Ebben a szövetségi választási szezonban az abortusz vitathatatlanul kampánytéma, és a média rendszeresen azt sugallja, hogy az abortuszhoz való jog bizonytalan vagy vita tárgyát képezi.

A konzervatívok vezetője, Andrew Scheer kijelentette, hogy ő “személy szerint életpárti”, miközben ragaszkodik ahhoz, hogy kabinetje nem fogja “újra megnyitni a kérdést”. Ez azonban nyitva hagyja az ajtót az egyes képviselők számára, hogy abortuszellenes magánjogi törvényjavaslatokat terjesszenek elő.

A konzervatívok vezetője, Andrew Scheer személyes életpárti nyilatkozatot tett reggeli beszéde során az észak-britanniai Upper Kingsclearben, egy önkéntes tűzoltóságon 2019. október 3-án. THE CANADIAN PRESS/Jonathan Hayward

A Halifaxban az egészségügyről tartott NDP-városházán Jagmeet Singh NDP-vezető az abortuszhoz való hozzáférést “siralmasnak” minősítette, és ígéretet tett arra, hogy érvényt szerez a kanadai egészségügyi törvénynek annak javítása érdekében.

A Zöld Párt vezetője, Elizabeth May továbbra is amellett érvel, hogy a nőknek joguk van a biztonságos, legális abortuszhoz, miközben a párt jelöltjei ellentétes nézeteket vallhatnak. Justin Trudeau, a Liberális Párt vezetője “mélységesen csalódott a “visszaesés miatt az abortuszjogok terén.”

Az abortuszellátást végző, regisztrált nővérként és az abortuszhoz való hozzáférés kutatójaként aggódom, hogy ezek a hírek zavart keltenek a hozzáférés valóságával és törvényességével kapcsolatban Kanadában. Ráadásul az Egyesült Államok abortuszellenes törvénykezéséről szóló hírek északra szivárognak, és elhomályosítják igényeink és aggodalmaink megértését.”

A gyógyszeres abortusztabletta

Kanadában az abortuszt nem korlátozza a büntetőjog, és a személyi biztonsághoz való alkotmányos jog, valamint a nemi és nemi megkülönböztetéssel szembeni védelem védi.

Ez egy olyan egészségügyi szolgáltatás, amelyet az egészségügyi szakmai szervezetek önszabályozásra létrehozott szabályai szabályoznak. Az abortusz gyakori. Kanadában évente mintegy 100 000 abortusz történik, és minden harmadik kanadai nő életében egy abortuszra fog folyamodni.

A terhességmegszakítás biztonságos a betegek számára, és a legtöbb kanadai abortuszszolgáltató biztonságban érzi magát, amikor azt végzi. Az eljárások túlnyomó többségére az első trimeszterben kerül sor. Az abortusz államilag biztosított, és az esetek többségében a beteg számára ingyenes.

2015-ben az Egészségügyi Minisztérium (Health Canada) engedélyezte a Mifegymiso nevű orvosi abortusztablettát. Ez 2017 óta kapható, és a terhesség kilenc hetéig alkalmazható. A Mifegymiso valamennyi tartomány és terület által közbiztosított is.

A Mifegymiso valójában két gyógyszert tartalmaz: mifeprisztont és misoprostolt, amelyeket 24 órán keresztül vesznek be. Egy héttel a Mifegymiso bevétele után a betegek megismétlik a vérvizsgálatot. A terhességi hormon béta HCG nagymértékű csökkenése megerősíti a sikeres terhességmegszakítást.

Mint ahogyan egyes spontán vetélések is további ellátást igényelnek, az esetek kis részében az orvosi abortusz befejezéséhez sebészeti beavatkozásra is szükség lehet. Bár a szolgáltatóknak nem kell speciális képzést végezniük a Mifegymiso felírásához, átfogó képzés könnyen elérhető.

Az ultrahang elérhetőségének hiánya szintén nem jelenthet akadályt, bár az ultrahang továbbra is értékes a terhesség datálása és a méhen kívüli terhesség kizárása szempontjából.

Fennálló egyenlőtlenségek Kanadában

A legnagyobb gyakorlati akadálya az abortusznak Kanadában földrajzi jellegű: túl kevés szolgáltató él túl kevés helyen. Az itteni abortuszszolgáltatók körében végzett felmérések szerint a legtöbbjük nagy városi központokban él.

A Mifegymiso bevezetése változtathat ezen. Minden orvos és védőnő felírhatná a Mifegymisót (Québecben vannak kivételek). Elméletileg az ország minden alapellátó rendelője biztosíthatná ezt az ellátást. Ez azt jelenti, hogy az abortusz potenciálisan könnyebben hozzáférhető Kanadában, mint a világ bármely más országában.

Háromból egy kanadai nő életében abortuszra fog folyamodni. ()

De egyelőre a megbélyegzéssel és a félretájékoztatással kell megküzdeni. Néhány tartósan fennálló egyenlőtlenség nehezíti a helyzetet, ami a hozzáférési lehetőségeket érthetetlenné vagy misztikussá teszi. New Brunswick például nem biztosítja a kórházon kívüli klinikán végzett sebészeti beavatkozásokat. Ontario nem fizeti a Mifegymiso-t, ha Ön a tartományon kívül él, vagy ha nem Ontarióban lakik. Québec nem engedélyezi, hogy a nővérorvosok felírják a Mifegymiso-t.

Az Egyesült Államokkal ellentétben Kanadában a nővérorvosok orvosi abortuszt végezhetnek, de sebészeti abortuszt nem.

A közoktatás kulcsfontosságú

Az abortuszról szóló viták minden említését vissza kell vonnunk, és az egyértelműség, valamint az egyetemesség elérésére kell összpontosítanunk. A kanadai egészségügyi törvény ezt megköveteli.

A szabálytalan politikák összehangolása Kanada-szerte az első nyilvánvaló lépés. A következő a hozzáféréshez vezető út egyszerűsítése az önbeutalási folyamatok javításával, valamint az alapellátásra és az ultrahangra való várakozási idő csökkentésével. A nővérek és szülésznők tevékenységi körének kiterjesztése a műtéti és orvosi abortusz nyújtására egyaránt növelhetné a szolgáltatók számát.

A legfontosabb azonban az abortuszról szóló tényszerű felvilágosítás növelése. A nyilvánosságnak tudnia kell, hogy mi az abortusz és hogyan lehet abortuszhoz jutni. Az egészségügyi hallgatóknak és a szakembereknek meg kell tanulniuk, hogyan illeszthetik be az abortuszt a gyakorlatukba, és hogyan irányíthatják gyorsan és könnyen a beteget a szükséges ellátáshoz.

Végezetül az abortuszt kritikus, de a reproduktív egészség szempontjából nem megfelelő módon kell megérteni. A menstruációs egészség, a beleegyezés, a fogamzásgátlás, a transz egészségügyi szolgáltatások és a reproduktív mentális egészség mind fel kell, hogy kerüljenek a hírekbe, a pártprogramokba és a következő kormányunk napirendjére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.