A vegetáriánus étrend piramis egy táplálkozási útmutató, amely a hagyományos, egészséges vegetáriánus étrendet képviseli. Ennek a hagyományos egészséges vegetáriánus étrendnek a változatai az egész világon léteznek, különösen Észak-Amerika, Európa, Dél-Amerika és főként Ázsia egyes részein. Tekintettel ezekre a gondosan meghatározott paraméterekre, a “hagyományos vegetáriánus étrend” kifejezést itt az említett régiók és népek egészséges, hagyományos ovo-lakto vegetáriánus étrendjének bemutatására használjuk. A piramist az Oldways Preservation Trust hozta létre 1998-ban a Cornell és a Harvard Egyetem tudományos kutatásai és a mediterrán étrend piramisa által bemutatott egészséges táplálkozási mintákra való konkrét hivatkozás alapján.

Loma Linda University Vegetarian Food Pyramid

Ez a vegán táplálkozási piramis az alábbiakon alapul. az Amerikai Dietetikusok Szövetségének javaslatain

Ez a vegetáriánus étrend piramis az egészség érdekében fogyasztandó ételek típusait és gyakoriságát javasolja. A piramis napi, heti és havi gyakoriságokra van felosztva, de nem ajánlja az adagok méretét. A piramis a napi fizikai aktivitásra és folyadékbevitelre vonatkozó ajánlásokat is tartalmaz.

A Loma Linda Egyetem Közegészségügyi Iskolájának Táplálkozástudományi Tanszéke 1997-ben fejlesztette ki a Vegetáriánus Étrendi Piramist a 3. Nemzetközi Vegetáriánus Táplálkozási Kongresszuson való bemutatásra. Az öt fő növényi alapú élelmiszercsoport (teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek, zöldségek, gyümölcsök, diófélék és magvak) alkotják a piramis trapéz alakú alsó részét. A választható élelmiszercsoportok (növényi olajok, tejtermékek és édességek) alkotják a piramis háromszög alakú felső részét. A piramisnak ez a változata tartalmaz egy táblázatot a napi kalóriabevitelhez ajánlott napi adagok számával.

A 2010-es amerikaiaknak szóló étrendi irányelvek szerint az egészséges étrend tartalmazza az alapvető tápanyagok és az energia olyan mennyiségét, amely szükséges a táplálkozási hiányosságok és túlsúlyok megelőzéséhez. Az egészséges étrend a szénhidrátok, zsírok és fehérjék megfelelő egyensúlyát is biztosítja a krónikus betegségek kockázatának csökkentése érdekében, és olyan élelmiszerek sokaságából származik, amelyek elérhetők, megfizethetők és élvezhetők.

A hús teljes értékű fehérjéket tartalmaz, de a vegetáriánus fehérjeforrások nem teljes értékű fehérjék, ezért a teljes értékű fehérjeprofil kialakításához többféle fehérjében gazdag élelmiszert kell fogyasztani. Ezt a módszert, amely a nem teljes vegetáriánus fehérjék egyensúlyát kombinálja a teljes fehérjeprofil létrehozása érdekében, kiegészítő fehérjeépítésnek nevezik.

Ez a minta egészséges voltát epidemiológiai és kísérleti táplálkozással is alátámasztották.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.