A fejkendő a legfontosabb ruhadarab, amit Iránba utazó nőként figyelembe kell venned, valami olyasmi, aminek viselése gondot okozhat. De sokan nagyon hamar megszokják. A fejkendőnek részben el kell takarnia a fejét és a nyakát.

Az iráni öltözködési szabályzat ugyan kötelezi a nőket a fejkendő viselésére, de tény, hogy a kendőnek nem kell az egész fejet eltakarnia. A gyakorlatban egy lazán a fejre illeszkedő ruhadarab is elegendő ahhoz, hogy a nők megfeleljenek az ország öltözködési előírásainak.

Amint a fotókon is látható, sok iráni helybéli lazán és messze hátul viseli a fejkendőjét a fején, a haj elülső része teljesen látható. Egy olyan nő számára, aki nem szokott fejkendőt vagy kendőt viselni, kissé bosszantó a fején a helyén tartani; javasoljuk, hogy a fejkendőjét hajgumival rögzítse, hogy ne kelljen állandóan átrendeznie.

Mi a helyzet a testtel és a lábakkal?

Az alapszabály az, hogy amit a felsőtestén visel, elég hosszú legyen ahhoz, hogy elérje a térdét, vagy valamivel felette legyen. Olyan nadrágot vagy farmernadrágot viselhetsz, amely az egész lábadat bokáig eltakarja. Még a szűk leggings is rendben van, amíg a ruha, tunika vagy “manteau” legalább combközépig takar. (A manteau egy francia szó, amely ruhát vagy köpenyt jelent, és ma már széles körben használják Iránban a nők által viselt, különböző stílusú, egymással szorosan összefüggő öltözékekre.)

A karjait az alkarjáig kell takarnia, ezért a rövid ujjú ruhák viselése nem megengedett. Minél lazább a ruha, annál jobb, mert mindketten kényelmesebbek lesznek benne, különösen, ha a város egyes helyeit akarjuk meglátogatni, és biztosak lehetünk benne, hogy teljes mértékben megfelelünk a megye törvényeinek és normáinak.”

A “manteau” egyfajta szabadtéri ruházat, amelyet sok iráni nő visel.

Két iráni női fiatal divatos ruhákban sétál egy utcán Iránban.

Három iráni nő “manteau”-ban beszélget és sétál egy utcán, a háttérben csadoros nők láthatóak.

Egy tipikus fotó a nem konzervatív iráni nők által kedvelt öltözködési módról, akik lépést tartanak a legújabb öltözködési divattal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.