Tanulmányok kimutatták, hogy a népszerű antidepresszáns, a Paxil súlyos rendellenességekkel és életet megváltoztató születési rendellenességekkel jár az újszülötteknél. Több esetben a Paxil okozta sérülések halálos kimenetelűek voltak.

A paroxetin (kereskedelmi nevén Paxil) egy népszerűen felírt antidepresszáns. A gyógyszer forgalmazását 1992-ben kezdte meg a SmithKline Beecham, ma GlaxoSmithKline gyógyszergyár. A Paxilt súlyos depresszió, kényszerbetegség, pánikbetegség, szociális szorongás és generalizált szorongásos zavar kezelésére alkalmazzák felnőtt betegeknél.

Felnőtteknél a Paxil hatékonysága depresszió esetén hasonló a régebbi antidepresszánsokéhoz, mint a Zoloft és a Prozac. A Paxil osztozik más antidepresszánsok közös mellékhatásaiban, mint például a hányinger, a szomnolencia és a szexuális mellékhatások magas aránya. Más népszerű antidepresszánsokkal ellentétben a Paxil klinikailag jelentős súlygyarapodással és statisztikailag szignifikánsan megnövekedett öngyilkossági kockázattal jár felnőtteknél. A Paxil gyermekgyógyászati vizsgálatai a depresszió kezelésére nem bizonyultak hatékonynak, és a káros kimenetek kockázatának növekedését mutatták, beleértve az önkárosító epizódokat és a potenciálisan öngyilkos viselkedést.

A Paxil abbahagyása a megszakítás vagy az elvonási szindróma magas kockázatával jár. A születési rendellenességek fokozott kockázata miatt terhes nőknek vagy terhességet tervező nőknek ajánlott konzultálniuk orvosukkal. A Paxilra vonatkozó új vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a gyógyszer növeli a születési rendellenességek, különösen a szívrendellenességek kockázatát, ha a nők a terhesség első három hónapjában szedik. 2005 szeptemberében az FDA felkérte a GlaxoSmithKline-t, hogy változtassa meg a gyógyszer terhességi kategóriáját C-ről D-re, ami erősebb figyelmeztetést jelent. A D kategória azt jelenti, hogy a terhes nőkön végzett vizsgálatok kimutatták a magzatra jelentett kockázatot.

Míg a Paxilt gyakran írják fel depressziós, szorongó vagy szomorú érzésekkel küzdő anyáknak, a Paxil különösen veszélyes, mert veszélyes a fejlődő magzatra, elvonási tüneteket okoz az újszülöttnél, és biokémiai és morfológiai rendellenességeket idéz elő az agyban, szervfejlődési problémákat és súlyos szívrendellenességeket. Figyelemre méltó, hogy több súlyos születési rendellenesség gyakorisága megduplázódott vagy majdnem megháromszorozódott, ha a Paxilt az első trimeszterben szedték.

2007-ben a terhes anyák által a terhesség első trimeszterében használt Paxilról
kimutatták, hogy összefüggés van több kiemelkedő születési rendellenességgel. Először is, az anencefália, az előagy nélküli születés 2,4-szer nagyobb előfordulást mutatott azoknál a nőknél, akik az első trimeszterben Paxilt szedtek. Ez egy katasztrofális, halálos kimenetelű születési rendellenesség, amely nem korrigálható. Másodszor, az omphalocele, a testen kívüli szervekkel született babák 2,8-szor gyakrabban fordultak elő a Paxilt kapó anyáknál, mint a kontrollcsoportnál. Egyes médiumok ezt a születési rendellenességet a köldökzsinór kis sérveként ábrázolták – de az állapot súlyossága változó, általában műtétet, valamint hetekig-évekig tartó alkalmazkodást igényel, és életveszélyes lehet. Harmadszor, a craniosynostosis, a csecsemő koponyájának csontjait összekötő egy vagy több vagy rostos ízület korai záródása 2,5-szer nagyobb gyakoriságot mutatott a Paxilnak kitett csecsemőknél. Ez az állapot is változó súlyosságú. Lehet elsősorban a koponya csontos állapota, vagy lehet másodlagosan a csecsemő fejletlen agyának következménye. Végül, a Paxilt összefüggésbe hozták a perzisztens pulmonális hipertónia, a tüdő véráramlásának elzáródása okozta rendellenességgel is, amely légszomjjal, szédüléssel és ájulással jár.

A születési rendellenességek mellett kimutatták, hogy a Paxil számos megvonási tünetet okoz, amikor az anyákat leveszik a Paxilról, beleértve az ingerlékenységet, magas vagy gyenge sírást, remegést, gyenge izomtónust, alvászavarokat, szapora légzést és légzési nehézségeket, valamint az újszülött intenzív osztályra való fokozott felvételeket. Riasztó, hogy 2007-ben több jelentés is elvetette a Paxil és a születési rendellenességek kapcsolatát, és a Paxil és más káros antidepresszánsok felírása 1999 és 2007 között 9 százalékkal nőtt.

Diagnózis

A Paxilról kimutatták, hogy számos súlyos, esetenként halálos kimenetelű születési rendellenességgel hozható összefüggésbe, beleértve az előagy fejletlenségét vagy ki sem alakulását (Anencephalia), a testen kívüli szervek megjelenését (Omphalocele), különösen a köldökzsinór közelében, az ízületek természetellenes összeolvadása a fejlődő agyban (Craniosynostosis), ami gyakran a koponya és az arcszerkezet eldeformálódásához, az agy növekedéséhez szükséges hely hiányához és ennek következtében az agyra nehezedő nagy nyomáshoz és számos más kapcsolódó problémához, valamint a tüdő vérellátásának problémáihoz (Perzisztens pulmonális hipertónia) vezet. A születési rendellenességek mellett a Paxil számos kulcsfontosságú elvonási tünettel is összefüggésbe hozható, mint például az izomtónus problémái, légzési problémák, magas hangú és gyenge sírás és egyéb kapcsolódó problémák.

Tünetek

Születési rendellenességek:

 • A szerveknek a testen kívüli megjelenése
 • Eltorzult/szokatlan koponya- és arcszerkezet
 • Az elülső agy kevéssé vagy egyáltalán nem fejlődött ki
 • problémák. a tüdő keringésével
 • Általános légzési problémák
 • Klubláb
 • Agy- vagy tüdőproblémák miatti hirtelen halál

Vonulási tünetek:

 • Szokatlanul magas vagy mély sírás
 • Szegény izomtónus
 • Tartós légzési problémák

Hírek

 • Glaxo Ordered to Pay $2.5 millió for Paxil Defects
 • Az ügyvédek felkészülnek a folyamatban lévő Paxil peres ügyekre
 • Az antidepresszánsok összefüggésbe hozhatók az újszülöttek szívhibáival; Bizonyos gyógyszerek növelik a
  septális malformáció lehetőségét, állapítják meg a kutatók

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.