A következő fejezet a Short Answers to Big Questions about God, the Bible, and Christianity (Rövid válaszok az Istenről, a Bibliáról és a kereszténységről szóló nagy kérdésekre) című könyvből származik, amelynek társszerzői Dr. Clinton E. Arnold (a Talbot School of Theology dékánja) és fia, Jeff Arnold. A könyvet a Baker Books adta ki, és itt lehet megvásárolni. Egy második fejezetet ebből a könyvből a The Good Book Blogon osztottunk meg.

Boldogság és cél

Minden habozás nélkül kijelenthetjük, hogy igen, Isten azt akarja, hogy boldogok legyünk. A Biblia (és a tapasztalat is) azt mondja nekünk, hogy a keresztény embernek hihetetlenül sokféle módon adatik meg a boldogság. De Krisztus valójában megédesítette az üzletet, és valami még jobbat ajánlott nekünk. Míg a boldogságot az öröm és elégedettség alapvető érzésének leírására használják, addig amit Krisztus kínál, az az öröm, amely magában foglalja a boldogságot is, de sokkal mélyebbre hatol, sokkal tovább tart, és sokkal erősebben érezhető, mint a boldogság. Az öröm szó nagyjából négyszázszor fordul elő a Bibliában, és ez nem véletlen. Krisztus azt akarja, hogy megtapasztald az örömöt, amely tőle származik.

A Krisztus születését bejelentő angyal kijelentette: “Nagy örömhírt hozok nektek, amely az egész népnek örömére lesz” (Lukács 2:10). Nem lehet úgy olvasni a Bibliát, különösen az Újszövetséget, hogy ne hallanánk újra és újra a Krisztusban való örömről. Aki tehát azt állítja, hogy a boldogság nem feltétlenül része a keresztény életnek, az lemarad mind Isten Igéjéről, mind a benne rejlő örömről.”

Öröm és boldogság

Azt is fontos megjegyezni, hogy a “boldogságról” alkotott elképzelésünk gyakran mélyen téves. Sokan azt feltételezik, hogy a boldogság azt jelenti, hogy több pénzt, több hatalmat és több alkalmi szexet kapunk. Megálltál már valaha, hogy megkérdőjelezd ezt? Sokan nem, ami furcsa, ha figyelembe vesszük, hogy mennyi híres példa van olyan emberekről, akik mindent megszereztek, amire valaha is vágytak, és mégis mélységesen boldogtalanok és elégedetlenek voltak.

Van egy népszerű keresztény mondás, amely szerint “Istent jobban érdekli a szentségünk, mint a boldogságunk”, és ez bizonyos értelemben igaz – az Ő legfőbb prioritása, hogy hozzá hasonlóak legyünk -, de úgy is hangzik, mintha nehéz döntést kellene hoznunk a boldogság vagy Isten követése között. Ez nem így van. Isten arra teremtett minket, hogy a legnagyobb boldogságot benne találjuk meg. Ha azt választjuk, hogy Krisztust követjük, azt választjuk, hogy boldogabb ember leszünk.

Hogyan tapasztaljuk meg az örömöt

Azok, akik Krisztusban vannak, most is megtapasztalják az örömöt:

Tudjuk, hogy bűneink valóban meg vannak bocsátva (Zsolt 32:1-2). Ha ebben nem leli örömét, akkor egyszerűen fogalmazva, még nem érti a kereszténységet. Megmenekülhetnél egy égő épületből, vagy elkaphatnának, mielőtt lezuhansz egy szikláról, és ez feleannyira sem lenne jó hír, mint ez. Az Isten előtti bűnlajstromodat, azt, ami elválasztott téged Istentől és a vele való örökkévalóságtól, letörölték.”

Tiszta a lelkiismereted Isten előtt (1Pét 3:21). Sokan közülünk még mindig nem hajlandók megengedni maguknak, hogy érezzék a tiszta lelkiismeret örömét. Tudjuk, hogy megbocsátást nyertünk, de még mindig úgy érezzük, hogy úgy kell közelednünk Istenhez, mintha arra várna, hogy megbüntessen minket, és elmondja, milyen szörnyűek vagyunk. Nem kell így érezned! Többé nem vagy bűntudat és kárhozat alatt! A Zsoltárok 103:12 gyönyörűen fogalmazza meg ezt: “Amilyen messze van kelet a nyugattól, olyan messze távolítja el tőlünk vétkeinket.”

Felismerve, hogy Isten úgy tekint rám, mint a saját fiára vagy lányára (2Kor 6:17-18). János apostol mondja ezt a legjobban az 1Jn 3:1-ben, amikor így kiált fel: “Íme, milyen nagy szeretetet árasztott ránk az Atya, hogy Isten gyermekeinek nevezzen minket! És azok is vagyunk!” (NIV). Amikor üdvözültél, nemcsak örök életet nyertél a mennyben, hanem – sok más dolog mellett – Isten örökbe fogadott téged. Ez azt jelenti, hogy soha többé nem lesz egy napod sem anélkül, hogy ne lenne egy Atyád, aki jobban szeret téged, mint ahogy te valaha is viszonozhatnád. Ez azt jelenti, hogy soha többé nem leszel egyedül. Azt is jelenti, hogy ő vigyáz rád. A Róma 8:31 emlékeztet minket arra, hogy “ha Isten értünk van, ki lehet ellenünk?”

