A legtöbb újszülött szülő azt szeretné, ha mosolyogni látná vagy nevetni hallaná a babáját. Ez az oka annak, hogy sok szülő a csiklandozáshoz fordult, csak hogy rájöjjön, hogy a babák nem csiklandósak az első néhány hónapban ezen a földön.

A következőkben rávilágítunk mindenre, amit tudni akarsz azzal kapcsolatban, hogy miért nem csiklandósak a babák az első hónapokban, és mikor lesznek csiklandósak a babák.

Miért nem csiklandósak a babák?

Nos, a babák kicsit másképp élik meg a dolgokat, mint a felnőttek. A csecsemők érzik, hogy csiklandozod őket, de ezt az érzést nem kapcsolják az azt végző személyhez.

Gondolj erre egy pillanatra; a csecsemők elválasztják az élményt az érzéstől. Ez olyan, mintha egy medencében lennél, és éreznéd, hogy vizes vagy, de nem kapcsolod össze ezt a téged körülvevő vízzel.”

Egy nemrég készült tanulmány az ember érzékszervi tapasztalataival foglalkozott fiatal korban. A kutatók csecsemőkön kísérleteztek úgy, hogy célzott rezgésekkel csiklandozták őket. A tudósok keresztbe tették és feloldották a csecsemők lábát, hogy lássák, képesek-e pontosan meghatározni, honnan jön a csiklandozás.

A négy hónaposnál fiatalabb csecsemők képesek voltak érezni a csiklandozást és különösebb gond nélkül azonosítani, mivel nem külső jelzésekre támaszkodtak, míg a hat hónaposnál idősebb csecsemőknek kicsit több gondot okozott. A külső jelzések néha megtéveszthetik az agyat, és ez történt a kísérlet során az idősebb csecsemőkkel is.”

A kísérlet azt mutatja, hogy a csecsemők érzékszervi tapasztalata ebben a korban hasonló ahhoz, amit a vak emberek érzékelnek, kivéve azokat, akik valamikor a születésük után elvesztették a látásukat. Innen tudják a kutatók, hogy a négy hónaposnál fiatalabb csecsemők elkülönítik a tapintási élményüket más érzékszervi tapasztalatoktól.

A csecsemők csiklandósak lesznek, de csak azelőtt, hogy képesek lennének összekapcsolni téged a csiklandozás érzésével. A kettőnek össze kell kapcsolódnia ahhoz, hogy előidézze azt a mosolyt vagy nevetést, amit remélsz.

Mikor lesznek csiklandósak a babák?

Tudod, hogy a babák akkor lesznek csiklandósak, amikor az agyuk kifejleszti a nyelvet, hogy összekapcsolja a csiklandozást az élvezetekkel, de talán kíváncsi vagy, hogy mindez mennyi ideig tart.

A legtöbb csecsemő körülbelül négy hónapos koráig nem fogja kifejleszteni ezeket a készségeket, bár vannak olyan gyerekek, akiknek akár hat hónapig is eltarthat, amíg ezek a készségek kialakulnak.

Akik szeretnének segíteni a csecsemőknek abban, hogy csiklandósak legyenek, megtehetik. A csecsemők akkor lesznek csiklandósak, amikor kezdik megérteni a testüket és azt, ami körülveszi őket.

A csiklandozás részben azért működik, mert tudod, hogy csiklandoznak, ami megmagyarázza, miért nem tudod igazán csiklandozni magad. A csiklandozás magában foglalja a szociális tudatosság megértését, ami az oka annak, hogy inkább erre akarsz összpontosítani, mint arra, hogy csak úgy ok nélkül csiklandozd a gyerekedet.

Ezek a készségek fejlesztése érdekében sok mindent tehetsz, például a következőket:

  • Beszélgess a babáddal, amennyit csak tudsz
  • Hagyd, hogy a babád mindent megérezzen
  • Tedd ki a babádat különböző illatoknak
  • Tedd ki a babádat minél több hangnak

A lényeg, hogy mindent megtegyél azért, hogy a babád minél korábban minden érzékszervét igénybe vegye.

Miért fontos a csiklandozás?

A kis lábujjak, a kis pocak és a kis bordák ellenállhatatlanok a szülők és mindenki számára, aki szereti a babákat. A szülők számára szinte lehetetlen, hogy ne csiklandozzák kis örömcsemetéjüket.

A kutatásokból kiderül, hogy a csiklandozás semmit sem jelent a babának, talán kiábrándító lehet, de nem ezt mondják. Persze, lehet, hogy a kisbabád nem azt éli át, amit te gondolsz, de ez nem jelenti azt, hogy ez az élmény értelmetlen.

A természetes késztetésed, hogy csiklandozd a babádat, nagyon is fontos lehet számára, mert ez a cselekvés segíti a baba fejlődését. Mint korábban említettük, a csecsemők még nem rendelkeznek olyan mentális képességekkel, hogy teljesen megértsék érzékszerveik összetettségét.

