Az “önrészesedés” gyakorlatilag ugyanaz, mint a biztosító védekezési kötelezettsége által kiváltott szerződésben szereplő önrészesedés – állapította meg egy ontariói bíróság egy olyan ügyben, amely egy liftépítő vállalkozó és az épület tulajdonosa/ingatlankezelő közötti megállapodást érintett.

“Még ha a SIR technikailag nem is önrész, nyilvánvalóan hasonlóak és funkcionálisan rokonok” – írta James Diamond, az Ontario Superior Court bírája a Henry kontra Thyssenkrupp Elevator (Canada) Limited ügyben.

“Mind a SIR, mind az önrész számos közös vonásuk van, és a köztük lévő különbség(ek) nem ássák alá a megállapodás 1.7.5. záradékának célját ; ez a záradék meglehetősen tág. Az ontariói fellebbviteli bíróság több alkalommal kezelte az önrészt és az önrészt ténylegesen egy és ugyanazon személyként. Nem látok okot arra, hogy eltérjek ettől a megközelítéstől.”

A Henry ügyben egy felperes megsérült, miközben leszállt a liftről egy torontói lakóépületben. A felperes azt állította, hogy a sérüléseket a lift padlója és a földszint közötti egyenlőtlenség miatt szenvedte el, ami az esést okozta. A bíróság a Henry-ügyben nem döntött az állítások megalapozottságáról, amelyek közül egyiket sem bizonyították a bíróságon.

A felperes beperelte az ingatlan tulajdonosát, a Sunder & Company-t és az ingatlankezelőt, a Greenwin Inc. Az alperes tulajdonos és az ingatlankezelő keresztkeresetet nyújtott be a Thyssenkrupp Elevator ellen, mondván, hogy a felvonókivitelezőnek a köztük lévő szerződés alapján kötelessége volt megvédeni őket az ügyben.

Az ingatlantulajdonos/kezelő és a Thyssenkrupp közötti megállapodás kimondta, hogy a felvonókivitelező átfogó vagy kereskedelmi általános felelősségbiztosítást köt és tart fenn minimum 5 millió dollár összegben, hogy minden fedezett eseményre reagáljon, beleértve a személyi sérüléseket is.

A megállapodás 1.7.5. pontja kimondja: “A vállalkozó biztosítási kötvényeiben szereplő önrészesedés kizárólag a vállalkozót terheli, és azt a tulajdonostól (Sunder) nem lehet behajtani vagy megkísérelni behajtani.”

A kötvényhez csatoltak egy önbiztosítási záradékot, amely 250 000 USD önbiztosítási önrészt (“SIR”) tartalmazott. “Más szóval, minden biztosított vállalta volna a 250.000 dollár önbiztosítást, és hogy a biztosítási kötvény szerinti fedezetek egyike sem “lépett életbe”, amíg a teljes 250.000 dollárt ki nem merítették és ki nem fizették a biztosítottak” – írta Diamond.

“Az önbiztosítási önrész egy olyan összeg, amelyet a biztosított visszatart és fedez, mielőtt a biztosítási fedezet érvénybe lépne” – állapította meg Diamond. “Ez egyfajta önrészesedés, vagy legalábbis egy önrészesedéshez hasonló, amely lehetővé teszi a biztosító számára, hogy ne védjen meg egy kárigényt, hacsak a biztosított nem kívánja igénybe venni a biztosítást.”

Diamond a Sunder javára állapította meg, hogy a Thyssenkruppnak a vállalkozói szerződésben foglalt megfogalmazás alapján kötelessége volt megvédeni a Sundert. Mivel a bíróság megállapította a védekezési kötelezettséget, ez kiváltotta a Thyssenkrupp 1.7.5. pont szerinti szerződéses megállapodását, miszerint viseli az összes önrészesedés költségét, beleértve ebben az esetben a 250.000 dolláros önrészt is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.