Az emberek gyakran állítják, hogy az ikrek átugranak egy generációt, különösen, ha a családban már vannak ikrek. Évek óta tartja magát az a hiedelem, hogy az ikrek átugranak egy generációt. Míg néhány eset bizonyítja, hogy ez így van, néhány eset azt is bizonyítja, hogy az ikrek nem ugranak át egy generációt.

Néha az ikrek átugranak egy generációt, néha pedig nem. Ez egyeseket arra késztetett, hogy azt mondják, hogy az ikrek nem genetikusak, és egyesek még mindig úgy vélik, hogy igen. A gének öröklődésének módja megmagyarázhatja, hogy az emberek miért láttak ikreket egy generációt kihagyni a saját családjukban. Azt is megmagyarázza, hogy egy olyan családban, ahol ikrek vannak, miért nem mindig lesz újabb ikerpár.

Az igazság valahol a genetika és a véletlenek között van. Az ikrek nem mindig fordulnak elő a családokban, és néha soha többé nem fordulnak elő egy egész vérvonal során. Ezzel szemben egyes családokban az ikrek minden alkalommal átugranak egy generációt. Mi a különbség abban, hogy az ikrek kihagynak-e egy generációt vagy sem? A szakértők nem igazán tudják pontosan, de amit tudnak, az lenyűgöző.

Miért gondolják az emberek, hogy az ikrek átugranak egy generációt?

A legtöbb pletykához hasonlóan az emberek azért hisznek benne, mert látták, hogy megtörtént. És a kutatók úgy vélik, hogy az ok, amiért az emberek látták, hogy az ikrek átugranak egy generációt, az egy gén, amivel a terhes nő rendelkezik. Bár a tudósok feltételezik, hogy a hiperovuláció génje lehet felelős a testvéri ikrekért, nincs valódi bizonyíték arra, hogy ez a gén lenne egyedül felelős az ikrek létrejöttéért. Ez a gén csupán arra készteti a nőt, hogy több petesejtet termeljen, ami lehetővé teszi az ikrek nagyobb esélyét.

Ugyanez azonban nem igaz az egypetéjű ikrekre. Az egypetéjű ikrek akkor jönnek létre, amikor egy petesejt két különálló petesejtre osztódik, aminek eredményeképpen pontosan azonos DNS-sel rendelkező ikrek jönnek létre. Mivel az egypetéjű ikrek egy petesejtből származnak, a hiperovulációs génnek semmi köze az előfordulásukhoz. Ez azt jelenti, hogy hipotetikusan pontosabb lenne azt mondani, hogy a testvéri ikrek kihagynak egy generációt, mivel ez mondhatni bizonyítható. De – csak úgymond.

Az ikrek kihagynak egy generációt?

A válasz az, hogy megtehetik, de nem kell mindig megtenniük. Ez tulajdonképpen a genetikán múlik. Férfiak és nők egyaránt hordozhatják a szüleiktől a hiperovuláció génjét. Mivel a férfiak nem ovulálnak, ők csak hordozók lehetnek. A nőknek viszont valóban lehet hiperovulációjuk, ha ez öröklődik rájuk, de nem mindig. Ha a gén recesszív, előfordulhat, hogy a nőnek nem lesz hiperovulációja, és ezért kisebb valószínűséggel lesznek testvéri ikrei. Ha a gén domináns, és átöröklődik a nőre, akkor valószínűleg hiperovulációjuk lesz, és nagyobb valószínűséggel lesznek testvéri ikrek.

Ha a férfi hordozza a gént, akkor továbbadhatja a lányának, ami elméletileg azt eredményezheti, hogy az ikrek kihagynak egy generációt. Mivel ez nagyrészt a véletlenen és kevésbé a genetikán alapul, az, hogy a férfi hordozza-e a hiperovuláció génjét, vagy sem, azt jelentheti, hogy az unokái ikrek lesznek, vagy nem. Az is lehetséges, hogy testvéri ikrek a hiperovulációs gén nélkül is előfordulnak, így még a gén sem egy biztos módszer arra, hogy megjósoljuk az ikreket egy családban.

Az igazság tehát az – hogy az ikrek kihagyhatnak egy generációt, de nem mindig.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.