Sean McMahon/Yale University

A titokzatos “Tully-szörny,”, egy 15 centiméter hosszú, kocsányos szemű lény (művészi elképzelés fent), amely több mint 300 millió évvel ezelőtt a mai Illinois állam területének tengereit lepte el, gerinces volt és a lámpáshalak közeli rokona. Legalábbis erre a következtetésre jutottak a tudósok 3 évvel ezelőtt. Egy még újabb tanulmány megerősíteni látszik ezt a besorolást. Egy új elemzés azonban felboríthatja ennek a különös állatnak a családfáját.

Ez az új vizsgálat a Tullimonstrum szemére összpontosított, amelynek nem hivatalos neve az őt először felfedező paleontológus előtt tiszteleg. A melanoszómákat vették célba, mikroszkopikus, pigmenttartalmú struktúrákat, amelyek gyakran kötődnek olyan fémekhez, mint a cink és a réz, amelyek valószínűleg antioxidánsokként szolgálnak. Széles körben úgy gondolták, hogy ilyen struktúrák csak a gerincesek szemében vannak jelen, ezért egy korábbi kutatócsoport 2016-os besorolása.

A mai gerinctelen állatok, például a közönséges polip (Octopus vulgaris) és az európai tintahal (Loligo vulgaris) elemzései azonban azt mutatják, hogy a melanoszómák a gerinctelenek szemében is megtalálhatók, jelentik ma a tudósok a Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban. Nem mellesleg úgy tűnik, hogy a gerinctelenek szemében lévő melanoszómák másképp vonzzák a fémeket és másképp kötődnek hozzájuk, mint a gerincesek szemében lévő melanoszómák. Míg a gerincesek szemében lévő melanoszómák nagyobb koncentrációban tartalmaznak cinket, mint gerinctelen társaik, addig az általuk vizsgált gerinctelenek szemében lévő melanoszómák nagyobb arányban tartalmaznak rezet, különösen az elem Cu+1 formáját. Érdekes módon, jegyzik meg a kutatók, a Tullimonstrum szeméből származó fosszilis melanoszómák kevés cinket tartalmaznak az ugyanezen kőzetekben talált gerinces fosszíliák melanoszómáihoz képest, és jelentős mennyiségű Cu+1-et is tartalmaznak.

A megállapítások összességében arra utalnak, hogy a Tullimonstrum gerinctelen lehetett. És hasonló elemzések segíthetnek a tudósoknak a múltból származó más rejtélyes lények osztályozásában, vélik a kutatók.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.