A NFL szabadügynöksége minden csapat számára a nagy reményekkel teli időszak. A legjobb csapatok újjáépülni igyekeznek, hogy dominálni tudjanak. A buborékversenyzők abban reménykednek, hogy olyan darabokat adnak hozzá, amelyek a csúcsra juttatják őket. A pincehelyzetben lévők olyan darabokat keresnek, amelyek segíthetnek a fiatal magnak.

A szabadügynökség a futballszurkolók szívét is összetörheti. Kérdezzen meg bármelyik Redskins-szurkolót Dan Snyder szabadügynök-szerződéseiről.

A Chicago Bears keres néhány olyan játékost, aki segíthet a városnak 1986 óta először Super Bowl-győzelmet szerezni.

A trükk az, hogy ne szerződtessenek olyanokat, akik le vannak mosva, túlfizetettek vagy sérülésveszélyesek.

A Bearsnek is volt már része rossz szabadügynök-szerződésekben. Ez a lista a közelmúlt legrosszabbjait részletezi. A szabadügynök-szerződéseket az elvárások, a produkció és a pénz alapján értékelik. A legrosszabb szerződtetések nem teljesítik az elvárásokat, megsérülnek vagy túlfizetik őket.

Ne várd, hogy Chad Hutchinson, Todd Collins vagy Jonathan Quinn irányítók szerepeljenek ezen a listán. Bár mindhárman pocsékul teljesítettek, egyiküknek sem fizettek eleget, vagy nem voltak elég magasak az elvárások a Bears-karrierjük kezdetén.

Philip Daniels kimarad erről a listáról, mert a produkciója nem maradt el eléggé a vele szemben támasztott elvárásoktól.

Végül Bryan Cox kimarad a listáról, mert a 2000-től kezdődő szabadügynök-szerződésekre koncentrál. Cox négyéves, 13,2 millió dolláros szerződésével minden idők legjobban fizetett Chicago Bearje lett addig (1996). Joe Flacco történelmi jelentőségű szerződése (hat év, 120 millió dollár) mutatja, hogy a dollárérték mennyire drasztikusan megváltozott.

A kritériumokat szem előtt tartva, íme a Chicago Bears 10 legrosszabb szabadügynök-szerződése a közelmúltban.

Chester Taylor rövid és sikertelen Chicago Bears-beli pályafutása után Jerry Angelo egy másik minőségi hátvédet keresett Matt Forte mellé.

Barber a 2011-es szezon előtt kétéves, 5 millió dolláros szerződést kötött (a Chicago Tribune szerint). Barber egy erőcsatár volt, aki hat szezon alatt összesen 47 futó touchdownt ért el a Cowboyoknál. Szép kiegészítője lett volna Matt Forte-nak. Bears-karrierje elmaradt.

A valóságban Barber szezonja nem volt borzalmas. Hat touchdownt szerzett, 3,7 yardot átlagolt átvitelenként és volt egy 100 yardos meccse kezdőként a Broncos ellen.

A Denver elleni meccsen sajnos Barber kritikus hibákért volt felelős. Ez volt a legjobb teljesítménye a szezonban, de a rendes játékidőben kifutott a pályáról, amikor a Bears későn vezetett, majd a hosszabbításban elvesztett egy fumble-t.

Mindkét játék a Denver mezőnygóljaihoz vezetett. A Bears kikapott, és kis híján lemaradt a rájátszásról egy nagyon kiábrándító évben.

Barber 2011 után visszavonult. Bár két évig Matt Forte minőségi hátvédjeként számítottak rá, egyetlen szezonjában a Bears-szurkolók rossz néven vették.

Roy Williams, WR

Mike Martz gyönyörű zenét csinált Roy Williamsszel a Detroitban töltött időszakuk alatt.

A közös szezonjuk Chicagóban kakofónia volt.

A Bears egyéves szerződést kötött Williamsszel 2,46 millió dollár értékben (a Spotrac segítségével). Bár Williams alulteljesített Dallasban, a Bears remélte, hogy a Martz-cal való újraegyesülés fellendíti a produkcióját.

