A clevelandi republikánus nemzeti konvención tartott beszédében Melania Trump a következőket mondta a tömegnek: “Szlovéniában születtem. Egy kis, gyönyörű, akkor még kommunista országban Közép-Európában.”

Amíg elmesélte személyes történetét, azon tűnődtünk, mennyire szokatlan a születési helye egy first lady számára.

Mint kiderült, eddig csak egy first lady született az Egyesült Államokon kívül.

Louisa Catherine Adams – John Quincy Adams, a hatodik elnök (1825-29) felesége – Londonban született angol anyától és amerikai apától, aki amerikai konzulként szolgált, a Fehér Ház szerint. Jelenleg ő az egyetlen olyan First Lady, aki az Egyesült Államokon kívül született.

“John Quincy 27 évesen Hollandiába akkreditált hivatásos diplomataként érdeklődött a bájos 19 éves Louisa iránt, amikor 1794-ben Londonban találkoztak” – olvasható a Fehér Ház honlapján. “Három évvel később összeházasodtak, és szolgálati útjuk során Berlinbe mentek. A porosz udvarban a diplomata hölgyek stílusát és kecsességét mutatta; egy jenki farmközösség szokásai valóban furcsának tűntek 1801-ben, amikor először jutott el abba az országba, amelynek állampolgára lett.”

Az élete egyszerre bizonyult kifizetődőnek és kihívásnak. Egy kétéves kislánnyal csatlakozott Adamshez Oroszországban; egy másik ott született kislánya nem sokáig maradt életben. Később csatlakozott Adamshez a genti és londoni kiküldetéseken, de ehhez “negyvennapos utazásra volt szükség a háború sújtotta Európán keresztül, télen, hintón; a kóborló bandák és útonállók “kimondhatatlan félelemmel” töltötték el a fiáért”, a Fehér Ház szerint.

Louisa Catherine Adams úgy tűnik, élvezte a Washingtonba való áttelepülést 1817-ben, de Adams elnöksége vitatott időkre esett, és mély depresszióban szenvedett. Adams, aki elnökségét hosszú amerikai képviselőházi mandátummal követte, 1848-ban halt meg, egy évvel 50. házassági évfordulójuk után. Ő 1852-ben halt meg Washingtonban.

A 46 éves Melania Trump 1996-ban költözött az Egyesült Államokba, és jelenleg amerikai állampolgár. Egy nemrég megjelent New York Times-profil így jellemezte családi neveltetését:

“Apja, egy életnagyságú személyiség, aki gyermekkori barátait Trump úrra emlékezteti, a Kommunista Párt tagja volt, egy olyan exkluzív klubé, amelynek tagjai néha éppúgy karrierambíciók, mint ideológia miatt csatlakoztak. Édesanyja, egy szorgalmas és feltűnő nő, aki a családi farmon vöröshagymát szedett, majd a városi textilgyárban karriert futott be. Mindig talált időt arra, hogy két lányának megfelelő öltözködéséről gondoskodjon, és a munkaidő végeztével ruhákat varrt nekik.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.