A te gondolkodásmódod a bőség vagy a hiány felé hajlik?

A bőség gondolkodásmódja a feje tetejére állítja a hiányt! Ez azt jelenti, hogy békében vagy azzal, aki vagy, értéket látsz mások teljesítményében, és nagylelkűen adsz. Olvasson tovább, hogy megtudja, hogyan változtathatja meg saját gondolkodásmódját.

(A videó 3 és fél perces. A teljes átirat alább található.)

Full Transcript of video

Hello, Josh Duncan vagyok az SCB News-tól, aki a Pénzügyi Szabadság mai számát hozza önöknek. A Pénzügyi Szabadság célja, hogy tippeket adjunk, amelyek segítenek a személyes jelentőségű pénzügyi szabadság elérésében.

Bőséggondolkodás

Nemrég kezdtem el olvasni Gregory Baumer és John Cortines Isten és pénz című könyvét. Ez a két úriember a Harvard Business Schoolon ismerkedett meg, miközben anyagilag nagyon jól álltak. A könyvben felmerült a bőség gondolkodásmódjának gondolata. Bár ez a gondolat nem volt új számomra, az a mód, ahogyan a könyvben tárgyalták, megragadta a figyelmemet.

Szűkösségi gondolkodásmód

A bőségi gondolkodásmód ellenkező oldala a szűkösségi gondolkodásmód. Stephen Covey csodálatos munkát végez a szűkösségi mentalitás leírásában A rendkívül hatékony emberek 7 szokása című könyvében. Rámutat, hogy ezek az emberek úgy élnek, mintha nem lenne elég mindenkinek. Covey azt mondja: “Ha valaki nagy szeletet kapna a tortából, az mindenki másnak kevesebbet jelentene. A szűkösségi mentalitás az élet zéróösszegű paradigmája.”

Azért, hogy átlátható legyek, én is küzdöttem és küzdök a szűkösségi gondolkodásmóddal. Ez a fajta gondolkodásmód arra késztethet, hogy felesleges dolgok miatt aggódjak az életben. Egy másik mellékhatás a “lépést tartani Jonesékkal” vagy a lemaradástól való félelem. Amikor így gondolkodunk, meg kell találnunk a módját, hogy “győztesek” legyünk. Ha nem mi nyerünk, akkor mi vagyunk a “vesztesek”. Nincs köztes megoldás.

A bőséggondolkodás a feje tetejére állítja a szűkösséget!

A bőséggondolkodás a feje tetejére állítja a szűkösséget! Az ezzel a mentalitással rendelkező emberek megalapozottak és békében vannak azzal, akik. Biztonságban vannak, mondhatnánk. Értéket látnak mások képességeiben és teljesítményében. Emellett nem bánják, ha meg kell osztaniuk a tortát, hiszen ha valaki másnak sikerül, az a csapat többi tagjának is sikert jelent.”

Örömteli nagylelkűség a rászorulók iránt

Covey úgy határozza meg a bőségmentalitást, mint “azt a paradigmát, hogy mindenki számára bőség van odakint”. Baumer és Cortines az örömteli nagylelkűség hatalmas előnyei mellett érvel a rászorulók számára. Ahogy végiggondolom ezeket a tulajdonságokat, könnyű azt mondani, hogy szívesebben vagyok olyan emberek között, akik a bőség gondolkodásmódjával rendelkeznek.

Ez a videó tehát a pénzügyi szabadságról szól, és talán azt kérdezed, hogy ezek a bőség és szűkösség gondolkodásmódok hogyan illeszkednek ebbe a kategóriába. Szerintem nagyon jól illeszkednek, amikor a pénzügyi célok kitűzéséről van szó.

Hol találod meg a jelentőségedet?

Hol találod meg például a jelentőségedet, és mit tervezel elérni? Az a célod, hogy minél nagyobb pénzhalmazt halmozz fel? Ha igen, akkor miért? Hiszel abban, hogy a pénz megoldja az összes problémát, ami az utadba kerül? A kapzsiság a szűkös gondolkodásmód eredménye.

A kapzsiság a szűkös gondolkodásmód eredménye.

Változatosan: azért gyűjtesz pénzt, hogy alázatos módon eltartsd a családodat, és nagylelkűen adj a rászorulóknak? John Maxwell azt javasolja, hogy adj többet abból, amit szeretnél, mivel ez bőségesebb lelkiállapotba hoz téged.

A gondolkodásmódod a bőség vagy a hiány felé hajlik?

A kihívásom számodra az, hogy gondolkodj el a gondolkodásmódodon, és azonosítsd, hogy a bőség vagy a hiány felé hajlasz-e. Tudom, hogy én inkább a bőség gondolkodásmódját szeretném. Bármelyik gondolkodásmódot VÁLASZTOD is, az nagyon egyértelműen meghatározza a tetteidet.

Köszönöm, hogy csatlakoztál hozzám a Pénzügyi Szabadsághoz. Josh Duncan vagyok, az F5 Financial Planning pénzügyi tanácsadója, aki segít Önnek elérni a pénzügyi szabadságot a személyes jelentőség érdekében. Kérem, küldje el a [email protected] címre azokat a témákat, amelyeket szeretne, hogy tárgyaljak. Viszlát legközelebb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.