A Dumeril-boa egy Madagaszkáron őshonos, talajlakó boa. Gyakran összetévesztik a madagaszkári földi boával, amely valójában a Dumeril-boa közeli rokona.

Kisebb faj, mint a közönséges boa, és egyre népszerűbbek a kisállat-kereskedelemben. Ha azonban Dumeril-boa-t vásárolunk, nagyon fontos, hogy fogságban tenyésztett állatot vegyünk, mivel a vadonban veszélyeztetettek.

leírás

A Dumeril-boa általában 4 és 6 láb hosszúra nő meg, a nőstények általában nagyobbak, mint a hímek. Alapszínük általában világosbarna, sötétebb barna mintázattal vagy foltokkal.

A kígyó színe és mintázata segít nekik beleolvadni az erdő talajába, mivel alapszínük megegyezik a talajjal, míg mintázatuk beleolvad a holt levelekbe. Ez segít nekik abban, hogy mind a ragadozók, mind a zsákmányállatok elől rejtve maradjanak.

A hímek általában kisebbek, mint a nőstények, és hosszabb, vékonyabb farkuk van. A nemek azonosításának ez a módszere azonban pontatlan lehet, hacsak nincs több példány az összehasonlításhoz.

Ha egy nehéz testű Boa faj tartása érdekel, de nem akarsz olyan nagyra növő kígyót, mint egy Boa Constrictor, akkor ez a kígyó remek választás. Körülbelül ugyanolyan hosszúra nő, mint egy Hog Island Boa. Ha még kisebb Boát szeretne, a Viper Boa jó alternatíva.

természetes élőhely és elterjedés

A Dumeril-boa Madagaszkár szigetén őshonos. Ez egy nagy sziget az Indiai-óceánban, az afrikai Mozambik partjainál. A világ egyik legnagyobb szigete, területe Kalifornia államéhoz hasonló.

Míg a legtöbb ember Madagaszkárról a sűrű dzsungelre és esőerdőre asszociál, a Dumeril-boa a szárazabb körülményeket kedveli. Ezért elsődleges elterjedési területük a sziget délnyugati részére korlátozódik.

Élőhelyük félszáraznak mondható, ahol kevesebb a csapadék, mint a sziget más részein. Erdőkben, szavannákon és a sziget középső fennsíkjain találhatók.

A termőföldeken, eukaliptuszerdőkben és falvakban is előfordulnak. Néha emberi települések közelében is előfordulnak. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a mezőgazdasági területek és a falvak környékén bőséges a táplálék.

A dumeril-boa táplálkozása

A dumeril-boa sokféle zsákmányt fogyaszt. Fogságban az étrendjüknek megfelelő méretű rágcsálókból kell állnia. A patkányok tápanyagdúsabbak, mint az egerek, ezért ezeket kell kínálni, ha a Boa megeszi őket.

Az általános ökölszabály szerint olyan zsákmányt kell kínálni, amely nem nagyobb, mint a kígyó kerülete a kígyó legnagyobb pontjánál. Ha nagyméretű Boát tartasz, akkor egy kis nyulat is megetethetsz vele.

A Dumeril-boa általában nem válogatós evő, de ha úgy találod, hogy nem eszik, és a tartása megfelelő, akkor megpróbálhatsz más zsákmánytárgyat kínálni neki. Sok Boa szívesen megeszik a kereskedelemben kapható különféle állatokat, például csibéket, fürjeket, tengerimalacokat és gerlicéket.

Ezeknek a kígyóknak lassú az anyagcseréjük, ezért nem kell őket olyan gyakran etetni, mint sok más kígyófajt, feltéve, hogy megfelelő méretű ételeket kapnak. Ha túletetjük őket, gyorsan elhízhatnak.

A fiatal Dumeril-boa körülbelül 10 naponta etethető. Ebben a korban növekednek, és az energiát a növekedéshez használják fel. A felnőtt kígyók lassabban nőnek, és nem kell őket olyan gyakran etetni. Megfelelő méretű étkezés 2-3 hetente elegendő nekik.

A boa etetését fagyasztott/felolvasztott zsákmánnyal javasoljuk. Ha felolvadt, a rágcsálót egy cipzáras zacskóba kell helyezni, és vízben kell felmelegíteni, mielőtt a kígyónak kínáljuk. Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük meg a zsákmányt, csak körülbelül az ember testhőmérsékletére szeretnénk felmelegíteni.

Dumeril-boa tartása

A Dumeril-boa jól érzi magát egy nagy méretű tartásban, mivel aktív faj. Egy felnőtt példány jól érzi magát egy 4 láb x 2 láb x 2 láb méretű ketrecben, de a nagyobb példányoknak még nagyobb ketrecre lehet szükségük.

Egynél több Dumeril-boa-t nem szabad egy ketrecben tartani. Magányos faj, és még arról is ismert, hogy más kígyókat is megeszik. Két ilyen kígyót együtt tartani potenciálisan végzetes lehet, különösen, ha az egyik sokkal nagyobb, mint a másik.

Egy fiatal kígyó sokkal kisebb ketrecben is tartható. Egy 2 láb x 1 láb x 1 láb méretű tartály elég nagy lesz az első egy-két évben. Biztosítsunk egy rejtekhelyet a meleg és a hűvös végén is, hogy a kígyó biztonságban érezze magát.

Egy felnőtt boa tartási hely nagyon drága lehet, ezért sok állattartó úgy dönt, hogy saját magának épít. Egy üveg vivárium megfelel egy fiatalabb Boa számára, de rendkívül drága vagy lehetetlen találni egy felnőtt számára.