Az élet minden hullámvölgyében megtapasztalom Isten jelenlétét velem. Senki sem érthet meg teljesen mindent veled kapcsolatban, vagy hogy mit érzel. Vagyis senki, kivéve Istent. Egyrészt megkönnyebbülés, hogy végre van valaki, aki teljesen megért minket. Másrészt néha ez ijesztő – ez azt jelenti, hogy Isten látja bennem is az összes sötétséget. De ez a félelem elolvad, amikor Isten irántunk való szeretetéről olvasunk. Így amikor jól mennek a dolgok az életben, van egy mennyei Atyám, akiről tudom, hogy velem örül, és a nehéz időkben valaki, aki teljesen megérti, hogy min megyek keresztül, és szeret engem ezen keresztül. Ez őszintén vigasztaló volt számomra a saját életemben.”

Örülök a keresztény társakkal való mély barátságnak. A keresztény társaink nem olyanok, mint bármely más ember az életünkben – ők olyan emberek, akik ugyanúgy megmenekültek a haláltól, mint mi. Ők családtagok. Isten éppúgy értékeli és szereti őket, mint téged. . és ez nagyon sok! Annyi minden van, amit együtt ünnepelhetünk. Isten úgy intézte, hogy Krisztus teste ne csak általa, hanem egymáson keresztül is táplálkozzon. A társaság, a támogatás és a szeretet, amelyet a hívők testétől kapunk, része annak az örömnek, amelyet mi, keresztények megtapasztalunk.

Tudva, hogy élvezni fogom a halál utáni életet és a csodálatos jövőt (Zsoltárok 16:11). Ezzel a tudással felvértezve mi árthat nekünk? Bármi történjék is, tudjuk, hogy a történetünk vége “boldogan véget ér”. Ezt nem mindenki mondhatja el magáról. Sokunk számára az élet nem úgy alakult, ahogyan szerettük volna. Úgy érezzük, hogy kudarcot vallottunk vagy elpazaroltuk az életünket. Krisztus nemcsak tiszta lapot és újrakezdést ad nekünk, hanem azt a megkönnyebbülést is, hogy ez az élet csak egy csepp a tengerben, és egy örökkévalóság vár ránk a paradicsomban. A tudat, hogy vár ránk a mennyország, lehetővé teszi számunkra, hogy ne stresszeljünk az apró dolgokon. Ez lehetővé teszi azt is, hogy más fényben lássuk a körülöttünk lévő embereket, és az anyagi dolgokat annak tekintsük, amik – ideiglenes javaknak, amelyeknek semmi közük a hosszú távú boldogságunkhoz.

A Szentlélek bennünk van (Róm 14:17; 1Thessz 1:6). Bár egy kereszténynek sok oka van a mélyen gyökerező örömre, a legközvetlenebb ok az, hogy a Szentlélek benned él, és ő ad neked örömet. A Galata 5:22-23 szerint a Szentlélek számos jó dolgot termel bennünk, amelyek közül az első a szeretet, a második pedig az öröm. Nemcsak természetes módon válunk örömtelibb emberekké, hanem elkezdünk nagy örömet lelni azokban a dolgokban, amelyek Istent boldoggá teszik. Azáltal, hogy Isten ily módon bennünk lakik, osztozik küzdelmeinkben és győzelmeinkben, segít nekünk, és egyszerűen csak ott van velünk.

Meglátjuk, hogy az evangélium eljut másokhoz (Fil 1:18). Nincs nagyobb ajándék, amit valakinek adhatunk, mint Jézus Krisztus jó híre. Az, hogy részt vehetünk abban, hogy mások megtalálják az üdvösséget, és ennek következtében az ezzel járó örömöt, értelmet és változást, sokkal nagyobb, mint az az öröm, amit valaha is nyerhetnénk azzal, hogy szép ajándékokat adunk az embereknek. Mivel évekig dolgoztam egy evangelizációs kiképzőtáborban, én (Jeff) elég áldott helyzetben voltam ahhoz, hogy ne csak magam vezessek embereket Krisztushoz, hanem osztozzam hívő társaim örömében, amikor képesek megosztani az evangéliumot valakivel. Kevés olyan örömteli és kifizetődő dolog van az életben, mint látni, hogy valaki megkapja az üdvösséget.”

Ezek a valóságok, és még sok más, elégségesek ahhoz, hogy életünk minden napján örömöt és boldogságot okozzanak nekünk, sokkal többet, mintha nem lenne Krisztus az életünkben. Ez az öröm meghaladja mindazt, amit a gazdagság vagy a siker nyújthat, és az élet fájdalma, árulása és nehézségei sem vehetik el.”

Ez a bejegyzés egy részlet Clinton E. Arnold és Jeff Arnold: Short Answers to Big Questions about God, the Bible & Christianity (Grand Rapids: Baker, 2015) című könyvéből.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.