Amikor az amerikai elnököt John Wilkes Booth lelőtte, a Ford Színházban hisztérikus nevetés hallatszott. Tom Taylor Amerikai unokatestvérünk című darabja bohózati vígjáték volt egy paraszt amerikairól, aki Angliába utazik, hogy arisztokrata rokonai örökségét követelje.

Hirdetés

Dacára annak, hogy csak néhány sora volt, a kétbalkezes, különc Lord Dundreary ellopta az előadást. Ez EA Sothern színésznek köszönhető, aki gondoskodott arról, hogy Lord Dundreary felejthetetlen legyen.

  • Abraham Lincoln és a rabszolgaság: “Ha megmenthetném az uniót anélkül, hogy egyetlen rabszolgát is felszabadítanék, megtenném.”

Az őrült jelmezétől és nevetséges frizurájától kezdve a bolondos hangján át a rögtönzésekig minden néző számára élménnyé tette a karaktert. Túlzásba vitt pajesza még az angol nyelvbe is bekerült “Dundrearies”-ként.

Amikor 1865. április 14-én Abraham Lincoln elnök megnézte az Amerikai unokatestvérünket, Sothern nem volt a szereplők között, de így is fergeteges estének ígérkezett.

Amaga is színészként John Wilkes Booth jól ismerte a darabot, így tudta, mikor vannak a legviccesebb sorok. Képes volt a lövést egy garantált huhogással időzíteni, abban a reményben, hogy a nevetés zúgása majd elborítja a robbanást.

  • A modern orvostudomány megmenthette volna Abraham Lincolnt?
Hirdetés

Ez a cikk először a BBC History Revealed magazinjában jelent meg

.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.