A pitbullok szőre rövid, ezért sokan azt feltételezik, hogy nem vedlenek – legalábbis nem sokat. Azonban igenis szőrösödnek. A kérdés csak az, hogy mennyit?

A pitbullok ugyan nem vedlenek sokat, de egész évben vedlenek, különösen a vedlési szezonban. A szőrük azonban nem biztos, hogy annyira feltűnő. Egyes pitbullok különböző környezeti tényezők miatt többet vedlenek, mint mások.

Ha szeretné tudni, mennyit vedlik a pitbullja, és melyek a környezeti tényezők, hogy beállíthassa a gondozásukat, és megelőzhesse a túlzott vedlést, olvasson tovább.

Pitbullok és a vedlés

Minden kutya vedlik, legalábbis bizonyos mértékben. Természetesen kivéve azokat, amelyek szőrtelenek.

A vedlés azonban egy általában természetes folyamat, amelynek során a kölyökkutya elveszíti a régi szőrét, és ezt követően új szőrt növeszt. Az, hogy mennyi szőrt veszítenek, a fajtától és attól függ, hogy mennyire szőrösek. Természetesen a dúsabb szőrzetű kutyáknál több vedlést fogsz észrevenni. Egyes göndör vagy szőrös fajtáknál ezt nehéz lehet megállapítani, mert a felesleges szőrzetük beleakad a meglévő szőrzetbe.

A két bundával rendelkező kutyák több szőrt veszítenek, mint azok, amelyeknek csak egy bundájuk van. A pitbulloknak csak egy szőrzetük van. Ennek ellenére még a pitbullok is évente kétszer vedlenek, a vedlési szezonban. A vedlésnek semmi köze a hőmérséklethez, bár a hőmérséklet változásakor észrevehető a vedlés. Valójában akkor veszítenek szőrt, amikor a nap rövidebb vagy hosszabb lesz.

Ősszel a kutya leveti a könnyebb nyári szőrzetét, és helyet csinál a vastagabb téli szőrzetnek. Tavasszal levetik a nehezebb téli szőrzetet, és a nyárnak megfelelő, könnyebb bundát növesztenek.

A vedlés azonban nem csak az évnek erre a néhány hónapjára korlátozódik – egész évben előfordulhat, mégpedig néhány nagyon különleges környezeti és egészségügyi okból.

Táplálkozási okok

A túlzott vedlés legnyilvánvalóbb oka a táplálkozásuk. A bőrüknek szüksége van minden olyan ásványi anyagra és vitaminra, amelyek támogatják a megfelelő visszanövést és a szőrzet fenntartását. Ha ezeket nem kapják meg, akkor a szokásosnál többet fognak vedleni.

Észreveheti, hogy a bundájuk nem olyan fényes, mint máskor, és hogy nem érzik magukat olyan jól. Próbáljon tehát konzultálni az állatorvossal, és a táplálékon keresztül adja meg nekik a szükséges tápanyagokat. A túlzott vedlés problémájának meg kell szűnnie, ha megfelelően táplálod őket.

Arról is meg kell győződnie, hogy nem allergiásak valamire. A táplálékallergia okozhat vedlést, és a táplálékban bekövetkező nagyobb változások is. Persze időbe telhet, mire alkalmazkodnak ezekhez a változásokhoz, úgyhogy egy darabig csak nézd meg, mi történik. De ha allergia a probléma, akkor meg kell határoznia, hogy mely ételeket kell kerülnie.

A víz a kiváló szőrzet és a csökkentett vedlés másik kulcsa, ezért gondoskodjon arról, hogy a víz mindig rendelkezésre álljon.

Pszichológiai okok

A pitbullok erős kutyáknak tűnhetnek, de pszichológiai problémáik is lehetnek. Ott van például a szeparációs szorongás, ami a szőrzetükre is kihathat. A szeparációs szorongás lényegében stresszt jelent, mert nincsenek a gazdájuk közelében, és emiatt a szokásosnál többet vedlenek.

Ez idősebb és fiatalabb kutyáknál is előfordulhat, ezért ügyelnie kell arra, hogy jól képezze ki őket, és elegendő elfoglaltságot kínáljon nekik, amikor Ön nincs a közelben. Eltarthat egy ideig, de a kutyád megtanulhat megbirkózni ezzel, különösen, ha elegendő figyelmet szentelsz neki, amíg veled van.

