Imádok arcokat fotózni, és ezt már több mint egy évtizede csinálom.

Amikor elkezdtem, minden fotóm hagyományos portré volt. Ahogy a képességeim fejlődtek és némi tapasztalat állt mögöttem, egyre kevesebbet pózoltam az alanyaimat. Magabiztossá váltam a képességeimben, hogy profi portrékat tudok készíteni anélkül, hogy mindent irányítanék (fekete hátteret valaki?).

Az idő előrehaladtával a családi fotózásaim egyre lazábbá váltak, ahogy elkezdtem felfedezni az életmódfotózást, és újabban a dokumentarista fotózást.

Portré… életmód… dokumentarista… szóval mi a különbség?

Örülök, hogy megkérdezted! Lényegében minden a fotóstól függ, és attól, hogyan közelíti meg a portréfotózást.

Tradicionális portréfotózás

Nagyon leegyszerűsítve, a portréfotózás egy személyről vagy egy embercsoportról készült fotó, amely pózban van, és a felvétel elsődleges fókuszában az arckifejezés, a hangulat vagy a személyiség áll.

Nutshell? A hagyományos portré egy olyan emberfotó, ahol az illető nem csinál semmit.

Fény

A hagyományos portréfotózás során akár természetes, akár mesterséges fényt használnak, az teljesen kontrollált. Azaz a fényerősséget és a témához viszonyított pozíciót céltudatosan tervezik meg.

Helyszín

A hagyományos portrékat bárhol lehet készíteni, de az alanyok általában nagyon jól el vannak szigetelve a környezettől. Például stúdióban, háttérrel, sima fallal vagy a háttér jelentéktelenné homályosítva.

Ez nem jelenti azt, hogy nem láthatunk hagyományos portrékat természetes környezetben, vagy bárhol háttér nélkül. A legfontosabb elemük az, hogy meglehetősen hagyományosan pózolnának.

Pózolás

A hagyományos portrékon leggyakrabban mindenki a kamerába néz, de ez nem “szabály”.

A fotós irányítja az alanyt, hogy üljön vagy álljon, hogyan szögelje a testét a kamerához képest, hova tegye a kezét vagy a lábát. Az irányítás olyan konkrét lehet, mint például, hogy hogyan döntse a fejét, hová nézzen, mosolyogjon-e vagy sem.

Miért szeretjük

A hagyományos portrék nagyszerű módja annak, hogy bemutassuk és megörökítsük, hogyan nézett ki valaki az életének egy adott időszakában, mindenféle zavaró tényező nélkül. Könnyen közvetítik a hangulatot, az arckifejezéseket és a személyiséget.

Mellett igazán gyönyörű, drámai hatásokat tudunk létrehozni a fénnyel, beleértve a vonásaik megformálását is.

A nagyszülők is imádják őket!

Kapcsolódó: A nagyszülők is szeretik a portrékat: Irányított fény a hagyományos portrékhoz

Louise Glendon, CLG
Louise Glendon, CLG
Louise Glendon, CLG
Pam Bradford, CLG oktató

Pam Bradford, CLG oktató
Pam Bradford, CLG oktató

Lifestyle fotózás

Aifestyle fotózás egy sokkal lazább típusú portréfotózás.

Fény

A lifestyle fotózás természetes fényt használ, és a fotós gondoskodna arról, hogy minden a jó fényben bontakozzon ki.

Mesterséges fényt nem használna, kivéve egy speedlightot, amelyet csak akkor használna feltöltőfényként, ha feltétlenül szükséges. Ez azonban nem az életmódfotózás “szabálya”, a mesterséges fény egyszerűen nem kedvez e műfaj nyugodt jellegének.

Helyszín

A felvételek természetes környezetben készülnek – más szóval az alany saját otthonában vagy a szabadban, szemben a stúdióval, és nem használnának hátteret.

Pózolás

Szervezhet játékokat, tevékenységeket vagy helyzeteket, de a nagy különbség a hagyományos portrék és az életmódfotózás között az, hogy az alanyokat inkább ösztönzik, mint irányítják, csak azért, hogy kihozzák a természetes interakciókat és az ebből következő érzelmeket.

Az ösztönzés lehet egy cselekvés javaslása, pl. csókolja meg a feleségét az arcán; vagy egy póz, pl. álljon a felesége mögött, átkarolva a derekát.

