A közösségi média legjobb gyakorlatainak alkalmazása nonprofit szakemberként nem múló divat. A technológia térhódításával a közösségi médiához való értés elengedhetetlen, ha szervezetének célja az adományozók hatékony megnyerése és megtartása.

Miért kellene a nonprofit szervezetnek törődnie a közösségi médiával?

A Nonprofitok Forrása feltárja a számokat, amelyek a közösségi médiának az adománygyűjtésben való közelmúltbeli előtérbe kerülése mögött állnak. Ha eddig passzívan közelítette meg a hírfolyamának megnyerő tartalommal való megtöltését, fontolja meg ezeket a magával ragadó elkötelezettségi statisztikákat.

 • A Facebook-felhasználók 84%-a osztja meg a számára fontos ügyeket és problémákat.
 • A nonprofit szervezetek videóit megtekintők 57%-a adományoz.
 • A Twitteren nonprofit szervezetekkel kapcsolatba lépők 55%-a cselekszik.

Készen állsz arra, hogy elkötelezd magad amellett, hogy a közösségi médián megjelenő üzeneteidnek megadod a megérdemelt figyelmet? Kövesse ezeket a legjobb gyakorlatokat, hogy szervezetét sikerre készítse a közösségi oldalakon.

12 legjobb közösségi média gyakorlat nonprofit szervezetek számára

Nonprofit közösségi média legjobb gyakorlat #1 Kezdje kicsiben, és onnan növekedjen.

Mielőtt fiókokat hozna létre a Facebooktól és a Twittertől kezdve a Snapchatig és az Instagramig, vegye vissza a tempót, és határozza meg, hogy Ön és a csapata mit képes folyamatosan kezelni. Ha a csapata különösen sovány, fontolja meg, hogy egy csatornával kezdjen.

A döntés megkönnyítése érdekében tudnia kell, hogy a nonprofit szervezetek a következőképpen rangsorolják a legfontosabb közösségi médiacsatornáikat: 1. Facebook, 2. Twitter, 3. YouTube. Tehát amikor elindítja vagy újjáéleszti nonprofit szervezetének közösségi médiás erőfeszítéseit, okos módja annak, hogy csak a Facebookkal kezdjen, hogy belerázódjon a tervezésbe, a posztolásba és a tesztelésbe, mielőtt más csatornákra terjeszkedne.

Nonprofit közösségi média legjobb gyakorlat #2 Használja ki a közösségi média profiljait, hogy tükrözzék a szervezet márkáját.

A sikeres nonprofit közösségi médiaoldal létrehozásának kulcsa, hogy megadjuk neki a szeretetet, amit megérdemel. A közösségi médiaoldalad látogatójának másodpercek alatt meg kell tudnia állapítani, hogy mivel foglalkozik a szervezeted, és miért kellene követnie téged. Az oldal létrehozása során fordítson gondot a következő feladatokra:

 • Töltse ki teljesen a profil mezőit. A Rólunk szakaszodnak legalább a küldetésedet, a webhelyedre mutató linket és az adományozási oldaladra mutató linket tartalmaznia kell.
 • Töltsön fel egy nagy felbontású képet a logójáról profilképként.
 • Készítsen egy meggyőző borítóképet. Fontolja meg annak frissítését, hogy népszerűsítse aktuális kampányát vagy közelgő eseményét.

Nonprofit közösségi média legjobb gyakorlat #3Kidolgozza nonprofit szervezetének közösségi média személyiségét.

A szervezeted egy nagyon konkrét célt tart szem előtt a közösségi médiaoldalak létrehozásakor: az adományozók megnyerése, megtartása és bevonása. Ahhoz, hogy online közösséget építsen, a közösségi média személyiségének tükröznie kell a valós életben élő, a küldetését támogató emberek közösségét.

Azzal, ahogyan az üzeneteit megfogalmazza és a posztjait megjeleníti, bepillantást kell engednie az adományozóknak abba, milyen érzés az Ön küldetésének részese lenni: adományozóként, munkatársként, vagy akár a szolgáltatásait igénybe vevő személyként. Ha például állatmentő szervezet vagy, akkor a barátságos és meleg hangvétellel és hangnemmel kihasználhatod szőrös barátaidat, hogy örömet szerezz és megmozgasd a követőid szívét. Ha a szervezeted rákkutatásra specializálódott, akkor reményt és empátiát kell sugároznod, és gondoskodnod kell arról, hogy az információkat laikus nyelven tálald, hogy az adományozók pontosan megértsék, mit finanszíroznak a pénzükből.

Nonprofit közösségi média legjobb gyakorlat #4Posztolj következetesen a követők megszerzése és megtartása érdekében.

A közösségi média profiljai egyedülálló lehetőséget biztosítanak arra, hogy napi szinten kapcsolatba lépjen az adományozóival, ezért ne hagyja ki a lehetőséget, hogy folyamatosan megmutassa nekik, ki a szervezete, mit képvisel, és miért olyan kifizetődő az Önt támogató közösség részének lenni.

