Ki nem látta még ezt a gyönyörű virágot? Legalább egyszer te is láttad már valamikor az életed során. A kamélia szépségét számos legenda írja le. És ez egy illatos virág, amely Ázsiában nagy népszerűségnek örvend. Ebben a cikkben megtalálod a kamélia virág jelentését. Továbbá a növény eredetét és legendáit.

A kamélia jellemzői

Ez a gyönyörű növény gyönyörű és egyedi virágairól híres. A kamélia a Theaceae családba tartozik, és közel 300 faja létezik. A kaméliák Ázsiában őshonosak – Kínában, a Himalájában, Japánban és Indiában találjuk meg őket.

Egyes kaméliafajoknak enyhe és kellemes illata van. A legnépszerűbb fajok a Camellia Japonica, a Camellia Sasanqua és a Camellia Reticulata. A különböző fajok keresztezéséből közel 3000 kaméliahibrid született. A hibridizáció lehetővé tette olyan sárga kaméliák létrehozását, amelyeket a vadonban nem találunk.

Image via mycamelliagarden

A kaméliák bokorként vagy kis faként nőnek, akár 66 láb magasra is. Közben virágaik akár 6 hüvelyk szélesek is lehetnek. A kaméliák ősszel virágoznak, és akár 100 évig vagy még tovább is élhetnek! A virágok különböző színűek – fehér, rózsaszín, piros, és csak egy sárga faj van.

Mivel a kaméliák Kelet-Ázsiában őshonosak, csak a nedves és mérsékelt égövben nőhetnek. Bírja a bőséges esőzéseket, és szereti a magasabb fák árnyékát. A hidegebb hőmérséklet sokkal intenzívebb színt kölcsönöz a kamélia virágainak. Míg a forró és párás éghajlat miatt veszít a színéből és károsíthatja a virágokat.

A kaméliavirág jelentése

Japánban és Kínában a kamélia a szerelem szimbóluma. Más pozitív dolgokat is jelképez, például a szenvedélyt és a tökéletességet. Már említettük, hogy Japánban a kaméliának van egy másik neve is – “Japán rózsája”. És nemcsak a megjelenésben, hanem a szimbolikában is láthatjuk a hasonlóságokat. Tudjuk, hogy a vörös rózsa a nyugati kultúrában a szerelem és a szenvedély szimbóluma. Míg a kaméliavirág ugyanezt szimbolizálja a keleti kultúrában.

Image via Penny

Kínában a kamélia ajándékozása a másik ember iránti szeretet és odaadás kifejezése. A kaméliák szimmetrikusak és tartósak, ahogy a szerelemnek is annak kell lennie. A szimmetrikus pontosság miatt a kamélia a tökéletesség és a kiválóság szimbóluma is. A szirmok szimmetriája a nőt ábrázolja. Míg a kehely (a szirmokat tartó zöld rész) a férfit, mint védelmezőt jelképezi. A szirmok és a kehely örökre összekapcsolódnak.

A koreaiak számára ezek a virágok a boldogság és a hosszú élet szimbólumai. A hagyományos koreai házassági szertartásokon is találkozhatunk kaméliával. A kínai újév megünneplésének is népszerű virága.

Kaméliavirág színjelentések

A kaméliavirág jelentése a színtől is függ. Három fő színe van: rózsaszín, fehér és piros. Mindegyik szín valami egyedit képvisel, de mindegyik a szerelemhez kapcsolódik. A fehér kamélia virág jelentése az ártatlan szerelem. Ilyen például az első, gyermeki szerelem egy osztálytársad iránt, aki iránt soha nem fogod felfedni az érzéseidet. A tökéletes szépséget is jelenti.

Image via balibythebayc

A piros kamélia a feltétel nélküli szerelmet, a szenvedélyt és a vágyat jelképezi. A vörös rózsára emlékeztet. Tehát, amit egy vörös rózsával szeretnél mondani, azt egy vörös kaméliával is elmondhatod. Az emberek néha a vörös kaméliát “lángnak a szívben” nevezik. A vörös kamélia az elismerés jele is. Így tökéletes virágot lehet adni, ha valaki elért valamit.

A rózsaszín kamélia azt a vágyat jelképezi, hogy egy szeretett személlyel lehessen. Tehát, ha megpróbálod felhívni a szerelmed figyelmét, adj neki egy csokor rózsaszín kaméliát. Egy másik rózsaszín kamélia jelentése a nosztalgia. Tehát adhatod egy olyan személynek, aki hiányzik neked. A rózsaszín kamélia a lélek nagyságát is szimbolizálhatja. Tehát jó ötlet, ha olyan személynek adod, akit imádsz.

Kamélia – a gyógyító teavirág

Az ázsiai emberek évezredek óta használják a kamélia leveleit tea és különböző főzetek készítésére. A hagyományos kínai orvoslásban a kaméliateát különböző betegségek kezelésére használják. Beleértve az asztmát, a bakteriális fertőzéseket és még a szívproblémákat is. Ez a gyógyítási módszer a Shang-dinasztiából származik, amely i. e. 1600 és 1046 között uralkodott az országban.

Image via Miko

A kaméliatea olyan összetevőket tartalmaz, mint a koffein, az aminosavak és a polifenolok. Antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező flavonoidokat is tartalmaz. Ezek a flavonoidok gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkeznek. Ezenkívül a C.Japonica különböző vegyületeket tartalmaz, amelyek potenciális rákellenes hatással bírnak.

Bár sokan készítenek teát különböző kaméliafajokból, a legnépszerűbb a Camellia sinensis. Ez a faj sokéves szelektív nemesítés eredménye, és a legjobb teakiválóságokkal rendelkezik.

Néhány kaméliafaj magjából olajat állítanak elő, amelyet később üzemanyagként használnak fel. Ezeknek a fajoknak a piaca évente több milliárd dollárt termel.

A kamélia eredete

Amint már említettük, a kamélia Kelet-Ázsiában honos. Kínában és Japánban pedig különösen népszerű növény. Az ókori Kínában a botanikusok már jóval azelőtt termesztették a kaméliát, hogy az Európába érkezett volna. A kamélia név jelentése azonban Georg Joseph Kamel jezsuita misszionárius és botanikus nevéhez fűződik. Ázsiai missziója során leírta a növényt, és a 17. században elhozta Európába. Később egy svéd botanikus, Carl Linnaeus Kamel nevéről nevezte el a fajt, hogy ezzel tisztelegjen a botanikához való hozzájárulása előtt.

Kép: Anna Vivare

Bár rengeteg különböző faj létezik, az egyik legnépszerűbb a Camellia Japonica, más néven “Japán rózsája”. A Japánból származó C.Japonica ma már sok kertben nagyon népszerű dísznövény.

Cover image via ourgardenstory

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.