Bár a tél még távolinak tűnik számunkra – ez nem így van. Gondolkodsz a téli ruhatárad felújításán? Természetesen nem mindig csak kabátokról és kabátokról van szó. Gondolnunk kell a kötött ruhákra, sapkákra, kasmír sálakra és egyéb kiegészítőkre is – amelyek nélkül nem múlhat el a téli divat. És ha már a mulandóságnál tartunk – a két mindig divatos anyag a kasmír és a gyapjú. De mit válasszunk? Kasmír kontra gyapjú – melyik a jobb? Ezt próbáljuk meg elárulni ebben a szövegben.

Téli ruhatár: Minőség és stílus

Amikor a hőmérséklet csökken, itt az ideje a ruháknak, amelyek melegen tartanak minket. A különböző anyagokból készült kötött darabok gazdag kínálata vonz minket. Mielőtt azonban megvásárolnánk egy vonzó darabot, például egy merinógyapjú pulóvert vagy egy kasmír sálat, ellenőrizzük annak összetételét – mert sokkal többet fizethetünk egy termékért, mint amennyit megér. Ha anyagkeverékről van szó – legalább 30 százalékban természetes anyagokat kell tartalmaznia.

A teljesen természetes anyagokból készült ruhák általában drágábbak, de kényelmesebben is viselhetők. Köztudott, hogy a legjobb darabok gyapjúból és kasmírból készülnek. De mit válasszunk ebből a kettőből? Az ár, a minőség vezéreljen minket, vagy személyes ízlés kérdése? Esetleg az igényesség miatt választunk? Szeretne egy gyapjúpulóvert választani, vagy inkább egy szép és puha kasmír sálat? Megpróbáljuk közelebb hozni hozzátok ezt a két anyagot, és ki lesz a kasmír vs. gyapjú harc győztese? Döntsd el te magad.

Cashmere Vs Wool

Img forrás: unsplash.com

A kasmírból és gyapjúból – különösen a merinói gyapjúból – készült termékek iránt nagy a kereslet, különösen a hideg évszakban. Mindkettő jól tartja a hőt, természetes anyagokból készül, és kellemes tapintású. Mit részesítsünk előnyben: kasmír sálat vagy gyapjúkesztyűt? És melyek az egyes fonalfajták fő előnyei? Próbáljuk meg kideríteni.

Az anyag eredete

Kezdjük a fő különbséggel. A kasmír a hegyi kecskékből származó, kézzel szedett gyapjú. A gyapjút viszont a juhok szőréből nyerik. A hasonló megjelenés ellenére a kecske- és a juhgyapjú tulajdonságai jelentősen különböznek. A kasmír termékeken a színek kifakulnak. Az igazi kasmír sál például csak barna, szürke vagy fehér színben lesz kapható. Az élénk színek ügye közvetlenül jelzi, hogy bizonyos százalékban selyem van benne.

A gyapjúfonal azonban bármilyen színűre festhető. Sokkal tartósabb, mint a kasmír – több mint 10 évig szolgálhat, és vadonatújnak tűnik. A kasmír ruhák azonban többszörösen melegebbek. Gondoljon csak arra a kedvenc kasmír sálra és a melegség és puhaság érzésére, amit kap tőle. El fogja ismerni – semmi sem hasonlítható ehhez.

Mosás és karbantartás

Ig forrás: unsplash.com

Az ezekből az anyagokból készült ruhadarab tisztítása során is vannak különbségek. A kasmírt langyos vízben, a legkíméletesebb mosószerekkel, például babasamponnal mossuk. A tisztítás egyáltalán nem ajánlott a termék megjelenésének megőrzése érdekében. Másrészt – a gyapjúfonal praktikusabb, és könnyen mosható és tisztítható.

Mi a kasmír?

