Ottawa Tribe of Oklahoma

Ottawa Tribe of Oklahoma egyike az Odawa nép négy szövetségileg elismert törzsének az USA-ban. A másik három törzs Michiganben található. Az Oklahomai Ottawa Törzs székhelye az oklahomai Miamiban van, törzsi illetékességgel az oklahomai Ottawa megyében. A törzs tagsága a közvetlen egyenes ági leszármazáson alapul. https://en.wikipedia.org/wiki/Ottawa_Tribe_of_Oklahoma

Az Ottawa név az indián “adawe” szóból származik, amelynek jelentése kereskedelem. Ez a név a más törzsekkel folytatott kiterjedt kereskedelem és a franciákkal való esetleges kapcsolatuk miatt volt megfelelő. 1615-ben a franciák feljegyezték, hogy a kanadai French River közelében találkoztak az ottawákkal. Az ottawák nagyon fontosak lettek a szőrmekereskedelemben. Az ottawák más törzsek szőrméjével kereskedtek, amit aztán a franciáknak adtak át. Az ottawákat általában a huronok és a franciák szövetségeseiként tartották számon a francia és indián háború alatt.

Az amerikai kontinensen megjelenő egyik legnagyobb indián törzsfőnökünk Pontiac törzsfőnök volt. Pontiac egy laza, ottawákból, ojibwákból és pottawatomie-kból álló szövetség feje volt.

Az oklahomai ottawa törzs az ottawák leszármazottaiból áll, akik miután Kanadából Michiganbe vándoroltak, beleegyeztek, hogy az ohiói Fort Detroit és a Maumee folyó környékén éljenek. Az Indian Removal Bill 1830-as elfogadása után Ohio, Illinois és Michigan államban lévő falvakba telepítették őket. Majd 1833-ban aláírták ezeket a földeket. Nagyon vonakodtak a költözéstől, és csak 1837 áprilisában egyeztek bele a Blanchard’s Fork Roche de Boeuf és Oquanoxies’s Village ottawái, hogy Kansasban egy új helyre vándoroljanak. A költözést követő öt éven belül az ottawák közel fele meghalt.

Az ottawák tudták, hogy a túléléshez a gyermekeiket taníttatni kell. 1862-ben az ottawáknak 74 000 hektár földet osztottak ki, amelyet arra használtak és adtak el, hogy pénzt gyűjtsenek egy baptista iskola építésére a fehérek és indiánok oktatására. Ezt az egyetemet az ottawákról nevezték el. Az indiánok megállapodást kötöttek az egyetemmel, hogy az ottawák gyermekei ingyenesen részesülnek oktatásban. A rezervátum, ahol az ottawák éltek, egy róluk elnevezett település lett. Ott éltek 1867-ig.

1867-ben az ottawák eladták kansasi földjeiket, és az oklahomai indián területre költöztek. Ekkorra az ottawák közül többen meghaltak, és már csak körülbelül 200-an maradtak. Oklahomában szerződést kötöttek a shawnee törzzsel, hogy megvásároljanak körülbelül 14 863 hektárt, amely a shawnee rezervátum része volt.

1956-ban az USA úgy döntött, hogy az ottawák nem szolgálnak semmilyen célt, és megszüntette őket. Ez egy hosszú, sötét időszak volt az ottawák történetében, de nem adták fel, és 1978. május 15-én az ottawa törzs újra szövetségileg elismert kormányként jött létre.

Az oklahomai ottawa törzs kormányzati struktúrája bandafőnökökből állt, akik egy kormányzó tanácsot alkottak egy főnökkel. Minden zenekar megválasztotta a saját főnökét, majd ezek a főnökök megválasztották a főfőnököt. Most van egy főnök, egy második főnök, egy titkár/pénztáros, egy első tanácsos és egy második tanácsos. Ezeket az embereket az oklahomai Ottawa törzs minden 18 éves és idősebb tagja közül választják.

http://www.ottawatribe.org/history-archives-library/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.