Ha egy Goldendoodle-t szeretne a családjába, az örökbefogadás egy nagyszerű – és szociálisan tudatos – lehetőség. Az ASPCA szerint országszerte évente körülbelül 3,9 millió kutya kerül állatmenhelyekre, amelyek többségét végül elaltatják a túlszaporodás és a nem kívánt háziállatok gondozásához szükséges források hiánya miatt. Bár a goldendoodles valóban egy speciális fajta, még mindig több ezer felnőtt goldendoodles van az állatmenhelyeken országszerte. Ki tudja, lehet, hogy a következő háziállatod éppen egy mentőmenhelyen várja, hogy most örökbe fogadd.

Nagyszerű tudni, hogy rengeteg goldendoodle mentőmenhely van, ahol ezeket az állatokat csecsemőkoruktól a felnőttkor eléréséig elhelyezik és gondozzák. Elég gyakori, hogy magánszemélyek és családok már fiatal koruktól fogva örökbe fogadnak goldendoodle-okat. Előfordulhat például, hogy jobban szeretik, ha a kölykök az ő felügyeletük alatt nőnek fel. Lehet, hogy a kezdeti kiképzésük során szívesen vigyáznának rájuk. És ott csak olyan átkozottul aranyosak, amikor a kölykeik.

Ezek ellenére a felnőtt goldendoodles örökbefogadása is jó ötlet lehet. Hogyan, kérdezhetnéd? Nos, számos oka van annak, hogy miért érdemes ezt megfontolnod. Például, ha olyan ember vagy, akinek zsúfolt a napirendje, akkor jó eséllyel nem igazán lenne elég időd a kölykök gondozására. Egy másik forgatókönyv a kölyökkutya viselkedésével való foglalkozás lenne, ami nem mindig olyan aranyos. Váratlan kis zűrzavart okozhatnak a ház körül, ami sok kisebb fejfájást okozhat Önnek. Többek között a ruháit, cipőit, bútorait is megrongálhatják ezek a kis teremtmények. Ha tehát kiskutya tulajdonosa vagy, biztosnak kell lenned abban, hogy az életmódod lehetővé teszi, hogy folyamatosan odafigyelj az igényeikre. Ha nem sikerül az ilyen felelősségek, akkor a kisállat esetleg nem fog kiderülni, hogy a nagyszerű társ, amit akartál őket, hogy legyen.
Mihelyt mérlegelte a pontokat, hogy fontolja meg, és arra a következtetésre jutott, hogy szándékában áll megszerezni egy goldendoodle kisállat révén megmentve őket, legyen büszke és boldog a döntésével kapcsolatban. Míg a goldendoodle kölyök közvetlenül egy tenyésztőtől való tartása egyáltalán nem rossz ötlet, a megmentése még hősiesebb dolog. Végre még egy kutyát boldogabbá tettél azzal, hogy egy új helyet adtál nekik, amit otthonuknak hívhatnak.

Mit kell figyelembe venni, mielőtt örökbe fogadsz egy goldendoodle-t

1. A Goldendoodle élettartama körülbelül 10-15 év, ezért fel kell készülnie arra, hogy egy életre elkötelezi magát háziállata mellett.

2. Ha bérel vagy lakásban lakik, érdeklődjön a főbérlőjénél, hogy a háziállatok megengedettek-e a lakóhelyén.

3. Győződjön meg arról, hogy életkörülményei alkalmasak egy Goldendoodle számára azáltal, hogy felméri otthona, hátsó udvara és utcája biztonságát, és meghatározza, hogy van-e elég hely számára, hogy kényelmesen éljen otthonában.

4. Vegye figyelembe az életmódját. Ha nem vagy túl gyakran otthon, és egyedül élsz, akkor kutyasétáltatót kell találnod, aki gondoskodik a háziállatodról, amíg te dolgozol vagy elutazol. Ha ez az Ön jelenlegi helyzete, lehet, hogy nem ez a megfelelő idő egy kutya örökbefogadására.

5. Végezzen kutatásokat a goldendoodle-król, és ismerkedjen meg az igényeikkel, életmódjukkal és viselkedési szokásaikkal.

6. Ha vannak gyermekei, beszéljen velük a háziállat tartásával járó szabályokról és felelősségről.

7. Lesz egy alkalmazkodási időszak, amikor hazahozza új háziállatát. Legyen türelmes, és adjon időt magának – és új családtagjának – az alkalmazkodásra.

Azért, hogy segítsünk Önnek meghatározni a megfelelő döntést, felvázoltuk a kutya örökbefogadásának előnyeit és hátrányait.

Az örökbefogadás előnyei

1. Megmentesz egy életet. Évente körülbelül 1,2 millió kutyát altatnak el a túlnépesedés és az ellátásukhoz szükséges korlátozott erőforrások miatt. Az Ön örökbefogadása nemcsak egy életet ment meg, hanem helyet nyit a menhelyen egy másik rászoruló kutya számára, akit aztán örökbe lehet fogadni, és otthont lehet neki adni.

2. Pénzt takarít meg. Egy kutya örökbefogadása egy állatmenhelyről sokkal kevesebbe kerül, mint egy kutya megvásárlása egy állatkereskedésből vagy tenyésztőtől. Emellett sok menhelyi kutyát már ivartalanítottak vagy ivartalanítottak, így ezt a költséget is elkerülheti.

3. Egy országos ügyet támogat. Azzal, hogy részese leszel a kisállat örökbefogadási folyamatnak, felnyitod a szemed az állatok szenvedésére világszerte, és tudatosabb és szociálisan tudatosabb emberré válsz.

Az örökbefogadás hátrányai

1. Előfordulhat, hogy az állatmenhelyen nem találod meg pontosan azt a korosztályt, amelyet szeretnél. A menhelyeken a Goldendoodle-k többsége felnőtt, így nehezebb lesz kölyökkutyát találni.

2. Az örökbefogadáshoz papírmunkát kell végeznie. A papírmunka mennyisége menhelytől függően változik.

3. Lehet, hogy nem tudja azonnal hazavinni a kutyát. A menhely munkatársainak először meg kell állapítaniuk, hogy Ön megfelelő gazdi, mielőtt a folyamatot véglegesíteni lehetne, és van egy türelmi idő is, hogy a tulajdonosok visszakövetelhessék a menhely által felvett, elveszett kutyákat.

Az örökbefogadási folyamat rövid áttekintése

1. Keresse fel és látogassa meg a településén található állatmenhelyeket.

2. Ha megtalálta a kutyát, akit haza szeretne vinni, érdeklődjön az örökbefogadáshoz szükséges követelményekről.

3. Amikor ellátogat a menhelyre, a mentőszolgálat munkatársai segítenek kiválasztani azt a Goldendoodle-t, amely megfelel az Ön és gyermeke igényeinek.

4. Ne legyen túlságosan konkrét a kívánt kutya típusát illetően. Ha mogyoróbarna szemű, karamellszínű szőrzetű F2-es Goldendoodle-t keresel, akkor az örökbefogadás nem neked való.

5. Ha megtaláltad az örökbe fogadni kívánt Goldendoodle-t, a menhely munkatársai kérni fogják, hogy töltsetek együtt egy kis időt és alakítsatok ki egy kapcsolatot, mielőtt hazavihetnéd őt.

6. A menhely munkatársai kérhetik, hogy vizsgálják meg az otthonodat, hogy megállapítsák, alkalmas-e egy kutya befogadására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.