Tirta Empul egy olyan hely, ahol megtisztul a lélek.

A balinézek több mint 1000 éve járnak erre a szent helyre, hogy ezt tegyék. A Pakerisan folyóból eredő bugyogó forrásra épült Tirta Emplul templom a rituális megtisztulás népszerű helyszíne. A legenda szerint Indra, egy hindu isten hozta létre a forrást, amely a templom 13 szökőkútját táplálja, és közben mágikus erővel ruházta fel. A hindu vallást követő helyiek a szentelt vízben fürdenek, hogy megtisztítsák lelküket és elhárítsák a gonoszt. A turisták egy igazán különleges kulturális hagyomány megtapasztalására érkeznek. Íme, mire számíthatsz, ha a Tirta Empul templom meglátogatását tervezed.

Eljutás

A Tampak Siring kerületben található Tirta Empul körülbelül egy óra autóútra van Bali fővárosától, Denpasartól. Magánvezetőt béreltem, és örültem, hogy így tettem. Ez körülbelül 40 dollárba kerül fél napra, és minden fillért megér, különösen egy olyan helyen, mint a Tirta Empul templom, ahol segít, ha egy helyi szakértő kalauzol. Az idegenvezetőm nélkül nem tudtam volna, mit tegyek vagy hova menjek. És mivel valószínűleg nem akarod magaddal vinni a fényképezőgépedet a vízbe, az idegenvezetőd készíthet rólad képeket, miközben fürödsz a vízben. Sok utazásszervező kínál hasonló élményeket, amelyeket előre lefoglalhatsz a Balin tett látogatásod előtt, ha szeretnél előre tervezni.

The Grounds

A Tirta Empul naponta reggel 7 órakor nyit, és körülbelül 2 dollárba kerül a belépés. Kapsz egy szarongot, amit a saját ruhád fölé kell húznod. Távozáskor mindenképpen adjátok vissza. Minél korábban érkezel, annál kisebb a valószínűsége, hogy nagy tömeget tapasztalsz. Ne tévesszen meg a posztom tetején látható kép – ez a hely hemzseg a helyiektől és a turistáktól egyaránt. Számomra elképesztő, hogyan sikerült az idegenvezetőmnek egy fotót készítenie rólam egyedül a vízben.

A gyors túra során kiderül, hogy a templom három fő udvarból áll: a Jaba Pura, vagyis az előudvar, a Jaba Tengah, vagyis a központi udvar, és a Jeroan, vagyis a belső udvar. A Jaba Tengah két téglalap alakú medencét tartalmaz, egyenként 13 “zuhanyzóval”. Ez az a hely, ahol a tisztulási rituálé zajlik, és valószínűleg minden egyes zuhanyzó előtt sorban állnak az emberek, függetlenül attól, hogy mikor érünk a Tirta Empulba. Ne aggódjon, gyorsan haladnak. Valószínűleg észre fogsz venni egy táblát is, amely a medencékbe való belépés szabályait hirdeti. Ezeket mindenképpen tartsd szem előtt, amikor a templomban jársz.

Pro tipp: Tirta Empul a helyiek számára aktív vallási hely. Gyakran jönnek, hogy korsókba gyűjtsék a szentelt vizet, hogy hazavigyék magukkal. Az év bizonyos időszakaiban pedig azért özönlenek a területre, hogy részt vegyenek a vallási eseményeken. Ilyenkor rendkívül zsúfolt lehet, ezért mindenképpen nézzen utána előre, hogy tartanak-e különleges szertartásokat és fesztiválokat, és tervezzen ennek megfelelően.

Ruhát cserél

Mielőtt beléphet a vízbe, le kell cserélnie a ruháját, és egy speciális szarongot kell felvennie, amely különbözik attól, amit a területre való belépéskor kapott. Egy-két dollárért bérelheted a szarongot és egy szekrényt a személyes holmijaidnak. Ezeket, valamint a próbafülkéket balra találod, ha a szenteltvizes zuhanyzóktól elfordulsz. Lesz egy kis asztal egy-két emberrel, akik felveszik a készpénzt, és átadják a szarong és a szekrény kulcsát. Ezután menj befelé, keresd meg a kijelölt szekrényedet, és rejtsd el a cuccaidat.

