A nemzeti műemlékek olyan területek, amelyek vagy egyediségük miatt állnak az amerikai kormányzat védelme alatt, vagy ha kulturális vagy történelmi jelentőséggel bírnak. Egy terület nemzeti műemlékké nyilvánítása az amerikai elnök hatáskörébe tartozik. A nemzeti emlékmű később nemzeti parkká alakítható, vagy beolvadhat egy meglévő nemzeti parkba. A 20. század fordulóján az amerikai kormány elhatározta, hogy olyan jogszabályokkal áll elő, amelyek célja az őskori amerikai őslakosok kritikus, károsodásra hajlamos kulturális leleteinek védelme volt. A jogszabály 1906-ban lépett életbe, és “1906-os régiségtörvény” néven vált ismertté.

A régiségtörvény

A régiségtörvényt 1906-ban fogadta el a Kongresszus, Theodore Roosevelt elnök pedig 1906 júniusában írta alá a törvényt. A törvény a nemzeti műemlékek létrehozásának eljárását írja elő. A törvény rendelkezései szerint a nemzeti műemlékké nyilvánítandó helyszín kiválasztása az amerikai elnök kizárólagos belátása alá tartozik. Az akkori amerikai elnök, Theodore Roosevelt az antik törvény által az elnökre ruházott hatáskörrel élve 1906-ban kijelölte az USA történetének első nemzeti műemlékét, az Ördögtornyot.

Devils Tower

Az USA első nemzeti emlékműve a Bear Lodge Butte, más néven Devils Tower volt, amely a Wyoming állambeli Crook megyében található hatalmas butte. A geológiai jellegzetesség 5 112 láb magasan áll a tengerszint felett, és észbontóan magasan, 1267 méterrel emelkedik a környező terep fölé. A Butte 867 láb magas, ha az aljától a csúcsáig mérjük. A Devils Tower rendelkezik a legmeredekebb oldalakkal a Butte-ok közül, így a sziklamászók kedvelt mágnese.

Míg az őslakos amerikaiak évszázadok óta éltek a monolit körül, az első fehér származású amerikai, aki felkereste a Devils Towert, William F Raynolds és csapata volt 1859-ben. William Ripley és William Rogers voltak az első emberek, akik elérték a Devils Tower csúcsát, miután 1893 júliusában sikeresen felmásztak a monolitra egyszerű, a butte felszínébe szögelt facsapok segítségével. A Devils Tower szépsége és egyedisége miatt az amerikai kormány 1892-ben erdőrezervátumot hozott létre a monolit körül, majd 1906-ban Amerika első nemzeti emlékművévé nyilvánították.

A lenyűgöző geológiai látványosság szépségében és toronymagasságában páratlan a régióban, és évente turisták ezreit vonzza. A látogatók közül sokan azzal a szándékkal érkeznek, hogy elérjék az Ördögtorony csúcsát. A hegycsúcsra több útvonalat is kialakítottak, hogy lehetővé és biztonságossá tegyék a feljutást. Az egyik ilyen útvonal a népszerű Durrance Route, amely egyben az egyik legrégebbi is. Az útvonalak különböző nehézségűek, némelyik könnyen megmászható, míg mások a Butte meredeksége miatt a világ legnehezebbjei közé tartoznak.

Nemzeti műemlékek száma

Az Egyesült Államokban jelenleg 29 nemzeti műemlék található, és a Devils Tower is ezek közé tartozik. Az ország 30 államában található legalább egy nemzeti emlékmű. Arizona állam vezet a legtöbb nemzeti műemlékkel, 18-mal. Ezt követi Kalifornia és Új-Mexikó állam 17, illetve 14 nemzeti műemlékkel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.