Amikor egy szoftvercsomagot szeretne telepíteni az Ubuntu rendszerére, először a rendszer sources.list fájljában felsorolt hivatalos Ubuntu-tárházra hivatkozik. Ha a szoftver ott nem érhető el, akkor telepítheti bármelyik PPA-tárhelyen elérhető PPA-tárhelyen keresztül. A PPA-tárházak azoknak a szoftvercsomagoknak a nem hivatalos tárházai, amelyeket a Launchpadon keresztül tesznek elérhetővé a felhasználók számára. A Canonical által kifejlesztett Launchpad egy platform, amelyre a fejlesztők feltölthetik a kódjukat, és ahonnan a felhasználók számára elérhetővé válnak a .deb csomagok, amelyekről telepíthetik a szoftvert.

Ebben a cikkben leírjuk, hogyan használhatjuk az Ubuntu parancssorát és a grafikus felhasználói felületet annak érdekében, hogy:

  • Listázza a rendszeréhez hozzáadott PPA-tárakat
  • Adjon hozzá egy PPA-tárat a rendszeréhez, ahonnan szoftvereket tölthet le
  • Távolítson el egy hozzáadott PPA-tárat a rendszeréből

A cikkben említett parancsokat és eljárásokat egy Ubuntu 18. sz.04 LTS rendszeren.

PPA-tárhelyek kezelése a parancssoron keresztül

Ha olyan, mint én, aki a parancssort használja legszívesebben minden adminisztrációs művelet elvégzésére Linuxon, akkor íme, hogyan végezhet alapvető tárkezeléseket az Ubuntun.

Az Ubuntu parancssorát, a Terminált a rendszer Dash vagy a Ctrl+Alt+T parancsikon segítségével nyithatja meg.

List Added PPA Repositories

Ha szeretné felsorolni az Ubuntu rendszerén elérhető összes tárolót, írja be a következő parancsot a Terminálba:

$ apt policy

A másik módszer az összes hozzáadott PPA tároló listázására az /etc/apt/sources.list.d könyvtár tartalmának kinyomtatása. Ez a könyvtár tartalmazza a rendszerben elérhető összes tároló listáját.

Íme a parancs használata:

$ ls /etc/apt/sources.list.d

PPA tároló hozzáadása

Az Ubuntuban csak egy jogosult felhasználó adhat hozzá/eltávolíthat és konfigurálhat szoftvereket és tárolókat. Íme a parancs szintaxisa, amelyet sudo-ként használhat egy PPA hozzáadásához a rendszeréhez:

$ add-apt-repository ppa:ppa_név

Azután pedig sudo-ként telepítheti a kívánt csomagot a hozzáadott tárolóból az alábbiak szerint:

$ apt install package_name

Az Ubuntu 18-ban.04-ben nem kell az apt-get update parancsot használni egy új tároló hozzáadása után, mivel a rendszer automatikusan elvégzi ezt a műveletet. Az Ubuntu korábbi verzióiban egy csomag telepítése előtt a következő parancsot kellett futtatni, hogy egy szoftver legfrissebb elérhető verzióját telepíthessük:

$ sudo apt-get update

Példa:

Mutatunk egy példát, ahol a Thomas Schiex PPA-tárat adjuk hozzá a rendszerünkhöz, amelyet később a Blender, egy 3D-s alkotócsomag telepítéséhez fogunk használni.

A PPA-t a következő parancson keresztül adjuk hozzá sudo:

$ sudo add-apt-repository ppa:thomas-schiex/blender

Most, hogy a PPA-t hozzáadtuk, már csak a következő parancsot kell beírnunk a legújabb Blender alkalmazás telepítéséhez:

$ sudo apt-get install blender

PPA-tárhely eltávolítása

Ha egy hozzáadott PPA-tárhelyet szeretne eltávolítani a rendszeréből, akkor a következő parancs szintaxisát használhatja: sudo:

$ add-apt-repository -remove ppa:ppa_név

A fenti parancs csak a PPA-t távolítja el a rendszeréből, a rajta keresztül telepített szoftvercsomagot nem.

Az előző részben hozzáadott tároló eltávolításához például a következő parancsot futtatom a Terminálban:

$ add-apt-repository --remove ppa:thomas-schiex/blender

Egy tároló tisztítása

Egy tároló tisztítása azt jelenti, hogy eltávolítjuk a rendszerünkből, és a rajta keresztül letöltött szoftvercsomagokat is leminősítjük. Van ez a PPA Purge nevű segédprogram, amit erre a célra használhatsz.

Ezt a segédprogramot a hivatalos Ubuntu tárolókon keresztül telepítheti a következőképpen:

$ sudo apt-get install ppa-purge

Ezután a következő parancsszintaxist használhatja a hozzáadott tároló tisztításához:

$ ppa-purge ppa:ppa_név

Példa:

$ ppa-purge ppa:thomas-schiex/blender

Egy tároló manuális eltávolítása

Mint fentebb említettük, a hozzáadott tároló .list fájlokat az /etc/apt/sources.list.d könyvtárba mentjük. Kézzel eltávolíthat egy PPA-t ebből a könyvtárból az rm parancs segítségével az alábbiak szerint:

$ rm /etc/apt/sources.list.d/ppa_list_file

Példa:

$ sudo rm /etc/apt/sources.list.d/thomas-schiex-ubuntu-blender-bionic.list

PPA-tárházak kezelése a felhasználói felületen keresztül

A szoftver és frissítések nevű Ubuntu felhasználói felület segédprogramja segít az Ubuntu hivatalos és PPA-tárházainak kezelésében. Az alábbi módon használhatja:

List Added PPA Repositories

A Szoftver és frissítések segédprogram megnyitásához írja be a megfelelő kulcsszavakat a Dash keresőbe az alábbiak szerint, vagy közvetlenül az Alkalmazások listából is megnyithatja.

Alapértelmezés szerint a Szoftver és frissítések segédprogram az Ubuntu Software fülön nyílik meg. A rendszeréhez hozzáadott PPA-tárak megtekintéséhez válassza az Egyéb szoftverek lapot.

PPA-tár hozzáadása

Új PPA-tár hozzáadásához kattintson az Egyéb szoftverek nézetből a Hozzáadás gombra. A következő párbeszédpanel nyílik meg:

Az APT sor mezőbe írja be a hozzáadni kívánt PPA nevét, majd kattintson a Forrás hozzáadása gombra. A rendszer ezután hitelesítést fog kérni, mivel csak engedélyezett felhasználó adhat hozzá tárolót az Ubuntuhoz. Adja meg a sudo jelszavát, majd kattintson a Hitelesítés gombra.

Az új tároló hozzáadásra kerül a rendszeréhez, és megjelenik a segédprogram Egyéb szoftverek listájában.

PPA-tároló eltávolítása

Eltávolíthat egy hozzáadott PPA-t, ha először kiválasztja azt a Szoftverek és frissítések segédprogram Egyéb szoftverek listájából, majd az Eltávolítás gombra kattint.

Most már kezelheti a PPA-tárakat, hogy sokkal többet fedezzen fel, mint ami a hivatalos Ubuntu-tárakban elérhető.

Hogyan lehet PPA-tárakat hozzáadni/eltávolítani az Ubuntuban

.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.