a kanapé-fotel rutint. Ebben a stílusos, aprócska nappaliban egy fakeretes nappaliágy (amely vendégágyként is funkcionál), egy kis kárpitozott ülőgarnitúra és egy ablakpárkány található, így számos ülőhelyet kínál, anélkül, hogy egyetlen hagyományos kanapé vagy fotel lenne a láthatáron.

Az elrendezés: A nappaliágy szemben egy kanapéval, közöttük egy karcsú akril dohányzóasztallal és egy szőrmés puffal; a szoba túloldalán egy ablaksor alatt egy beépített ablakülés található. Ülőhelyek: hét.

13. Hagyd ki a kanapét. Ki mondta, hogy egy nappaliban egyáltalán kell kanapé? Ha szűkös a hely, próbáljon meg helyette két, három vagy négy karosszéket körbeállítani egy dohányzóasztal körül. A nagyobb rugalmasság érdekében tegye a dohányzóasztalt tálcás ottománná, amely ülőhelyként is használható, vagy egészítse ki az elrendezést egy puffal vagy zsámollyal.

Az elrendezés: Állítson egy alacsony, kerek dohányzóasztalt a szoba közepére, körülötte három karosszékkel.

A nappalija jobb lenne kanapé nélkül?

14. Próbáljon ki egy “láthatatlan” darabot. Az akril, a lucit és az üveg csodálatos anyagok egy kis nappaliban, mert vizuálisan nulla helyet foglalnak el. Próbáljon ki egy dohányzóasztalt vagy egy vízeséses szélű, egymásba fészkelődő oldalasztalt ezen átlátszó anyagok valamelyikéből.

15. Helyezz alacsony ülőalkalmatosságokat a kandalló elé. Tegyél egy pár kis, háttámla nélküli ülőkét – zsámolyokat, X-padokat, ottománokat – a kandalló elé egy kis nappaliban, hogy becsempéssz egy kis extra ülőhelyet anélkül, hogy elzárnád a szoba fókuszpontját. Sőt, távolról sem akadályozza a kandallót, egy pár aranyos, alacsony ülőalkalmatosság még hívogatóbbá teheti a kandalló környékét … és ha rejtett tárolóval rendelkeznek, annál jobb!

Az elrendezés: Helyezzen egy pár karosszéket az öblös ablak elé és egy hosszú chesterfield kanapét a kandallóval szemben lévő falhoz; adjon hozzá egy karcsú, világos dohányzóasztalt. Állítson egy pár kis kárpitozott tároló ottománt a kandalló elé. Ülőhelyek: hét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.