A közös medvefű növény egy vadon élő őshonos növény a Csendes-óceán északnyugati részén egészen British Columbiáig és délnyugaton Albertáig. A medvefű a kertekben feltűnő évelő jelenléte nagy bolyhos virágfejeivel és íves lombozatával. Emellett meglehetősen könnyen termeszthető, fagytűrő és alacsony tápanyagigényű. Tudja meg, hogyan kell termeszteni a medvetalpfüvet, és hogy alkalmas-e az Ön kertjébe.

A medvetalpfű gyakori növényinformáció

Késő tavasszal és kora nyáron egy Észak-Amerika nyugati részén tett természetjáró kiránduláson karcsú, íves lombozatú mezőket láthat hatalmas, bolyhos, fehér virágfejekkel. A növény a medvefű (Xerophyllum tenax), és a neve onnan ered, hogy a fiatal medvék láthatóan szívesen eszik a zsenge szárakat. A növény őshonos elterjedési területének egy részén védett, ezért ha a medvehagyma termesztését kertben szeretnénk elkezdeni, a legjobb, ha magot használunk, vagy egy kertbarátunk növényéből ültetünk át.

A medvehagyma karcsú, fűszerű szárakkal rendelkezik, amelyek akár 3 láb (,91 m) hosszúak is lehetnek. Örökzöld évelő növény, amely nyílt erdőkben, napos tisztásokon száraz vagy nedves talajon található. Elsősorban a hűvös, szubalpin zónákban fordul elő. A virágok egy vastag, húsos száron jelennek meg, amely akár 6 láb (1,8 m) magasra is megnőhet. A virágok sűrű, illatos, fehér apró virágfürtökből állnak. Attól függően, hogy melyik fajtáról van szó, az illat a lilára vagy a dohos régi zoknikra emlékeztet. A termések 3 karéjú száraz kapszulák.

Amint a növény kifejlődik, hajtásokat fejleszt, amelyeket szaporítás céljából le lehet szedni. A magokat frissen kell betakarítani és azonnal elültetni, vagy megszárítani és sötét, hűvös helyen tárolni. A medvehagyma nemcsak a medvék, hanem a rágcsálók és a szarvasok kedvence, és a beporzó rovarokat is vonzza.

Hogyan termeszthető a medvehagyma

A közönséges medvehagyma magról történő termesztése nagyon egyszerű, de a növények néhány évig nem hoznak virágot. A rizómával történő szaporítás gyorsabb, és már az első évben virágokat hoz.

Ha magot szedett, azt rétegezni kell, mielőtt kicsírázik. Ezt megteheti a hűtőszekrényben 12-16 hétig, vagy ősszel elültetheti a magot, és hagyhatja, hogy a természet elvégezze Ön helyett a folyamatot. Késő ősszel ½ hüvelyk (0,13 cm) mélyen, közvetlenül a kerti ágyásba vetheti a magokat. Ha tavasszal vetjük, a csírázást elősegítendő 24 órán át áztassuk be a magot desztillált vízben.

A hajtások betakarításához óvatosan vágjuk le az anyanövény körül, ahol a hajtás rögzül. Ássuk ki a kis növény alatt, és egy éles, tiszta késsel vágjuk le a csemetét. Győződjön meg róla, hogy a gyökerek az offsethez kapcsolódnak. Azonnal ültessük el humuszban gazdag talajba, amelyhez a vízelvezetés érdekében sok szemcsét adunk.

A közönséges medvehagyma gondozása

A frissen elültetett magokat takarékosan kell öntözni a rothadás megelőzése érdekében. A szabadban lévő magok általában elegendő csapadékot kapnak a természetes tavaszi csapadékból.

A fiatal növényeket átlagosan öntözzük, de műtrágyára nincs szükségük. Használjon szerves mulcsot a konkurens gyomok megelőzésére és a talajnedvesség megőrzésére. Az érett növények számára előnyös az elhasznált virágfej eltávolítása. Vágja le a sérült leveleket.

A vadon élő medvehagyma gyakran úttörő faj, amely megjelenik, majd eltűnik, amikor a magasabb növények elkezdenek megtelepedni. Tűzvész után is az elsők között jelenik meg. Az élőhelyvesztés és a fakitermelés miatt a növény nehezen marad fenn a vadonban. Indítson el néhány magot, és növelje ennek a vadon élő növénynek a populációját, amely számos rovar- és állatfaj számára fontos.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.