Túladagolás

Az akut túladagolást követően a hidrokodon vagy a paracetamol mérgezést okozhat.
Tünetek és tünetek
Hidrokodon: A hidrokodon súlyos túladagolását légzésdepresszió (a légzésszám és/vagy a légzési térfogat csökkenése, Cheyne-Stokes-légzés, cianózis), szélsőséges, bódultságig vagy kómáig terjedő szomnolencia, a vázizmok petyhüdtsége, hideg és nyirkos bőr, néha bradikardia és hipotenzió jellemzi. Súlyos túladagolás esetén apnoe, keringési összeomlás, szívmegállás és halál léphet fel.
Acetaminofen: Paracetaminofen túladagolás esetén: dózisfüggő, potenciálisan halálos májnekrózis a legsúlyosabb mellékhatás. Vese tubuláris nekrózis, hipoglikémiás kóma és véralvadási zavarok is előfordulhatnak. A potenciálisan májtoxikus túladagolást követő korai tünetek lehetnek: hányinger, hányás, diaforézis és általános rossz közérzet. A májtoxicitás klinikai és laboratóriumi bizonyítékai csak 48-72 órával az elfogyasztás után válhatnak nyilvánvalóvá.
Kezelés
A hidrokodon és paracetamol egyszeri vagy többszörös gyógyszer-túladagolása potenciálisan halálos többszörös gyógyszer-túladagolás, és konzultáció javasolt a regionális mérgezéselhárító központtal. Az azonnali kezelés magában foglalja a kardiorespiratorikus funkció támogatását és a gyógyszerfelszívódást csökkentő intézkedéseket. Indokolt esetben oxigént, intravénás folyadékot, vazopresszorokat és egyéb támogató intézkedéseket kell alkalmazni. Az asszisztált vagy kontrollált lélegeztetést is fontolóra kell venni.

Hidrokodon-túladagolás esetén elsődleges figyelmet kell fordítani a megfelelő légcsere helyreállítására a szabad légutak biztosításával és az asszisztált vagy kontrollált lélegeztetés beindításával. A naloxon-hidroklorid narkotikum-antagonista specifikus antidotum a túladagolásból vagy a narkotikumokkal, köztük a hidrokodonnal szembeni szokatlan érzékenységből eredő légzésdepresszió ellen. Mivel a hidrokodon hatástartama meghaladhatja az antagonista hatásának időtartamát, a beteget folyamatos megfigyelés alatt kell tartani, és az antagonista ismételt adagjait szükség szerint be kell adni a megfelelő légzés fenntartásához. Narkotikum-antagonista nem adható klinikailag jelentős légzési vagy kardiovaszkuláris depresszió hiányában. A szisztémás felszívódás csökkentése érdekében közvetlenül az N-acetilcisztein (NAC) adása előtt gyomortisztítást kell végezni aktív szénnel, ha ismert vagy feltételezhető, hogy az acetaminofen lenyelése a megjelenéstől számított néhány órán belül történt. A szérum acetaminofen-szinteket azonnal meg kell határozni, ha a beteg 4 órával a bevétel után vagy annál később jelentkezik, a májtoxicitás lehetséges kockázatának felmérése érdekében; a 4 óránál rövidebb idő elteltével mért acetaminofen-szintek félrevezetőek lehetnek. A lehető legjobb eredmény elérése érdekében a NAC-ot a lehető leghamarabb be kell adni, ha fennáll a gyanú, hogy májkárosodás fenyeget vagy kialakulóban van. Intravénás NAC adható, ha a körülmények nem teszik lehetővé a szájon át történő adagolást.

Súlyos mérgezés esetén erőteljes szupportív terápiára van szükség. A gyógyszer folyamatos felszívódását korlátozó eljárásokat azonnal el kell végezni, mivel a májkárosodás dózisfüggő és a mérgezés korai szakaszában jelentkezik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.