Miért alszanak a kutyák nyitott szemmel? Lehet, hogy régebben belebotlottál már néhány vicces rajzfilmjelenetbe, ahol egy házőrző kutya nyitott szemmel horkol, szinte tanúsítva, hogy akkor is éjjel-nappal őrszolgálatban van, amikor látszólag alszik, de vajon tényleg nyitott szemmel alszanak a kutyák?

A kutyám időről időre félig nyitott szemmel alszik, és több kutyatulajdonos is csodálkozik azon, hogyan és miért csinálják ezt a kutyák, tehát igen, a kutyák határozottan “nyitott” vagy félig nyitott szemmel alszanak, de a dolgok egy kicsit másképp állnak, mint ahogy mi gondolnánk. Ahhoz azonban, hogy jobban megértsük, hogyan és miért csinálják ezt a kutyák, fontos, hogy vessünk egy pillantást az anatómiájukra.

Nem az, aminek látszik

Azt feltételezhetjük, hogy a kutyák nyitott szemmel alszanak, de a valóságban nem így van. Ha a szemüket kitennénk az időjárás viszontagságainak, amikor mélyen alszanak, akkor ezek a szemek kiszáradnának, és hajlamosak lennének a károsodásra. Az egyetlen alkalom, amikor a kutyák valóban nyitott szemmel “alszanak”, amikor altatásban vannak.

Amikor egy állatkórházban dolgoztam, sok olyan kutyát láttam, akiknek tágra nyílt a szemük a műtét alatt. Mivel a kutyák nem tudnak pislogni, amikor mélyen alszanak a műtőasztalon, a kutya szaruhártyájának kiszáradását megelőzendő (ami az expozíciós keratitis néven ismert állapotig fajulhat), az állatorvos néhány csepp speciális kenőcsöt tett rá.

A harmadik szemhéj

Kutya, amelynek harmadik szemhéja látszik

Amikor azt látod, hogy a kutyád “nyitott szemmel” alszik, amit valójában látsz, az a harmadik szemhéja.

Valóban, nézd meg közelről, valószínűleg nem sokat fogsz látni a kutyád szemszínéből, csak egy világos rózsaszínű/piros szövetet, ami a szemet fedi.

A harmadik szemhéj, más néven nictitating membrane, palpebra tertia vagy haw, egy membrán, ami a szemre húzódik, hogy védje a szemgolyót és nedvesen tartsa, amíg a kutya alszik.

Az American College of Veterinary Ophthalmologists szerint becslések szerint a kutya harmadik szemhéja felelős a kutya könnyeinek 40-50 százalékáért. Ez a harmadik szemhéjnál található mirigynek, az úgynevezett nictitans mirigynek köszönhető.

Amellett, hogy a harmadik szemhéj biztosítja a szem kenését, amikor a kutya alszik, megakadályozza, hogy szennyeződések tapadjanak a kutya szeméhez. A harmadik szemhéj valóban úgy működik, mint egy hatékony ablaktörlő lapát, amely lesöpri az idegen anyagokat a szemről, ami nagyon értékes az állatok számára, akiknek nincs kézügyességük ahhoz, hogy a szemüket dörzsöljék, hogy eltávolítsák az idegen tárgyakat – magyarázza Dr. Eric Barchas.

Passzív mozgástartomány

Kíváncsi, hogyan működik a kutya harmadik szemhéja? A kutya harmadik szemhéjához nem kapcsolódnak izmok.

A macskákkal ellentétben a kutyáknál a harmadik szemhéj membránjának mozgása teljesen passzív.

Alapvetően a kutya szemgolyójának visszahúzódása a szemüregbe arra készteti a harmadik szemhéjat, hogy passzívan csússzon a szemfelszínen, magyarázza Christine C. Lim, állatorvosi szemész a “Small Animal Ophthalmic Atlas and Guide” című könyvben.”

Függetlenül attól, hogy a kutya alszik-e vagy sem, a harmadik szemhéj bizonyos fajtáknál jobban látható, mint másoknál. Ez leginkább a földgömb és a szemüreg közötti kapcsolaton múlik.

A kis szemű kutyáknál, mint például a dolichocephalikus (hosszú fejű) fajtáknál, mint a borzoi és az agár, a harmadik szemhéj jobban látszik, mint a brachycephalikus (rövid fejű) fajtáknál, mint például a bulldog vagy a mopsz – mutat rá a könyvben Sheila Crispin, a Royal College of Veterinary Surgeons korábbi elnöke és tagja: Notes on Veterinary Ophthalmology.”

A szemek ébren tartása

Amikor a kutya alvás után kinyitja a szemét, a harmadik szemhéjnak vissza kell húzódnia, és normál helyzetbe kell kerülnie, a szem belső sarkába rejtve.

Most, hogy a kutya ébren van, folytathatja a pislogást, hogy távol tartsa a szennyeződéseket és nedvesen tartsa a szemet. Ha azonban a kutya harmadik szemhéja ébren is kilátszik, az problémát jelezhet.

A harmadik szemhéj kilátszhat szemsérülés, fájdalom vagy betegség esetén, de lehet egy sérült ideg jele is – magyarázza Betsy Brevitz állatorvos a könyvben: “Hound Health Handbook: The Definitive Guide to Keeping Your Dog Happy” című könyvben. Ha tehát kutyája harmadik szemhéja kilátszik, a legjobb, ha felkeresi állatorvosát, hogy kiértékelje.

Tudta? Az embereknél a harmadik szemhéj egy kezdetleges dudorrá zsugorodott a szem belső sarkában, magyarázza Paul Miller állatorvos a Wisconsin-Madison Egyetemről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.