A kutyák különböző okokból stressztől is szenvedhetnek, ezért meg kell vizsgálnia, hogy mitől érzi így magát. Ezután állítsd át a viselkedésedet vagy az övékét, iktasd ki azokat a környezeti tényezőket, amelyek ezt okozhatják, és nézd meg, hogy van-e változás.

Néha a kutyáknak csak időre van szükségük, hogy megszokják az új dolgokat – a változás stresszt okoz nekik. Ha tehát nemrég költöztél, új kutyád vagy gyermeked született, és a kutyád vedlik, adj neki egy kis időt és mutass szeretetet, hogy biztonságban érezze magát.

Bőrbetegségek

A táplálkozási és pszichológiai okokon kívül kutyája különböző baktériumok, gombák, paraziták stb. miatt is vedlik. Keresse fel állatorvosát, és nézze meg, hogy van-e ilyen. Fertőzések és traumák is okozhatják a túlzott vedlést. De magától az állapottól függően ezek könnyen orvosolhatók gyógyszerekkel vagy kenőcsökkel.

A pitbullok hajlamosak az olyan bőrbetegségekre, mint a kiütések vagy a száraz bőr, amelyek miatt a szokásosnál többet vedlenek. Az atópiás dermatitiszre is figyeljünk oda, mivel ez többek között szőrhullást okozhat a kutyáknál.

Ha a kutya immunitása sérült, az is okozhat szőrhullást, ezért mindenképpen forduljon állatorvosához, és keressen megfelelő módszert az immunitásuk növelésére. Valószínűleg néhány kopasz foltot vagy fertőzést fog észrevenni, ha ez a helyzet.

Ne feledje, hogy a pitbulloknak nagyon rövid szőrük van, ami érzékenyebbé teheti őket a nap okozta problémákra, például a leégésre.

Ez szintén szőrhullást okoz. Ne vidd ki őket a szabadba, ha túl meleg van, különösen ne a legmelegebb napszakokban. Legyen résen a bolhák, kullancsok és egyéb problémák miatt.

Hogyan kezelje a pitbull vedlését

Most, hogy tudja, hogy a leggyakoribb vedlési időszakok a tavasz és az ősz, felkészülhet arra, amikor ez megtörténik, és elkezdhet alkalmazni néhány ápolási módszert, amelyek megkönnyítik ezt a folyamatot mindkettőjük számára.

A vedlés kezelésének legegyszerűbb módja, ha gyakrabban keféljük a szőrüket. Ez segít összegyűjteni a szőrzetet, amint lehullik, és így kevesebb szőr lesz az otthonodban. Így a bútorai, ruhái, szőnyegei és otthonának egyéb helyiségei szőrtelenek lesznek.

Az ilyenkor használt kefék mindenféle formájúak és méretűek lehetnek, de elég egy tisztességes kefe, ami segít eltávolítani a felesleges szőrzetet.

Ezt a Hertzko öntisztító szőrkefét például megfontolhatja, amely kíméletes lesz a kutyájához, és könnyen tisztítható utána.

Minden nap kefélje meg a kutyáját, akár többször is, ha szükséges, és ha mindketten élvezik

Egy másik jó megoldás, ha elviszi a kutyáját a fodrászhoz, és a szakemberek foglalkoznak a felesleges szőrrel. A kutyák általában szeretik azt a sok figyelmet, amit a megfelelő ápolás révén kapnak, így ez nem jelenthet nagy problémát.

Azért persze hetente néhányszor el kell vinni őket, hogy az időközben lehulló szőrzetet elfedjék.

Következtetés

Míg a pitbulloknak elméletileg nem kellene túl sokat vedleniük, a valóság az Ön esetében más lehet. Győződjön meg róla, hogy a vedlés normális, és nem a tápanyaghiány, pszichológiai okok vagy valamilyen bőrprobléma okozza. Gondoskodjon kutyája ápolásáról keféléssel és kíméletes, nekik szánt sampon használatával.

Soha ne használjon emberi sampont vagy nem megfelelő táplálékot a kutyáján. Ez mindenféle problémát okozhat. Nem lesz szükségük szőrnyírásra, bár egy alkalmi látogatás a kutyakozmetikusnál segíthet abban, hogy a bőrbetegségeket idejekorán felfedezze, és kutyájára odafigyeljen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.