A kvantitatív elektroenkefalogram (qEEG) olyan vizsgálat, amely az agy elektromos aktivitását elemzi az olyan minták mérése és megjelenítése érdekében, amelyek diagnosztikai információknak és/vagy kognitív hiányosságoknak felelhetnek meg. A qEEG eljárást “agytérképezésnek”, agyi elektromos aktivitástérképezésnek (BEAM,) és topográfiai EEG-nek is nevezik. Több felszíni elektródát használ, mint a hagyományos elektroenkefalogram (EEG), és az agy 24 vagy több területéről gyűjt adatokat. A nyers elektromos méréseket ezután “leképezik” a fej vagy az agy stilizált képére, ahol az értékek különböző színek vagy színárnyalatok formájában jelennek meg. (Megjegyzés: a qEEG különbözik a standard neuroképalkotó eljárásoktól vagy a funkcionális agykérgi agytérképezéstől
, ahol az agy elektromos ingerlésének hatásait rögzítik, és nincs közvetlen kapcsolata velük.) A “qEEG” keresése a Google Images segítségével azt mutatja, hogy sok vizsgálati jelentés nagyon színes.

Az FDA engedélyezte a hat qEEG-rendszerhez használt szoftvert, mint II. osztályú orvostechnikai eszközt, amelyet képzett orvosi vagy klinikai szakemberek használhatnak az emberi elektroenkefalogram (EEG) statisztikai értékelésére.

A qEEG-nek van néhány orvosilag elfogadott felhasználási módja (leginkább az epilepszia egyes eseteiben), de néhány gyakorló messze túlmutat azon, amit a mainstream kutatók bizonyítottak vagy akár csak javasoltak. 1997-ben az Amerikai Neurológiai Akadémia és az Amerikai Klinikai Neurofiziológiai Társaság megjegyezte, hogy “a qEEG technikák nagyon hajlamosak a téves pozitív hibákra”, és arra a következtetésre jutott, hogy a qEEG-t vizsgálati célúnak kell tekinteni a poszt-concussion szindróma, enyhe-közepes fejsérülés, tanulási zavarok, figyelemzavarok, skizofrénia, depresszió, alkoholizmus és kábítószerrel való visszaélés klinikai alkalmazásakor . Az Aetna, amely rendszeresen felülvizsgálja a qEEG helyzetét, most azt mondja:

 • A vezető orvosi szakmai szervezetek jelenlegi iránymutatásai nem ajánlják a qEEG használatát neurológiai és pszichiátriai állapotok szűrővizsgálataként.
 • Klinikai vizsgálatok kimutatták az agyi elektromos aktivitás megkülönböztető formáit néhány pszichiátriai állapotban, de az agyhullám-aktivitás e megkülönböztető mintázatainak klinikai jelentősége ismeretlen. A qEEG-szűrés ezen állapotok esetében történő alkalmazásáról egyetlen publikált, lektorált tanulmány sem mutatja, hogy a kezelés úgy módosulna, hogy a klinikai eredmények javulnának.
 • A szakirodalom nagy része a qEEG használatára összpontosít a demencia korai felismerésében. Bár a korai demencia számos markeréről számoltak be, nincs bizonyíték arra, hogy a demencia korai felismerése úgy változtatná meg a klinikai kezelést, hogy javulnának az eredmények, különösen a rendelkezésre álló megbízható kezelések hiánya miatt.
 • A svéd Egészségügyi Technológiaértékelési Hivatal értékelése nem talált elegendő bizonyítékot a qEEG demenciában való alkalmazásának alátámasztására. Az értékelés megállapította, hogy korlátozott bizonyíték van arra, hogy a qEEG segít a diagnosztikai munka során megkülönböztetni az Alzheimer-kóros betegeket a kontrollcsoporttól vagy más demenciás betegségektől.

A qEEG-vizsgálat legtermékenyebb felhasználója valószínűleg Dr. Eric R. Braverman volt, aki a PATH Medical-t működtette New Yorkban. Braverman több mint 25 éven át használta és népszerűsítette ezt a tesztet – amelyet BEAM néven emlegetett. Egy 1990-es magazin rovatában úgy jellemezte, mint “a valaha kifejlesztett legizgalmasabb neurobiológiai kutatási eszközt”. Nemrégiben azt mondta, hogy “a BEAM-et az agy stressztesztjének tekintik, és … segíthet az Alzheimer-kór és a memóriavesztés felismerésében még a tünetek megjelenése előtt. Emellett képes feltárni, diagnosztizálni és kezelni a depresszióval, álmatlansággal és skizofréniával kapcsolatos egyensúlyhiányt”. A PATH Medical weboldala több mint 50 olyan tünet, betegség és betegségcsoport listáját tartalmazta, amelyekről azt állította, hogy “neurotranszmitterhiányos tünetek”, amelyek “természetes kezelésre” alkalmasak élelmiszerekkel, étrend-kiegészítőkkel és testmozgással. Nem hiszem, hogy van tudományos alátámasztása a megközelítésének. A teszt körülbelül 2000 dollárba került. 2018-ban pénzügyi nehézségekbe került, ami klinikájának bezárásához vezetett.

2011-ben Dr. Andrew W. Campbell 2011-ben lemondott texasi orvosi engedélyéről, miután ismételten vádat emeltek ellene szakszerűtlen magatartás miatt. Az egyik vádpont drága és szükségtelen vizsgálatok elrendelésével volt kapcsolatos. Az eljárás során egy közigazgatási bíró arra a következtetésre jutott, hogy Campbell a qEEG használatát “a gondossági standard alatt” alkalmazta.

 1. A termék besorolása: Normalizáló kvantitatív elektroenkefalográf szoftver. FDA 510O(k) adatbázis, 2014. február 9.
 2. Nuwer, M. Assessment of digital EEG, quantitative EEG, and EEG brain mapping: Az Amerikai Neurológiai Akadémia és az Amerikai Klinikai Neurofiziológiai Társaság jelentése. Neurology 49:277-292, 1997. Irányelvként megerősítve 2006. dec. 9-én és 2013. nov. 9-én.
 3. Kvantitatív EEG (agyi térképezés). Aetna Clinical Policy Bulletin No. 221, hatályos: 4/6/98, revideálva: May 02, 2019.
 4. Braverman ER. Új diagnosztikai technikák. Total Health, 1990. febr. 15-16. o.
 5. Braverman ER. A csendes betegségek felismerése, mielőtt lecsapnának. Huffington Post, 2011. nov. 17.
 6. Barrett S. Kritikus pillantás Dr. Eric Bravermanra és a PATH Medical Clinicre. Quackwatch, Aug 5, 2018.
 7. Keeper P. Módosított javasolt ténymegállapítások. Texas State Board of Medical Examiners v. Andrew William Campbell, M.D., SOAH Docket No. 503-04-5717,2007. március 29.

Ez a cikk 2019. május 21-én lett átdolgozva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.