A Kínába tartó nyugati üzleti utazók számára a beilleszkedés nem csupán a fizikai tájékozódásról szól, hanem a személyközi kapcsolatok terén való eligazodásról is. A keleti és a nyugati illem között óriási különbségek vannak, amelyek ha egy külföldi kevés tudatossággal és kulturális érzékenységgel megy be, az gyorsan kínos dinamikához és elszalasztott lehetőségekhez vezethet. Ezt kerüljük el. Tegyen jó benyomást kínai üzleti partnereire az alábbi etiketttippek betartásával. (Ha pedig többet szeretne megtudni arról, hogyan készüljön fel egy kínai üzleti útra, kattintson ide.)

Találkozói etikett

Az első dolog, ami alapján meg fogják ítélni: a pontosság. Érkezzen korán, mivel a kínaiak a késést súlyos vétségnek tartják. Tipp: Amikor lefoglalja az utazását, győződjön meg róla, hogy a járat a találkozókat megelőző napon érkezik. A kínai repülőterek hírhedtek a késésekről.

Míg a magabiztosságot és a bátorságot egyes országokban pozitív tulajdonságnak tekintik, a kínaiak mindenekelőtt a tiszteletet és az udvariasságot értékelik. Beszéljen lassan, mérsékelt hangnemben, és kerülje a kézmozdulatokat. Legyen türelmes, ha szünet van a beszélgetésben, és legyen elkötelezett, amikor figyel. Soha ne szakítson félbe valakit, aki éppen beszél, hogy kifejtse a véleményét.

Az első bemutatkozáshoz vigyen magával bőséges mennyiségű névjegykártyát, amelyeket Kínában gyakran cserélnek. Készíttessen egyet, amelynek egyik oldalán kínai, a másik oldalán pedig angol nyelvű névjegykártya van. Amikor átadja a sajátját, mutassa a kártyát mindkét kezében, és a kínai írásjelek nézzenek felfelé és a címzett felé, hogy az el tudja olvasni.

Amikor bemutatja a saját kártyáját, fogja meg két kézzel, vizsgálja meg érdeklődve, majd óvatosan helyezze a tárcába vagy a kártyatartóba. Ne gyömöszölje csak úgy a zsebébe, és ne kezelje úgy, mintha egy papírdarab lenne, amelyet eldobna.

Szerezzen brownie pontokat kínai partnereinél, ha ajándékot hoz nekik, valami különlegeset a hazájából, ami ott nem található meg.

A kínaiak szeretnek lassan haladni, amikor bármilyen kapcsolatot építenek – ez a guanxi néven ismert fogalom -, ezért készüljön fel a sok csevegésre és személyes kapcsolatépítésre, mielőtt rátérne az üzletre. Kerülje a politikai vitákat, ehelyett összpontosítson a Kínában szerzett eddigi pozitív tapasztalataira.

A kínai üzletkötés egyik főbűne: bármilyen kínos vagy megalázó helyzet előidézése, ami miatt a másik “elveszíti az arcát”. Soha ne mondjon semmi olyat, ami azt a látszatot kelti, hogy Ön felsőbbrendű, és finoman navigáljon a kényes kérdések körül, hogy elkerülje a konfliktust.

Etikett az étkezésben

A kínai tárgyalások művészetének tipikus összetevője a hivatalos bankettvacsora. Ha Önt is meghívják egy ilyenre, íme néhány alapszabály, amit tudnia kell, ha belevág ebbe a csodálatos kulturális élménybe.

Először is, az ülésrend. A vendégeket hierarchikus sorrendben ültetik le, a házigazda vagy a legmagasabb rangú tag a terem keleti oldalán vagy a bejárattal szemben ül. Vegye figyelembe a házigazdától kapott utasításokat. Ne üljön le előttük, és hagyja, hogy ők rendeljék meg az ételt (az étlap valószínűleg amúgy is kínaiul lesz).

Hagyja, hogy a házigazda először felemelje az evőpálcikáját, mielőtt a sajátjához érne. Ugyanez vonatkozik az italodra is. Várd meg, amíg a házigazda vagy egy másik magas rangú vendég tósztot mond. Mérsékeld magad az alkohollal. Rengeteget szolgálnak fel, és elvárják, hogy minden alkalommal igyon egy kortyot, amikor valaki önre emeli a poharát.

A kínai bankettasztal közepén általában egy lusta Susan áll, hogy az ételeket, amelyeket családiasan szolgálnak fel, körbeadás helyett pörgetni lehessen. Jó modorra vall, hogy minden tányérból megkóstolsz egy-egy szeletet, amikor megáll előtted. Hagyja, hogy az ételek körbejárják az asztalt, mielőtt visszapörgetné őket a saját tányérjára.

Ne foglalja el a drágább ételeket (pl. a húst vagy a halat), és ne vegye el az utolsó szeletet a tálról. Ne pucoljon le mindent a tányérjáról sem – ez annak a jele, hogy még mindig éhes, és hogy a házigazda nem végzett jó munkát.

Még ha nem is ért hozzá, próbáljon meg evőpálcikával enni (villa és kés esetleg nem áll rendelkezésre). Amikor étkezési szünetet tart, tegye az evőpálcikákat az evőpálcika-tartóra, ha van ilyen, vagy szépen a tányér oldalára. Ha befejezte, tegye az evőpálcikákat a tál vagy a tányér tetejére.

Noha a vendéglátó felelőssége, hogy felvegye a számlát, tiszteletlenségnek számít, ha nem teszi fel először a harcot. Játsszuk ki a játékot, és ajánljuk fel néhányszor, hogy álljuk a számlát, mielőtt beadjuk a derekunkat, és kegyesen elfogadjuk a házigazda vendégszeretetét. Nem számít, hogy mennyire drága a csekk, engedje, hogy a vendéglátója fizesse ki az egészet. Ellenkező esetben azt sugallja, hogy nem engedheti meg magának, ami teljes arculatvesztés lenne.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.