Aki felnőttként olvassa ezt a cikket, jó eséllyel a mogyoróvajhoz meleg gyermekkori emlékek társulnak. Elvégre mi volt gyakoribb, mint a PB & J szendvicsek, annak idején? De egyre többször derül fény a földimogyoró általánosságban és a mogyoróvaj lehetséges egészségügyi veszélyeire. Igen, veszélyek! Tudom, hogy ijesztő belegondolni, hogy egy ilyen hétköznapi élelmiszerrel valóban komoly problémák lehetnek. Olyannyira, hogy remélhetőleg a jövő generációinak ugyanilyen kedves emlékei lesznek a mandulavajról vagy más hasonló alternatívákról.

A múlt héten tömegesen hívták vissza a mogyorótermékeket, kezdve magától a mogyorótól a mogyoróvajat tartalmazó termékekig. A visszahívás szeptemberben kezdődött, amikor a Trader Joe’s-ban árult mogyoróvajról kiderült, hogy a szalmonella egy olyan törzsét tartalmazza, amely 18 amerikai államban 29 esetet magában foglaló járványt okozott. Múlt héten a visszahívás kiterjedt a Sunland, Inc. által gyártott összes nyers és pörkölt mogyorótermékre. A mogyoróvisszahívással kapcsolatos további részletekért látogasson el az FDA weboldalára.

A földimogyoró nagyon érzékeny a szennyeződésekre

Ha a Beauty Detox életmódot követi, valószínűleg nem meglepő, hogy a földimogyoró érzékeny volt a szalmonellaszennyezésre. A The Beauty Detox System című könyvben részletesen kitérek arra, hogy a földimogyoró mennyire fogékony a szennyeződésre.

A földimogyoróval kapcsolatos egyik legaggasztóbb méreganyag az aflatoxint termelő penészgomba. Az aflatoxin egy ismert rákkeltő anyag, amelyet a májrákkal hoznak összefüggésbe. Az aflatoxin fogyasztása a gyermekeknél a növekedés elmaradását is kimutatták. Minden olyan élelmiszer, amely torlódást okoz a májban, potenciálisan akadályozhatja annak fontos funkcióit, beleértve a méregtelenítést és a zsírégetést.

Miért olyan érzékeny a mogyoró a toxinokra? Valójában hüvelyesek, és nem diófélék. Míg a dióféléknek kemény, védő héjuk van (gondoljunk csak a dió és a pekándió héjára, és arra, hogy milyen nehéz feltörni őket), addig a hüvelyeseknek puha, áteresztő hüvelyük van. A földimogyoró ráadásul a föld alatt nő, mivel a növény gyökérrendszerének része. A föld alatti növekedés és az áteresztő hüvely miatt a földimogyoró ki van szolgáltatva a hőmérsékletnek és a nedvességnek, beleértve a meleg páratartalmat, amely lehetővé teszi a penészgombák növekedését. A földimogyoró a tárolás, szállítás vagy akár az élelmiszerboltok polcain is penészedhet, ha a körülmények megfelelőek ehhez.

Ez még a bio földimogyoróra vagy mogyoróvajra is igaz, mivel ez magából a mogyoró természetéből adódik, és nincs köze a növényvédő szerekhez vagy gyomirtókhoz.

Gyakori allergének

A földimogyorót az embereknél is a leggyakoribb ételallergiák között tartják számon. Sőt, egyesek olyan súlyos mogyoróallergiában szenvednek, hogy már egy parányi mogyoróporral szennyezett levegő belélegzése vagy a mogyorót is feldolgozó üzemben készült ételek fogyasztása is elég ahhoz, hogy életveszélyes anafilaxiát váltson ki.

Lektinek

A mogyoró, más hüvelyesekkel, például a szójával együtt, lektineknek nevezett anti-tápanyagokat tartalmaz. A lektinek ragadós fehérjék, amelyek számos élelmiszerben, köztük a hüvelyesekben is megtalálhatóak. A növény primitív kártevő-ellenálló stratégiájaként szolgálnak. A lektinek ragacsossága és szerkezete azonban szinte lehetetlenné teszi az emésztésüket. Az emberi szervezet sejtjeiben lévő cukrokhoz is kötődnek, ami immunválaszhoz és gyulladáshoz vezet. A lektineket számos gyulladásos betegségben, többek között a reumás ízületi gyulladásban is kimutatták. A testsúlyszabályozásban is pusztítást végezhetnek, mivel a lektinek bizonyítottan utánozzák az emberi szervezetben az inzulin viselkedését. Egyes zöldségek is tartalmaznak lektineket, de az American Journal of Clinical Nutrition megjegyzi, hogy a lektinszintek még ugyanazon zöldség esetében is jelentősen eltérnek, és a zöldségek lektinjei nem mérgezőek szájon át.

Gyulladáskeltő

Míg a lektinek a földimogyoró egyik olyan aspektusa, amely gyulladáskeltő lehet, ugyanígy a benne található omega-6 zsírsavak magas szintje is. A szervezetnek mind az omega-3, mind az omega-6 zsírsavakra szüksége van a jó egészséghez, az omega-3 vs omega-6 áttekintése. A probléma azonban az, hogy a szokásos nyugati étrend rendkívül magas az omega-6 zsírsavakban és alacsony az omega-3 zsírsavakban. Ha az omega-3 zsírsavak nincsenek egyensúlyban az omega-6 zsírsavakkal, ahogyan az a standard nyugati étrendben gyakran előfordul, gyulladások, szívbetegségek és egyéb egészségügyi problémák léphetnek fel. A mogyoróolaj használata semmilyen esetben és semmilyen helyzetben semmiképpen sem ajánlott.

Peszticidekkel terhelt

Mivel a penészgombák problémát jelentenek a földimogyoró esetében, a nem bio gazdák sok növényvédőszert és gombaölőszert használnak a földimogyoró termesztésénél. Az áteresztő hüvelyek miatt a nem bio földimogyoró és a földimogyorótermékek nagy mennyiségű növényvédőszer-maradványt tartalmazhatnak.

Mit próbáljunk ki helyette

A földimogyoróval kapcsolatos összes lehetséges egészségügyi veszély miatt soha nem ajánlom e hüvelyes fogyasztását, még a bio változatát sem. Ha szereted a diós ízt vagy a ropogást, erősen ajánlom a nyers bio mandulát, amely magas fehérje-, mangán-, magnézium- és E-vitamin-tartalommal rendelkezik. Mivel magas a kalória- és zsírtartalma, azt javaslom, hogy naponta csak egy-két uncia mandulát fogyassz. Egy kis mandulavaj remekül illik bizonyos receptekhez (bár ne vidd túlzásba, mert sűrű!), és szuper könnyű átállást jelent. Ha kisgyerekeid vannak, próbáld ki, hogy mandulavajas-Goji diót készítesz nekik egy rönkön!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.