A kasmír nem gyapjú, hanem az ázsiai fennsíkokon, például Indiában, Mongóliában és Kínában élő hegyi kecskék szőre. Télen ezeken a helyeken nagyon zord az éghajlat, és a kecskék, hogy megvédjék magukat a fagyoktól, vastag aljszőrzetet kezdenek növeszteni. A hőség megjelenésével elutasítják az aljszőrzetet. Ekkor az emberek összegyűjtik a szőrpelyheket, amelyeket kézzel fésülnek, elkerülve a durva gyapjú bejutását a felső rétegből.

A kézzel nyert szőrzetet alaposan kimossák. A kasmírszálak háromszor vékonyabbak, mint az emberi haj. Egy kecskéből évente mindössze 150-200 gramm tiszta kasmír nyerhető. Ezért az olyan termékek, mint egy kasmír sál vagy egy pulóver minden bizonnyal nagyobb árcédulával rendelkeznek.

Hogyan lehet felismerni az igazi kasmír terméket?

A valódi kasmír termékek rendkívül puhák, érzékenyek és kellemes tapintásúak. Ovcio szerint nem nyúlnak és nem okoznak allergiát. A kasmír gyakorlatilag nem szívja magába a szagokat – ami hosszú ideig biztosítja a frissesség és a kényelem érzését. A kasmír sál puhasága a selyemhez hasonlítható. Egyes cégek még néhány különleges fajtájú ruhadarab gyártására is szakosodtak.

Gyapjú: Válassza a merinó

gyapjút, amely minden anyagnál jobban melegszik, és gyűrődés után visszatér eredeti állapotába, és gyakorlatilag nem kell vasalni. Igaz, hogy csíphet, és ezért nem szabad csupasz bőrön viselni, de vannak olyan keverékek, amelyek megoldják ezt a problémát. A merinó, a mohair és az angóra nagyon népszerű. A széles körben ismert merinó gyapjút használják leggyakrabban a gyapjúruhák készítéséhez. A merinó fajtájú kis bolyhos birkákból nyerik.

Ezeket az állatokat először Spanyolországban és Portugáliában tenyésztették, de később olyan országok is ünnepelték, mint Ausztrália és Új-Zéland. Ennek a gyapjúnak számos tagadhatatlan előnye van. Sokkal vékonyabb, mint a közönséges, de tökéletesen megtartja a hőt. Nagyon puha, teljesen varrásmentes, könnyű és tartós egyszerre.

A gyapjú ellenállóbb

Img forrás: unsplash.com

A merinóból készült tárgyak ellenállnak a különböző szennyeződéseknek. Csak mosd ki a szennyeződéseket a ruháidból, és nem szívódik be. Ez a gyapjú a nedvességtartalmának akár egyharmadát is képes magába szívni. Ennek a tulajdonságának köszönhetően az emberi test száraz és meleg marad. A merinógyapjú nem irritálja a bőrt, és kiváló antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Ezért nagyon gyakran használják gyermekruhák készítéséhez.

A kasmír és a gyapjú felhasználása

A szövet összetett és különleges szerkezete miatt a kasmír nem alkalmas minden ruhadarab készítésére. Általában kasmír sálakat, kabátokat, puha baretteket stb. készítenek. A kasmír pulóverek és ruhák különösen népszerűek. Másrészt a gyapjút – és különösen a merinói gyapjút – széles körben használják szinte mindenféle ruhadarab készítéséhez: pulóverek, sapkák, kesztyűk és zoknik.

Következtetés

A ruhavásárlásnak nemcsak esztétikai célja van, hanem az is, hogy jól érezzük magunkat benne – és a pénztárcánk is elégedett legyen vele. Bár a mesterséges anyagok valóban kevesebbe kerülnek – rendszeres használatuk rossz hatással lehet bőrünk állapotára és általános egészségi állapotunkra. Néha jobb, ha spórolunk, és egy természetes anyagokból készült ruhadarabbal – például kasmír sállal – kényeztetjük a testünket, mintha olcsó darabokat vásárolnánk, amelyek nem tartanak sokáig. A minőség lehetővé teszi egy adott ruhadarab tartósságát is. Ezért nem meglepő, hogy a kasmír sál vagy egy gyapjúpulóver, olyan darabok, amelyekre a szokásosnál több pénzt kell félretennie.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.