A legtöbb ember úgy dönt, hogy fából építi a ketrecet. Ennek oka, hogy az anyag könnyen beszerezhető és viszonylag olcsó. Ez azonban nem túl jó választás ezeknek a kígyóknak, mivel a páratartalom miatt a fa rothadhat és penészedhet.

Jobb választás a műanyag ketrec. Ez lehet egy kereskedelmi formázott burkolat, amely nagyszerűen működik, vagy egy egyedi építésű PVC burkolat, ha olcsóbb megoldást keres.

Fény és hő

A Dumeril-boa jól érzi magát egy 88F körüli sütkérező helyen. Ennek eléréséhez ajánlott egy fej feletti hőforrást használni. A legnépszerűbb választások a hőlámpák és a kerámialámpák.

A tartály alatti fűtés nem ajánlott, mivel ezzel a módszerrel túl nehéz elérni a szükséges hőgradienst. A nehéz testű kígyóknál forró pontok is kialakulhatnak, ha a hőszőnyeget közvetlenül a tartási helyiségbe helyezik.

A hőforrást a tartási helyiség egyik oldalán kell elhelyezni. Ez lehetővé teszi a hőgradiens kialakulását, ahogy a kígyó távolodik a hőforrástól. A tartály hűvös végének 78 F körül kell lennie.

Ne aggódjon a pontos hőmérséklet miatt. Egy-két fok különbség nem árt a kígyónak. Éjszakára a hőmérséklet nyugodtan csökkenhet akár 70F-ig is, amennyiben másnap reggel újra felvisszük.

A Dumeril-boa nem igényel semmilyen speciális világítást, például UVB-t. Ha azonban úgy dönt, hogy világítást ad a tartási helyéhez, győződjön meg róla, hogy éjszakára ismét kikapcsolja azt. Ez azért fontos, hogy a kígyónak megfelelő nappali/éjszakai ciklusa legyen.

A természetes környezetében a Dumeril-boa egész évben közel 12 órás nappali/éjszakai ciklusnak van kitéve. Ezt fogságban is meg kell ismételni.

Dumeril-boa aljzat

Ahol a Dumeril-boa él, ott a talaj általában száraz és homokos. Gyakran megtalálhatóak bokrok, ágak és levélhulladék körül. Ezt kell megismételni fogságban.

Ezek a kígyók néha beássák magukat, ezért jó ötlet, ha lehetőség szerint 4-6 hüvelyk mély aljzatot kínálunk. Természetes környezetük megismétléséhez keverhetünk talaj alapú szubsztrátot homokos szubsztráttal.

Alternatívaként vásárolhatunk kereskedelmi forgalomban kapható szubsztrátot, például Aspen, ReptiChip vagy Coco-Fibre.

Dumeril-boa páratartalom

Míg a Dumeril-boa Madagaszkár szárazabb vidékeiről származik, a levegő páratartalma még mindig elég magas. Ezt fogságban is meg kell ismételni.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a kígyók nem élnek nedves vagy nyirkos aljzaton, ezért a páratartalmat más módon kell növelni. A legegyszerűbb módszer, ha egy nagy vizes tálat helyezünk az akvárium közepére.

Ha ez nem elég a páratartalom növeléséhez, esténként enyhén ködösítsük be a tartási hely falait, és takarjuk le a felesleges szellőzést. Időről időre lefújhatjuk az aljzatot, hogy páratartalom-emelkedést érjünk el, különösen a vedlés környékén.

A Dumeril-boa kezelése

A Dumeril-boa nagyszerűen kezelhető kígyó lehet. A boák nagyon intuitív állatok, és élvezik, ha kimozdulhatnak a ketrecükből, hogy mozoghassanak és felfedezhessenek. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy még mindig “primitív állatok”, és mindig fennáll a harapás lehetősége.

Ezek a kígyók nagyon táplálékorientáltak lehetnek, ezért fontos, hogy jó kezelési rutinra szoktassuk őket. Egyes kígyók ketrecben is védekezőek lehetnek. Ha ez a helyzet, a kezelés előtt egy kampóval kivehetjük a kígyót a ketrecből. Gyakran csak ez szükséges ahhoz, hogy megakadályozzuk a kígyó lecsapását.

A kígyó kezelése közben mindig támasszuk meg a kígyó súlyát a kezünkkel. Hagyjuk, hogy átkússzanak a kezünkön úgy, hogy egyik kezünket a másik elé tesszük. Soha ne engedje, hogy a kígyó a nyaka köré tekeredjen.

Dumeril-boa tenyésztése

A Dumeril-boa nem rak tojásokat, mint sok más kígyófaj. Ehelyett élő kicsinyeket szülnek. Azokat a fajokat, amelyek élő kicsinyeket hoznak világra, ovovivivarosnak, míg a tojást rakó kígyókat oviparosnak nevezzük.

A párzás után a kicsinyek a nőstényben fejlődnek. A vemhességi idő 6-8 hónap között mozog. Ezt követően a nőstény egy alomnyi élő kígyót hoz világra. Átlagosan körülbelül 12 kölyök születik, de ez nagymértékben változhat, 6-tól 20 kölyökig terjedhet.

A kölykök születéskor viszonylag nagyok, körülbelül 12-18 hüvelyk hosszúak. Az ivarérettség elérése azonban akár öt évig is eltarthat, ami sokkal hosszabb idő, mint sok más kígyófajé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.