Kövesse az alábbi tippeket, amelyek segítenek a posztolásban:

 • Kijelöljön egy konkrét személyt (vagy személyeket) a közösségi médiacsatornái karbantartására.
 • Szerkesszen szerkesztési naptárat az egyes csatornákra tervezett posztokkal. Tervezze a posztokat egy hónapra előre, hogy a csapatának legyen ideje olyan eszközöket kifejleszteni, amelyekkel életre keltheti az ötleteit.
 • A nonprofit világban a napok kiszámíthatatlanok, így könnyen előfordulhat, hogy kihagy egy optimális posztolási időpontot. Használjon egy ingyenes közösségi média poszt-ütemezőt a közösségi média posztok feltöltéséhez és ütemezéséhez, hogy soha ne maradjon le semmiről.

Nonprofit közösségi média legjobb gyakorlat #5Készítsen ingyenes közösségi médiaeszközöket, amelyek segítenek a posztok létrehozásában, ütemezésében és nyomon követésében.

Az Ön szerencséjére rengeteg ingyenes közösségi médiaeszköz áll rendelkezésre, amelyek segítségével Ön és csapata hatékonyabban és eredményesebben kezelheti csatornáit. A legjobb az egészben, hogy sok ilyen eszköz azok számára készült, akik nem annyira járatosak a technológiában, így nem kell szakértőnek lennie ahhoz, hogy kipróbálja őket.

Stock fotók: Unsplash, Pexels

Fotó- és videószerkesztő: VSCO

Grafikakészítő: Canva, Stencil, Venngage

Videókészítő: Typito

Poszt ütemező: HootSuite, Buffer

Megemlítés figyelő: Google Alerts

Engagement tracker: SumAll, Google Analytics

Nonprofit közösségi média legjobb gyakorlat #6Aktív kapcsolatfelvétel az adományozókkal a közösségi médiában.

Ne várjon arra, hogy az adományozók megtalálják Önt. Tegye meg az első lépést! Hiszen ahogy egyre több követőre tesz szert a közösségi médiában, egyre több embernek lesz kedve adakozni a kampányaira, megosztani a szervezetének posztjait a saját hírfolyamában, és lájkolni és kommentelni a posztjait, mintha egy barátjával vagy egy számukra fontos témával lépne kapcsolatba.

A DonorPerfect közösségi média kereső eszköze lehetővé teszi, hogy közvetlenül a DonorPerfectből keressen adományozók Facebook, Twitter és LinkedIn profiljaira. Ha megtalálta őket, azonnal eltárolhatja ezeket az értékes linkeket közvetlenül az adományozói nyilvántartásukban.

Nonprofit közösségi média legjobb gyakorlat #7Készítsen figyelemfelkeltő eszközöket, amelyek felbukkannak a támogatók hírfolyamában.

A vicces gifektől és az imádnivaló unokafotóktól kezdve az ellenállhatatlan ajánlatokon át az aktuális cikkekig, követőit elárasztják információkkal, amint bejelentkeznek a közösségi média fiókjukba. Az Ön célja, hogy folyamatosan új és kreatív módokat találjon arra, hogy megragadja a figyelmüket a görgetés közepette, ami a vizuális elemekkel kezdődik.

Szerencsére nem kell profi fotósnak vagy tervezőnek lennie ahhoz, hogy fantasztikus, kiemelkedő közösségi médiaeszközöket készítsen. Ha okostelefonja kamerájára és a fent felsorolt ingyenes eszközökre támaszkodik, gyönyörű képeket és videókat készíthet pillanatok alatt. Annak érdekében, hogy mindig legyen tartalma, hozzon létre mappákat a képeknek és eszközöknek, amelyek olyan kategóriákba tartoznak, amelyek a követőinek tetszeni fognak. Például fontolja meg a következő mappák tartását:

 • Küldetésközpontú fotók: Használja ki az olyan lehetőségeket, mint a terepen töltött idő, a szolgáltatásait igénybe vevő emberekkel való nyomon követés és a közösségi alapú események, hogy fotókon és videókon keresztül megörökítse azokat a pillanatokat, amelyek fontosak lesznek az adományozói számára.
 • Az ügyfelek beszámolói: Hagyd, hogy követőid egyenesen azoktól az emberektől hallják, akiknek segítesz, valamint azoktól, akik adakoznak neked arról, hogy mennyire fontos a küldetésed. Tartalmazzon fotókat az idézetekkel vagy rövid videókat.
 • Következő kampányok/lehetőségek: Gyűjtsd össze az összes eszközt, amelyre szükséged lesz a közelgő események, online adománygyűjtések és önkéntes napok népszerűsítéséhez. Ügyeljen arra, hogy felhalmozzon olyan fotókat és beszámolókat, amelyek motiválják a követőket a kívánt cselekvésre.
 • Inspiráló idézetek:
  Ki ne szeretne egy jó inspiráló idézetet? Állítson össze egy dokumentumot a kedvenceivel az aktivistáktól és íróktól a hírességekig és látnokokig. Igazítsa a relevánsakat a megfelelő ünnepekhez, és szépítse ki őket a fent említett poszttervezővel.

