Élettartam

A veseadományozás nagy műtét, de nem bizonyítottan csökkenti a donor várható élettartamát. Érdekes módon azok az emberek, akik vesét adományoztak, túlélik az átlagembert. (Hivatkozás: Fehrman-Ekholm, Ingela 2,3; Transplantation, 64(7): 976-978, 1997. október 15.).

Ez a tény táplálja a folyamatos vitát arról, hogy a vesedonorok miért élnek tovább a vártnál. Egyes szakértők úgy vélik, hogy ez egyszerűen szelekciós torzítás, mivel csak egészséges embereket lehet élődonornak kiválasztani.

Mások azzal érvelnek, hogy az élet ajándékozásának önzetlen cselekedete és az azt követő boldogság és elégedettség pozitív hatással van, és egészségesebb és hosszabb élethez vezet.

Műtéti szövődmények

A donoroknál fennáll a műtét utáni szövődmények lehetősége, mint például vérzés, sebfertőzés, láz stb. A legtöbb műtét utáni szövődmény általában rövid távú, és minőségi orvosi ellátással kezelhető.

A felépülési idő

A kétféle veseeltávolítási eljárás, a laparoszkópos és a nem laparoszkópos, felépülési ideje nagyon eltérő.

 • A laparoszkópos veseeltávolítás kevésbé invazív, és lehetővé teszi, hogy a donort a műtét után egy-két nappal hazaengedjék, így a donor foglalkozásától függően egy-négy hét alatt visszatérhet a munkába.
 • A nem laparoszkópos műtét hosszabb felépülési idővel jár. A National Kidney Registry tagközpontok általában a laparoszkópos eljárást alkalmazzák.

Halálozási arány

Noha az Egyesült Államokban évente több mint 5000 élő donor adományozza veséjét, az eljárás nem kockázatmentes.

A vesedonor műtétek halálozási aránya 0,007%, ami azt jelenti, hogy átlagosan 100 000 élődonoros műtétre hét donor hal meg.

Összehasonlításképpen: a Centers for Disease Control and Prevention szerint 2018-ban az Egyesült Államokban a csecsemőhalandósági ráta 566 volt 100 000-ből, ami azt jelenti, hogy körülbelül 80-szor kockázatosabb az Egyesült Államokban megszületni, mint vesét donálni.

Úgy véljük, hogy az Egyesült Államokban a donorok haláleseteinek egy része elkerülhető lett volna, és a potenciális donorok csökkentik a halálozási kockázatot, ha a műtétet a Donor Care Network Kiválósági Központban végeztetik el.

Hosszú távú eredmények

Noha úgy tűnik, hogy a veseadományozás nem befolyásolja a várható élettartamot, a kutatások szerint a veseadományozás növeli a veseelégtelenség kockázatát a donor élete során.

A Journal of the American Society of Nephrology című folyóiratban 2015-ben megjelent tanulmányban; a veseelégtelenség élethosszig tartó kockázata egy átlagos személy esetében 326 volt 10 000-ből (körülbelül egy a 30-ból), 90 a 10 000-ből (körülbelül egy a 110-ből) azoknál, akik vesét adományoztak, és 14 a 10 000-ből (körülbelül egy a 700-ból) az egészséges nem donoroknál.

Az ok, amiért a vesedonoroknak az általános népességhez képest alacsonyabb a veseelégtelenség kockázata, az az, hogy a vesedonorok sokkal egészségesebbek, mint az átlagemberek. Ha a donorokat és az egészséges nem donorokat hasonlítjuk össze, akkor a veseadományozás következtében a veseelégtelenség kockázata 10 000-ből 76-szal nő.

 • Journal of the American Society of Nephrology – 2015
  Reassessing Medical Risk in Living Kidney Donors
 • Journal of the American Medical Association – 2014
  Risk of End-Stage Renal Disease Following Live Kidney Donation
 • New England Journal of Medicine – 2009
  Long-Term Consequences of Kidney Donation

.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.