Narvál

nov 10, 2021

Tudományos besorolás

Közös név narvál, egyszarvú bálna Kingdom Animalia Phylum Chordata Class Mammalia Order Cetacea; újabban Cetartiodactyla Alrend Odontoceti Család Monodontidae
Fajok Monodon (“egy fog”) monoceros (“egy szarv”)

Fast Facts

Leírás A narválok talán leginkább rendkívül hosszúkás agyarukról ismertek. Ők az egyetlen bálnák, amelyeknek ilyenek vannak. Az agyar egy üreges fog, amely mindig az óramutató járásával ellentétes irányban csavarodik a koponya bal oldaláról. Az agyar akár 2,5-2,7 m hosszú is lehet. A legtöbb narválnak csak egy agyara van, de jelentettek már két agyarral rendelkező narválokat is. Szinte kizárólag hímeknél fordul elő, csak elszórtan vannak jelentések nőstényekről, amelyeknek agyaruk van. A narváloknak nincs más látható foguk az állkapcsukban. A beluga bálnákhoz hasonlóan a narváloknak sincs hátúszójuk, helyette hátgerincük van. Az ivarérett narválok testének hátsó része általában fekete-fehér foltos, míg az idősebb narválok szinte teljesen fehérek lehetnek. A narválborjak jellemzően foltos szürke színűek. Méret Az újszülött borjak átlagosan 1,6 m hosszúak
Hím: A felnőtt hím narválok az agyar nélkül akár 5 m (16,1 láb) hosszúak is lehetnek
Nőstény: A nőstények kisebbek, akár 4 m (13 láb) hosszúak is lehetnek Súly A borjak születéskor akár 80 kg-ot is nyomhatnak
Hím: A kifejlett hímek súlya elérheti az 1600 kg-ot
Nőstény: A kifejlett nőstények súlya elérheti a 900 kg-ot.) Táplálkozás A narvál étrendjét halak, tintahalak és rákok alkotják, különösen az olyan sarkvidéki halfajok, mint a grönlandi laposhal (Reinhardtius hippoglossoides), a sarki tőkehal (Boreogadus saida) és a sarki tőkehal (Arctogadus glacialis). Vemhesség 14-15 hónap Vemhességi időszak Egész télen és tavasszal, áprilisban tetőzik A szoptatás időtartama Legalább 12 hónap Szexuális érettség Hím: 8-9 év
Nőstény: 4-7 év Élettartam Legfeljebb 50 év Terjedelem A narválok elsősorban a sarkvidék atlanti szektorában élnek, a csendes-óceáni szektorban ritkák. Fő elterjedési területe a Kanadai-sarkvidék középső részétől keletre Grönlandig és a keleti orosz sarkvidékig terjed. Ritkán figyelhetők meg a távol-keleti orosz sarkvidéken, Alaszkában vagy a nyugat-kanadai sarkvidéken. Nyáron a narválok körülbelül két hónapot töltenek a magas sarkvidéki jégmentes sekély öblökben és fjordokban, a telet pedig a kontinentális lejtő mentén fekvő, mély, jéggel borított tengeri élőhelyeken telelnek át. Élőhely A narválok vándorlása szorosan követi a laza jégtakaró mozgását. A szezonális elterjedést nagy kiterjedésű (több mint 1000 km-es) éves vándorlások kötik össze, amelyek körülbelül 2 hónapig tartanak. Globális populáció: A bálnák globális összlétszáma meghaladja a 170 000 példányt, ez azonban nem tartalmazza Északkelet-Grönlandot és az Orosz-sarkvidéket, amelyekre vonatkozóan nem állnak rendelkezésre becslések. Tíz alpopuláció több mint 10 000 egyedet számlál, két alpopuláció pedig több mint 35 000 egyedet. Bár a narválok széles körben előfordulnak az Északi-sarkvidéki vizekben, eloszlásuk, mozgásuk és genetikai jellemzőik arra utalnak, hogy körülbelül 12 különálló vagy félig különálló alpopuláció vagy gazdálkodási állomány létezik. Állapot IUCN: Kevéssé aggályos
CITES:

Fun Facts

  1. A narválok és a belugák a Monodontidae család egyetlen tagjai.
  2. Egyes elméletek szerint a hímek az agyaraikkal “bunyóznak”, vagy arra használják azokat, hogy utat törjenek maguknak a jégtáblákon keresztül, vagy akár arra is, hogy felnyársalják a zsákmányt. Ezek az elméletek valószínűtlenek. Ha az agyar megsérülne, az súlyos fertőzésekhez és a narvál halálához vezethetne. Az agyar valószínűleg másodlagos nemi jellegzetességként szolgál a hímek számára, jelezve, hogy mely hímek az idősebbek és érettebbek.
  3. A közhiedelemmel ellentétben a narválok nem döfnek fel halakat az agyarukkal, hanem a zsákmányt a szájukba szívják, majd egészben lenyelik.
  4. A narválok messzebbre utaznak északra, mint talán bármely más bálnafaj. Jól alkalmazkodtak a hideg vízben való élethez, a testtömegük akár 35%-át is kitevő zsírréteggel szigetelnek.

Ökológia és természetvédelem

A gyilkos bálnák és a grönlandi cápák zsákmányolták a narválokat, de a narválok fő ellensége az ember. Mivel egyesek szerint agyaruk szinte mágikus gyógyító és afrodiziákum tulajdonságokkal rendelkezik, még ma is illegálisan vadásznak rájuk. Más bálnákhoz hasonlóan a narválokat is nemzeti és nemzetközi törvények védik.

Bibliográfia

Jefferson, T.J. Leatherwood, S. és M.A. Webber. FAO fajazonosítási útmutató. A világ tengeri emlősei. Róma. FAO, 1993.

Leatherwood, Stephen és Reeves, Randall R. The Sierra Club Handbook of Whales and Dolphins. San Francisco: Sierra Club Books, 1983.

Nowak, Ronald M. (szerk.). Walker’s Mammals of the World (A világ emlősei). Vol. II. Baltimore: Johns Hopkins University Press, 1991.

Parker, S. (szerk.). Grizmek’s Encyclopedia of Mammals. Vol. IV. New York: McGraw-Hill Publishing Co., 1990.

Reeves, R. R., Stewart, B.S., Clapman, P.J. és J.A. Powell (Peter Folkens illusztrátor). Nemzeti Audubon Társaság: Guide to Marine Mammals of the World. New York: Random House, 2002.

http://animaldiversity.ummz.umich.edu

Lowry, L., Laidre, K. & Reeves, R. 2017. Monodon monoceros. The IUCN Red List of Threatened Species 2017: e.T13704A50367651. http://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2017-3.RLTS.T13704A50367651.en. Letöltve: 2018. szeptember 25.
NOAA Fisheries – Narwhal Species Profile. https://www.fisheries.noaa.gov/species/narwhal. Letöltve 2018. szeptember 25-én.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.