Párduc Kaméleon

jan 7, 2022

Ha tetszett ez a cikk, akkor LIKE-olj itt!

  • Közös csoport: KAMELEONOK
  • Közös név: Párduc kaméleon
  • Tudományos név: Furcifer pardalis
  • Elterjedés: Madagaszkár
  • Méret: 12″ – 24″

természetes élőhely

A párduckaméleonok Madagaszkár szigetéről származnak, és általában az egész szigeten, valamint a főszigetet körülvevő számos kisebb szigeten megtalálhatóak. Ezek a kaméleonok gyakran furcsa kinézetű neveket viselnek, mint például Nosy Be, Ambanja vagy Ambilobe. Ezek arra az adott szigetre vagy régióra utalnak, ahonnan a kaméleonok egy adott vonala származik. Az ugyanabból a régióból származó más kaméleonokkal való vonaltenyésztés olyan kaméleonokat eredményez, amelyek általában ugyanazokkal a jellemzőkkel rendelkeznek, például a Sambava párduc kaméleonoknál gyakoriak az élénk narancssárga, zöld és vörös színek, míg az Ambilobe kaméleonok gyakran kék vagy vörös sávozással rendelkeznek az oldalukon.
Miatt, hogy ilyen sokféle élőhelyen élnek az elterjedési területükön belül, fogságban is szívósak és tartósak. A felnőtt egyedek viszonylag széles hőmérsékleti szélsőségeket elviselnek, bár a legjobb színüket csak akkor mutatják, ha az ideális tartományon belül tartják őket. A párduckaméleonok nyugodt természetűek is, és ideálisak a kezdő kaméleonok számára. A hím kaméleonok lényegesen nagyobbra nőhetnek, mint a nőstények, és a faj legvilágosabb és legintenzívebb színezetét is kialakítják. A nőstények kisebbek maradnak, mint a hímek, és gyakran nem válnak olyan élénk színűvé, mint hím társaik.

Javasolt olvasmány

Kaméleonok

Tárolás

A kis párduckaméleonok viszonylag kis ketrecben érzik magukat a legjobban, ami megkönnyíti számukra az olyan dolgok megtalálását, mint a meleg és az élelem. A kaméleonok tartására az alumínium szitaketrecek a szokásosak, bár megfelelő méretű Reptáriumok is használhatók. A kicsik felállításához a 38 gallonos Reptárium olcsó alternatívája lehet az alumínium szitaketreceknek, valamint könnyen tisztítható és kintre helyezhető, hogy a kicsinek természetes napfényt biztosítson.

A felnőtteknek legalább 24 x 24 x 36″ méretű ketrecre van szükségük, ami megtalálható mind az alumínium szitaketrecekben, mind a Reptáriumokban. Amikor azonban a felnőtt kaméleonok ketrecéről van szó, a nagyobb mindig jobb. Ideális esetben egy kifejlett hím párduckaméleont beltérben, egy 24″ x 24″ x 48″ méretű alumínium szitaketrecben lehet tartani, majd a jó időjárású napokon a szabadban, az elérhető legnagyobb méretű Reptáriumban.

Világítás és fűtés

A kaméleonok nappali, sütkérező gyíkok, ami azt jelenti, hogy napközben kint vannak, és a napfényben sütkéreznek. Emiatt napközben sütkérező lámpákra és UVB lámpákra van szükségük ahhoz, hogy jól érezzék magukat. Napközben a párduckaméleonok a 90 és 95 fok közötti hőmérsékleten szeretnek sütkérezni, bár egy elég nagy ketrecben egy 100 fokos sütkérező hely sem kizárt. Fontos, hogy a ketrecen belül minél melegebb a sütkérező hely, annál hűvösebb legyen a ketrec többi része. A ketrec alja ne legyen melegebb 80 foknál, míg a ketrec teteje ne legyen hűvösebb 90 foknál. Mivel a hőmérséklet ennyire fontos, nagyon ajánlott egy jó minőségű hőmérő használata.
A kis, bébi méretű ketrecekben elegendő lehet egy 75 wattos sütögetőizzó, míg a nagyobb ketrecekben forróbb, például 100 wattos izzókat kell használni.

A párduckaméleonok rendkívül érzékenyek a jó minőségű UVB-fényre, ami elengedhetetlen a megfelelő csontfejlődésükhöz és növekedésükhöz. Minőségi UVB fény nélkül a párduckaméleonoknál valószínűleg súlyos csontdeformitások alakulnak ki és/vagy lassan elpusztulnak, gyakran a “metabolikus csontbetegség” néven ismert állapot miatt. Ezt szem előtt tartva, bár a ketrec megvilágításánál lehet spórolni, az UVB lámpák az egyik olyan hely, ahol nem szabad spórolni. Mint minden másnál, itt is vannak lehetőségek. A hagyományos UVB-lámpa beállítás egy szalaglámpa, benne egy 5.0 ZooMed Reptisun izzóval. Ezt a beállítást egy hagyományos sütögető izzóval együtt kell használni, mivel a hagyományos sütögető izzók nem bocsátanak ki UVB-t. Nagyobb ketrecekben, ahol több hely van a hőleadásra, a higanygőz izzó nagyon ajánlott hő- és UVB-forrás. A higanygőz izzók rendkívül nagy, forró és fényes izzók, amelyek többször annyi UVB-t bocsátanak ki, mint egy hagyományos UVB fénycső. Az extra hő- és UVB-termelésük miatt az ilyen lámpák alatt tartott kaméleonok gyakran jobban teljesítenek, mint a hagyományos világítás alatt tartott kaméleonok.