Related: 20 póz természetes fotókhoz

Szóval miben különbözik ez egy hagyományos portré rendezésétől?

Ez lazább, és nyitott az értelmezésre. Egyetlen felszólítás, a többi döntést a párra bízza.

Szóval mondhatja az alanyának, hogy álljon a felesége mögé, és karolja át a derekát. Nem fogod irányítani, hogy hova tegye a fejét, hogyan döntse az állát, mit csináljon a kezével, mint a hagyományos portréfotózásnál. Hagyod, hogy azt tegyék, amit természetes módon tennének… a hangsúly a kapcsolatok és az érzelmek megragadásán van.

Még azt sem mondod meg nekik, hogy mit tegyenek legközelebb (amíg készen nem állsz a következő pózra vagy felszólításra). Feltehetően (ember lévén, meg minden) az alanyod ekkor a vállára hajtja a fejét, vagy a hajába simul, vagy suttog neki. Ő természetesen reagálni fog, és te mindezt megörökíted.”

Ez tehát egy apró különbség a rendezésben, ami a hagyományos portréfotózáshoz képest sokkal más érzést ad.”

Miért szeretjük

Az életmódfotózás egy módja annak, hogy a család és a szeretteid közötti kapcsolatokat és érzelmeket megörökítsd, olyan portrékban, amelyek lazák, de nagy lépéssel a pillanatfelvételek felett állnak.

Az érzelmek által, amelyek természetesen jönnek, amikor az alanyok gyengéd kérleléssel kapcsolódnak egymáshoz, igazán gyönyörű képeket hozhatunk létre, amelyeket örökre megőrizhetünk.

Merissa Wakefield, CLG oktató
Merissa Wakefield, CLG oktató
Merissa Wakefield, CLG oktató
Merissa Wakefield, CLG Instructor
Merissa Wakefield, CLG Instructor

Dokumentumfotózás

A dokumentarista fotózás egyáltalán nem tartalmaz pózolást, rendezést vagy felszólítást.

Fény

A dokumentarista fotózás bármilyen fényben történik, amiben az akció történik. Ijesztő, mi? Nos, nem kell annak lennie…

A fény jó ismerete elengedhetetlen. Mivel nem tudod befolyásolni a téma helyzetét a fényhez képest, meg kell értened a fény minőségét, a fény esését és azt, hogy hogyan hozd ki a legjobbat abból, amid van.

Méltán mondhatjuk, hogy a dokumentarista fotózás nem lesz technikailag tökéletes, de nem is kell annak lennie. A pillanatokról szól. Szóval ne légy túl szigorú magadhoz!

Helyszín

A dokumentarista fotózás során azt fotózod, ami éppen történik, bárhogyan is történik, bármilyen fényben is történik.

Az egyetlen dolog, amit te irányítasz, a saját pozíciód, perspektívád, beállításaid és fókusztávolságod.

Pózolás (vagy hogyan komponálj pózolás nélkül!)

Mint mondtam, a dokumentarista fotózás nem tartalmaz semmilyen pózolást, rendezést vagy felszólítást.

Ez egy kicsit trükkössé teheti a komponálást.

Ezért a lencsetorzítás megértése – konkrétan az, hogy a különböző fókusztávolságok hogyan befolyásolják a képek megjelenését – előnyös, amikor érdekes kompozíciókat kell létrehozni, amikor nem tudod irányítani, hogy hol és hogyan helyezd el a témáidat.

Kapcsolódj hozzá!

Miért szeretjük

A dokumentarista megközelítés a portréfotózás nagyon hiteles stílusa.

A fotós számára ellenállhatatlan kihívást jelent, hogy valami különlegeset alkosson, amikor nem tudja teljesen kontrollálni a fényt és a környezetet.

A fotóalanyok számára pedig csodálatos módja annak, hogy elmesélje egy család mindennapi életének történetét. Az irányítás hiánya teret enged az organikus pillanatoknak, hogy kérés nélkül kibontakozzanak, és egy család valódi ábrázolását eredményezi.

Lauren Kennedy, CLG végzős
Lauren Kennedy, CLG végzős
Lauren Kennedy, CLG végzős
Lauren Kennedy, CLG Graduate
Lauren Kennedy, CLG Graduate
Lauren Kennedy, CLG Graduate

Nagy köszönet a kedves Merissa Wakefieldnek, Lauren Kennedy-nek a gyönyörű képekért, amelyek az egész oldalon szerepelnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.