Csiklandozás & A baba érzékei

A csiklandozás egy multiszenzoros élmény, amely lehetővé teszi, hogy a kisgyermekek lassan elkezdjék megérteni, hogy egy-egy esemény egyszerre többféle érzékszervet is kiválthat.

A kisbabád rá fog jönni, hogy a mozdulatai kapcsolatban vannak azzal, amit érez. A baba az örömöt is elkezdheti összekapcsolni ezzel az élménnyel, hiszen az Ön nevetése és örömteli hangjai elárulják, hogy ez egy örömteli vagy szórakoztató élmény.

Hogyan hat a csiklandozás az agyra?

A baba agyának időbe telik, amíg ezt a kapcsolatot létrehozza, ezért nem baj, ha továbbra is csiklandoz, de a baba hamarosan eljut oda, csak legyen egy kicsit türelmes. A kisbabád sok információt vesz fel egyszerre, ezért eltart egy ideig, amíg gyermeked felzárkózik.”

Nem szabad elfelejtened, hogy a csiklandozással részben azt akarod elérni, hogy segítsd a kisbabádat abban, hogy megismerje a vizuális külső terét a testével kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy igyekezz mindig különböző helyeken csiklandozni a babádat, ne csak a lábujjait.

Bármilyen őrültségnek is hangzik, a babák csiklandósak lesznek, és ezt a segítségeddel teszik, még akkor is, ha egy ideig nem képesek megérteni.

Gondolkodj előre a csiklandozáson

Most már tudod, hogy a babák életük egy bizonyos pontján csiklandósak lesznek, és imádni fogod azokat a kuncogásokat, amikor jönnek. Tudod, hogy ha segítesz a babáknak megtapasztalni a csiklandozást, az jót tesz a fejlődésüknek; azt is fontos megemlíteni, hogy mikor nem helyes a csiklandozás.

A babák csecsemőkorukban természetesen csiklandósak lesznek, mert ez segít nekik megérteni, hogyan lép kölcsönhatásba a testük a világgal, de ezt a leckét az idő előrehaladtával újra kell értékelni. Amint a baba megtanul beszélni, és megismeri a testét, akkor itt az ideje, hogy felhatalmazza gyermekét.”

Kicsit bután hangozhat, de a nem kívánt csiklandozás nem menő, és valójában arra tanítja gyermekét, hogy a személyes tér megsértése elfogadható lehet. Ez zavaró lehet, különösen azért, mert a csiklandozás szórakoztató élménynek tűnik, mert mindenki nevet, de ez nem így van.

A babák szeretik, ha csiklandozzák őket?

Noha a babák valamikor csiklandósak lesznek, néhány gyerek utálja az élményt, és inkább nem vesz részt benne. Szülőként azt szeretnéd elérni, hogy a gyermeked engedélyt adjon neked arra, hogy az a csiklandós szörnyeteg legyél, aki lenni szeretnél. Ez egy erőteljes lecke a beleegyezésről, amely segíthet a gyermekednek abban, hogy jobb emberré váljon.

Az, hogy otthonodban megtanítod gyermekednek, hogy a beleegyezés fontos, segíthet neki abban, hogy később is alkalmazza ezt a leckét. A gyermeked képes lesz jobban kiállni magáért, egyszerűen azért, mert te bátorítottad a hangjának értékét.

Következtetés

Ne bosszankodj, mert még sokáig nem kell aggódnod emiatt a lecke miatt, de eljön majd az idő, amikor ezt a cselekedetet újra kell majd definiálni.

Amilyen furcsának is tűnik, a csiklandozást a múltban a kínzás egyik formájaként használták.

Néhány ember annyira gyűlöli ezt az aktust, hogy valósággal traumát okozhat nekik. Nem akarsz az a szülő lenni, aki kínozza a gyereket, különösen akkor nem, ha a kisfiad vagy kislányod azt mondja, hogy nem akarja, hogy csiklandozzák.

Végső gondolatok

Egyes gyerekek szeretik, ha csiklandozzák őket, így mindenképpen folytathatod, amíg felelősségteljes csiklandozást gyakorolsz.

Mint láthatod, a babák egy bizonyos ponton megértik a csiklandozásodat, ami a gyermeki fejlődés jó jele, de eljön az idő, amikor ez a cselekedet fejlődik.

Egy kicsit többet beszélhetsz a gyermekorvosoddal arról, hogy mikor lesznek csiklandósak a babák, mert ez nyilván nagyobb téma, mint azt néhányan gondolták volna, de remélhetőleg néhány pont tisztázta számodra a dolgokat.

Most már elmondhatod a többi szülőnek, hogy miért lesznek csiklandósak a babák egy kicsit később, és milyen szép leckéket adhatsz át a csiklandozással a csecsemődnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.