A sebességkorlátozásokat Texasban a Texas Transportation Code, 7. cím: Járművek és közlekedés, C alcím szabályozza: Közúti szabályok, 545. fejezet: Járművek üzemeltetése és mozgása, H alfejezet: Sebességkorlátozások. A texasi törvények ezen alfejezetében található a gyorshajtásra és a sebességkorlátozásokra vonatkozó összes vonatkozó törvény és szabályozás.

Milyen gyorsan lehet vezetni Texasban, és mik a törvényes sebességkorlátozások ebben az államban? Az alábbiakban gyors áttekintést adunk a texasi sebességkorlátozási törvényekről.

Texasi sebességkorlátozási törvények összefoglalása:

  • Városi kerület vagy utca: 30 MPH
  • Allee, strand vagy strandokkal határos utak: 15 MPH
  • Számozott állami vagy szövetségi autópálya városi körzeten kívül: 70 MPH
  • Városi körzeten kívüli, nem számozott autópályák: 60 MPH

Mindig figyeljen a helyi sebességkorlátozó közlekedési táblákra! A texasi sebességkorlátozásokról szóló fenti áttekintésünk az általános állami törvényeken alapul. Minden település, megye, város vagy akár út is rendelkezhet egyedi szabályokkal és korlátozásokkal, ezért mindig tartsa szemmel a kihelyezett sebességkorlátozó táblákat, amelyek felülírják ezeket az általános szabályokat.

Texasban vannak a legmagasabb sebességkorlátozások az Egyesült Államokban, ahol egyes vidéki autópályákon akár 85 mph sebességkorlátozás is érvényes.

“Feltételezett” sebességkorlátozások

Texas azon nagyon kevés államok egyike, amely “prima facie” vagy “feltételezett” sebességkorlátozást alkalmaz. Ez azt jelenti, hogy a törvényes sebességhatárok felett szabad vezetni, ha a körülmények lehetővé teszik. Például abban az esetben, ha Ön 35 mérföld/órás sebességgel halad egy 30 mérföld/órás korlátozással rendelkező utcán, és az úton nagyon kevés vagy egyáltalán nincs forgalom, akkor gyorsabban vezethet, mint azt a texasi törvényes sebességhatárok megengedik.

A bíróságon hivatkozhat arra, hogy a körülményekhez képest még mindig biztonságosan vezetett. Az egyes rendőrökön múlik, hogy eldöntsék, hogy szabálytalanul vezettél-e, és hogy megbírságolnak-e téged. Általában nem valószínű, hogy megbírságolják azért, mert 5 mérfölddel a megengedett sebességhatár felett hajtott.

Ez azonban nem szolgálhat mentségül a vakmerő gyorshajtásra. A közlekedési bírságok elleni küzdelem a bíróságon költséges lehet, és gyakran nem éri meg a fáradságot, ezért mindig a legjobb, ha betartja a törvényes sebességhatárokat.

Minimális sebességhatárok

Texas Transportation Code (Sec. 545.363) a következőket szabályozza:

Az üzemben tartó nem vezethet olyan lassan, hogy akadályozza a forgalom rendes és ésszerű haladását, kivéve, ha a csökkentett sebesség a biztonságos üzemeltetéshez vagy a jogszabályoknak való megfeleléshez szükséges.

Ez a szakasz továbbá lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy szükség esetén konkrét minimális sebességhatárokat állapítsanak meg. Ahol minimális sebességet jelző táblákat helyeznek ki, ott be kell tartania a kihelyezett sebességhatárokat.

Túllépési büntetések

A sebességhatár túllépése Texasban különböző büntetésekkel és bírságokkal jár. Az első alkalommal szabálysértőket általában 1 és 500 dollár közötti bírsággal sújtják, és a jogosítványukat legfeljebb egy évre felfüggeszthetik.

A bírságok nagyban függnek attól, hogy hol kapta a bírságot. Íme a szokásos bírságok Texas néhány legnagyobb városában:

  • San Antonio: a sebességhatárok 10 mérföld/órás túllépése 166 dolláros bírságot von maga után, és minden további 1 mérföld/órás túllépés után további 5 dollár bírságot. Például 45 mph vezetése 30 mph-os zónában 191 $ bírságot von maga után.
  • Austin: Austinban a gyorshajtásért kapott bírság 143 $, ha 5 mph-val vagy annál kevesebbel lépi túl a megengedett sebességhatárt, és akár 273 $, ha 26 mph-val vagy annál többel lépi túl a megengedett sebességhatárt.
  • Houston: Houstonban a gyorshajtásért kapott bírság 165 $, ha 5 mph-val vagy annál kevesebbel lépi túl a megengedett sebességhatárt, és akár 300 $, ha 30 mph-nál nagyobb sebességgel halad a megengedettnél.

Kiegészítő pótdíjak vagy költségek és vezetői engedély büntetőpontok is kiszabhatók.

Megjegyzendő, hogy Texas államban a megengedett sebességhatárnál 5 mph-nál kisebb sebességgel való vezetés általában elfogadhatónak tekinthető, és ezért nem kell közlekedési bírságot kapnia. Ez egy ésszerű hibahatár, és a legtöbb bűnüldöző tisztviselő nem fogja megállítani Önt a sebességhatárok kevesebb mint 5 mérföld per órával történő túllépéséért.

Minden bírság és büntetés növekedhet abban az esetben, ha Önt a múltban már elítélték egy másik sebességtúllépéssel. További közlekedési szabálysértések is növelhetik a büntetéseket.

A túlzott sebesség miatt más jogi problémákba kerülhet a Street Racing Laws vagy a Reckless Driving Laws alapján. A törvényes vagy kihelyezett sebességhatárokat 30 mérföld/órával túllépő vezetés gyakran számít gondatlan vezetésnek, ami kemény bírságokkal és akár börtönbüntetéssel is járhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.