A minőségi beltéri világítás mellett, amikor csak lehetséges, a kaméleont a lehető legtöbb természetes napfénynek is ki kell tenni. A természetes napfényt nem lehet helyettesíteni, bár a természetes napfény utánzására tett kísérlet az egész oka a fentebb tárgyalt díszes világításnak!

A párduckaméleonok éjszaka jól tűrik a 70-es évekbe eső éjszakai hőmérsékletet, és alkalmanként a 60-as évekbe eső hőmérsékletet is elviselik. Amíg a nappali hőmérséklet eléri a 90-es éveket, addig éjszaka viszonylag hideg hőmérsékletet is elviselnek. Amíg a hőmérséklet 70 fok felett van, nincs szükség éjszakai fűtésre. Azonban azok számára, akik aggódnak kaméleonjaikért, egy 60 wattos éjszakai vörös izzó használata gyakran elegendő meleget biztosít kaméleonjuk számára éjszaka.

Ketrec berendezése

A kaméleonok arboreális, azaz fán élő gyíkok, és mint ilyenek, sok ágat és növényt kedvelnek a tartási helyükön belül, amelyekre felmászhatnak. Ezenkívül az ágaknak olyan napozóhelyet kell biztosítaniuk, amely 6 hüvelyken belül van a napozó- és UVB-lámpától. Ha arról van szó, hogy pontosan milyen tárgyakat használjunk a tartási helyen, a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható dekorációs elem megfelelő. Ide tartoznak többek között, de nem kizárólagosan az olyan fatermékek, mint a homokszórt manzanita ágak, homokszórt szőlőfa ágak, bambuszgyökerek, Sumba indák vagy Surreal Vines.

A fatermékek mellett az élő fikuszfák használata kiváló lehetőség a fedezék biztosítására és a ketrecen belüli páratartalom növelésének elősegítésére. Egy másik lehetőség élő növények hozzáadására a ketrechez az, hogy kis és nagyobb méretű mágneses cserepes párkányokba szereljük őket. Az élő növények mellett számos lehetőség van arra is, hogy vizuális akadályokat biztosítson a kaméleon számára, amelyek mögé elbújhat. A mágnesesen rögzített indák, mágnesesen rögzített indahidak, mágnesesen rögzített sütkérező párkányok, trópusi indák és dzsungelindák mind népszerű lehetőségek. Ezeken kívül kis és nagy dzsungelindákat is összecsavarhatsz, hogy naturalisztikus megjelenésű indákat hozz létre, amelyeket a ketrecen keresztül feszíthetsz ki.

Vízigény

A párduckaméleonok általában nem isznak álló vízforrásból, bár vannak anekdotikus történetek olyan kaméleonokról, amelyeket megtanítottak arra, hogyan igyanak tálakból. Ez azonban szokatlan, és számolnunk kell azzal, hogy a ketrecet naponta legalább kétszer be kell párologtatnunk, akár kézi szórófejes flakonnal, akár nyomófejes szórófejes flakonnal. A csepegtető használata egy lehetőség lehet arra, hogy a kaméleon számára folyó vízsugarat biztosítson, amelyből inni tud. Egy automatizált ködképző rendszer jelentősen megkönnyítheti az életét, bár egy időzítőre kapcsolt ködképző rendszer használata közel állhat egy drágább ködképző rendszer használatához.

Táplálékigény

A párduckaméleonok elsősorban rovarevők, és megfelelő méretű tücskökből, lisztférgekből, óriás lisztférgekből, szuperférgekből, viaszférgekből, dubia csótányokból, sziszegő csótányokból, homárcsótányokból és sok más csótányfajból lehet választékot kínálni. Az élő táplálék mellett sok kaméleont meg lehet tanítani arra, hogy csipesszel táplálkozzon, ami megnyitja az utat a konzerv és fagyasztott zsákmányelemek előtt, ami megduplázhatja vagy megháromszorozhatja a kaméleonnak kínált táplálék változatosságát. A konzerv zsákmányállatok közé tartoznak például a hernyók, szöcskék, csigák, selyemhernyók, szitakötőlárvák és földigiliszták.

A kaméleonok táplálékkiegészítése néha ellentmondásos témának számít, sok állattartó vitatkozik a gyakoriságról, a táplálékkiegészítő márkájáról, mennyiségéről és a D3 és/vagy vitaminok használatáról. Az átlagos állattartó számára azonban ajánlott minden egyes etetés alkalmával kifejezetten kaméleonok számára kifejlesztett minőségi kiegészítőt használni, mint például a Minerall Indoor a beltérben tartott kaméleonok számára, és a Minerall Outdoor a szabadban tartott kaméleonok számára. A haladó állattartók számára ma már sokféle kalciumot tartalmazó, különböző mennyiségű D-vitamint tartalmazó készítmény áll rendelkezésre. A Repashy új kalciumkészítményeket tervezett nagy mennyiségű D3-mal, közepes mennyiségű D3-mal, kis mennyiségű D3-mal vagy egyáltalán D3 nélkül. A sima kalcium mellett ajánlott a multivitamin használata, bár a gyakoriság a gyártó utasításaitól és az állattartó belátásától függ.

Kezelés

A kezdő szintű kaméleonok közül jellemzően a párduckaméleonok a leglazábbak és legkönnyebben kezelhetők, bár nem minden kaméleon tolerálja olyan jól a kezelést, mint mások. Ajánlatos csak olyan gyakran kezelni a kaméleont, amennyire az jól érzi magát; a kaméleon feketévé válással, sziszegéssel és/vagy az evés megtagadásával jelzi, ha stresszes. Ha aggódsz amiatt, hogy a kaméleonod élvezi-e a kezelést vagy sem, feltételezd, hogy nem, és hagyd, hogy egy gyönyörű állatot mutogass az otthonodban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.