Pro tipp: Ha szerény vagy, mint én, és nem szeretsz mások előtt átöltözni, a sötét öltöző hátsó részében nagy mosdófülkék vannak, amelyek öltözőként is szolgálnak.

A fiúk egyszerűen a derekuk köré tekerhetik a szarongot, de a lányoknak meg kell győződniük arról, hogy minden porcikájukat megfelelően fedik. A szarong megkötéséhez egyszerűen húzd a tested mögé, és fogd meg az egyik végét mindkét kezedben. Keresztezze a két végét a nyaka körül, és kösse össze őket, hogy egy nyakpántot alkossanak. A szarongod egy piros szíjjal lesz megkötve. Tekerd a szíjat a derekad köré, mint egy övet, hogy a szarong zárva maradjon.

Tisztulási rituálé

Most, hogy a megfelelő öltözékben vagy, menj vissza a fürdőmedencékhez. Én belevetettem magam a jobb oldaliba, és az első sorba álltam, amit láttam. Egy kedves ember volt olyan kedves és elmondta, hogy nem egészen jól csináltam a rituálét. Tudja, a bal oldali medencében a bal oldali első zuhanynál kell kezdeni, és a teljes hatás érdekében minden egyes zuhany alá kell állni. Így hát én és az átázott szarongom visszamásztunk a vízből, és az első szökőkúthoz trappoltunk.

Protipp: A templom olyan kövekből épült, amelyek eléggé csúszósak, ha nedvesek – és mindig nedvesek. Óvatosan mássz ki és be a vízbe. Továbbá vigyázz, hogy a medencékben halak vannak, így ne lepődj meg, ha egy-egy úszik el melletted, vagy hozzád simul.

Egy maroknyi ember állt előttem a sorban, így szorgalmasan figyeltem, ahogy mindenki a zuhanyzóhoz közeledik, hogy tudjam, mit kell tennem. Néhányan mondtak egy rövid imát, mielőtt lehajtották a fejüket, és a kezükkel összesen háromszor végigsöpörték magukon a vizet. Mások kihagyták az imát. Néhányan virág- és füstölőáldozatot hoztak, míg mások vizet gyűjtöttek, hogy hazavigyék a családjuknak.

A Tirta Empul áldásának vannak hivatalos hagyományai, de egy kicsit nehéz lehet találni valakit, aki elmagyarázza ezeket. Alternatívaként azt is tehetsz, amit csak akarsz, feltéve, hogy visszafogott és tiszteletteljes. Senki sem fog elítélni vagy furcsán nézni rád, ha például nem teszed a fejedet rendesen a víz alá. Minden azon múlik, hogy neked mi a jó.

De légy tekintettel a helyiekre, akik vallási hiedelmeik részeként vannak a Tirta Empulban, és hagyd meg nekik a rituálé elvégzéséhez szükséges időt és teret. Számukra ez nem csak egy lehetőség egy menő szelfi készítésére, hanem egy ősi kulturális hagyomány része. Én úgy döntöttem, hogy néhány kedves szót mondok magamnak, mielőtt háromszor átmosnám a fejemet vízzel. Körülbelül 15 percig tart a rituálé végrehajtása minden egyes szökőkútnál. Vannak, akik megisszák a vizet, bár a vízminőség romlása miatt ez már nem ajánlott.

Protipp: Némi kihívást jelenthet, hogy a szarongod ne lovagoljon fel a vízben, és ezt senki sem szeretné. Ha a lábaid közé dugod, és járás közben megmozgatod a lábad, az remek módja annak, hogy minden szépen a helyén maradjon.

Mihelyt végeztél a szentelt vízben való tisztálkodással, menj vissza az öltözőbe, hogy felkapd a ruháidat és átöltözz. majd add le a nedves szarongodat annál az asztalnál, ahol korábban kibérelted. Töltsön el egy kis időt azzal, hogy körbejárja a területet és szemügyre veszi a csodálatos faragványokat, mielőtt hazafelé veszi az irányt. Még a föld alatt bugyogó forrásvíz forrását is megtekintheted. Érdemes körülnézni.

Tirta Empul volt a bali utazásom egyik fénypontja. Az élményeim során végig úgy éreztem, hogy valami igazán különleges dologban veszek részt, és az ott töltött idő minden pillanatát megbecsültem. Ha csak egy maroknyi helyszín meglátogatására van időd Balin, a Tirta Empul templomnak a listád élén kell állnia.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.