Nonprofit közösségi média legjobb gyakorlat #8Támogassa posztjait online adományozási, crowdfunding, önkéntes és eseményregisztrációs űrlapokkal.

Az értékes elköteleződés jóval túlmutat a kommentmezőn, ha nonprofit szervezet vagy. Ezért szeretné, ha posztjait olyan konkrét kapcsolattartási módokkal párosíthatná, mint például adományozás a szervezetének, regisztráció adománygyűjtő vagy önkéntes eseményekre, valamint egyéni crowdfunding-oldalak létrehozása.

Szervezetek ezrei bíznak a DonorPerfect Online Formsben, hogy a közösségi média posztjaikat kapcsolatépítő és bevételtermelő oldalakká alakítsák. A közösségi funkciók közé tartoznak:

Multifunkciós képességek

A DonorPerfect Online Forms az adományozásnál sokkal többre is használható. Az eseményektől a havi adományozásig, tekintse meg az összes elérhető űrlap típust.

Szabályozható sablonok

A közösségi médiaprofiljaihoz hasonlóan a DonorPerfect Online Forms-t is könnyedén úgy alakíthatja, hogy tükrözze szervezete márkáját.

Korlátlan számú kampányűrlap

Mivel korlátlan számú űrlap áll rendelkezésre, mindig az a legjobb, ha külön kampányűrlapokat hoz létre, amelyek a kampány céljára és az egyes adományozási szintek által elérhető eredményekre összpontosítanak.

Bónusz: Automatikus adatbevitel

Noha ez a funkció közvetlenül nem kedvez a közösségi média stratégiájának, ha az űrlap kezeli Ön helyett az adatbevitelt, időt nyerhet arra, hogy figyelemfelkeltő eszközöket hozzon létre a posztjaihoz.

Kíváncsi a DonorPerfect Online Forms online űrlapokra működés közben? Regisztráljon a DonorPerfect. bemutatójára, hogy láthassa a DonorPerfect Online Forms-t működés közben.

Nonprofit közösségi média legjobb gyakorlat #9Szerezze meg az egyensúlyt a kérések és a frissítések között.

Ha minden egyes közzétett posztja egy adománykérés, a követők hamar elfáradnak. Tartsd szemmel, hogy mikor kérsz, így megfelelően eloszthatod a kampányokat a két alkalom között frissítések és inspiráló tartalmak hozzáadásával. A kapcsolat kétirányú, ezért mindenképpen adj vissza az adományozóidnak azzal, hogy folyamatosan megmutatod nekik, hova megy a pénzük, mielőtt visszatérsz, hogy többet kérj.

Nonprofit közösségi média legjobb gyakorlat #10Mondj inspiráló történeteket videókon keresztül.

A videók gyorsan a nonprofit marketing nélkülözhetetlen médiumává válnak, és ez nem igazán meglepő. A megmutatás sokkal hatásosabb, mint az elmondás, így az, hogy lehetővé teszi az adományozói számára, hogy lássák a küldetését a gyakorlatban, erőteljes motiváló tényező, amely adakozásra készteti őket. Nem kell feltétlenül díszesnek lennie. Készítsen videót az okostelefonjával, és szerkessze meg egy könnyen használható videókészítővel, például a Typitóval, és máris kész. Próbálja ki az ingyenes verziót, és az első videó elkészítése egy fillérbe sem kerül – és ne felejtse el hozzáadni az adományozási űrlap linkjét!

Nonprofit közösségi média legjobb gyakorlat #11Bátorítsa az adományozókat, a vezetőséget és a munkatársakat, hogy kommenteljenek, lájkoljanak, osszák meg és címkézzék magukat a posztjaiban.

Egyes emberek jobban érzik magukat a posztjaiddal való interakcióban, ha meghívást kapnak. Íme néhány módszer, amivel ösztönözheti követőit, hogy a hírfolyam beszélgetéssé váljon.

 • Szóljon követőinek, hogy osszák meg és jelöljék meg a rendezvényeiken készült fotóikat.
 • Kérje meg követőit, hogy szavazzanak arról, melyik projektre gyűjtsenek adományt legközelebb.
 • Indítson közösségi média versenyt, amely arra ösztönzi követőit, hogy hozzanak létre crowdfunding-oldalakat egy nyereményjátékhoz.

Nonprofit közösségi média legjobb gyakorlat #12Mérje az elkötelezettséget, hogy többet tehessen abból, ami működik.

A követőid megmondják neked, hogy mit szeretnének látni a hírfolyamodon, pusztán azzal, hogy kattintanak, kommentelnek és lájkolják a posztjaidat. Egy olyan analitikai eszközzel, mint a Google Analytics vagy a SumAll, nem kell találgatnod, hogy mitől lesz sikeres a közösségi média stratégiád, mert már az elkötelezettségi műszerfalra pillantva tudni fogod, hogy mi működik és mi nem.

Regisztráljon egy ingyenes demóra az Önnek legmegfelelőbb időpontban.

by Emily Patz

Nov 26 19

Emily Patz 12 legjobb közösségi média gyakorlat nonprofit szervezetek számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.