Martz 2006-ban a Lions, 2011-ben pedig a Bears támadó koordinátora volt. Roy Williams a következő statisztikákat produkálta a két szezonban:

2006: 16 G; 82 elkapás; 1310 yard; 7 touchdown
2011: 15 G; 37 elkapás; 507 yard; 2 touchdown

Roy Williams 2011 után nem játszott több rendes NFL-meccset. Mondanom sem kell, hogy csalódás volt. Úgy gondolták, hogy Williams (6’3″, 215) Jay Cutler számára egy red-zone targetet fog biztosítani. Ehelyett borzasztóan következetlen volt, és hajlamos volt a passzok eldobására.

Ez a szerződéskötés egy újabb Martz-féle hiba volt. Martz megmutatta a Bears személyzetére gyakorolt pusztító hatását, amikor Greg Olsent elüldözte a városból. A Bears szurkolók hálásak voltak, hogy Martz és Williams is eltűnt 2012-ben.

Brandon Meriweather, S

Miután Mike Brown sikeres Chicago Bear-sorozata 2008-ban véget ért, Jerry Angelo minden offseasonban minőségi safetyket keresett. Brandon Meriweather kétszeres Pro Bowler volt a New England Patriotsnál, a Bears pedig egy szezonra 3,25 millió dollárért szerződtette (az ESPN szerint).

Meriweathernek kezdő pénzt fizettek, de 2011-ben csak négy meccsen kezdett.

A játékstílusa meggondolatlan volt – gyakran hagyott ki szereléseket vagy hibázott a fedezésben. Major Wright és Chris Conte abban az évben a Bears legjobb safetie-jeivé váltak, és Meriweather szerződtetése nem bizonyult többnek, mint pénzkidobásnak.

A Bears arra számított, hogy egy Pro Bowl-kaliberű safety-t szerez, de ehelyett alulteljesítő, drága mélységit szerzett. Meriweather azért nem került feljebb a listán, mert Roy Williamshez hasonlóan őt is egy évre írták alá.

Kevin Shaffer, OT

Amikor a Chicago Bearsnek 2009-ben segítségre volt szüksége a támadójátékos poszton, egy olyan emberhez fordultak, aki öt egymást követő szezonban legalább 15 meccsen kezdett.

Kevin Shaffer hároméves, 8 millió dolláros szerződést kötött (a Chicago Tribune-on keresztül). Az elvárás az volt, hogy Shaffer swing tackle-ként mélységet nyújtson, és esetleg kezdő legyen.

Chris Williams végül mind a 16 meccsen kezdett a jobb oldali tackle poszton, Orlando Pace pedig 11 meccsen kezdett a bal oldali tackle poszton. Amikor Pace ágyéksérülést szenvedett, Shaffer ugrott be a bal oldali tackle posztra. Ő kezdte az utolsó öt meccset.

Míg Shaffer semmiképpen sem volt szörnyű tackle, nem volt jó, és ennek a lépésnek nem sok értelme volt. A Bears elengedte a tackle John St. Clair-t Clevelandbe, ahol a következő két szezonban 24 mérkőzésen kezdett. A Cleveland elengedte Kevin Shaffert, a Bears pedig szerződtette őt. A csapatok gyakorlatilag középszerű szabadügynököket cseréltek. Ahelyett, hogy fejlesztettek volna, a Bears azért fizetett, hogy betöltsön egy helyet a játékoskeretben.

Bár Shaffernek máshol rengeteg kezdő tapasztalata volt, a statisztikák azt mutatják, hogy nem volt több, mint töltelék a Bears számára.

2009 volt Forte legrosszabb futószezonja statisztikailag (929 yard, 3,6-os átlag). 2010-ben a Chicago 56 zsákolást produkált, ami ligacsúcsot jelentett. Ez volt Shaffer két szezonja a Bearsnél. Még a kezdőcsapatba sem tudott tartósan bekerülni egy borzalmas támadósoron.

Ez az oka, hogy nem tért vissza a szerződésének harmadik évére.

Chris Chandler, QB

Chris Chandler kétszeres Pro Bowl-válogatott volt, aki az Atlanta Falconst Super Bowlba vitte.

Ez még az 1990-es években volt. Amikor a Bears 2002-ben hároméves, 4,5 millió dolláros szerződést kötött Chandlerrel (a Chicago Tribune-on keresztül), ő már kiöregedett.

A Bears nem kezdőként hozta Chandlert, így nehéz azzal érvelni, hogy ez egy szörnyű szerződés volt. Jim Miller vezette a Bears-t az előző évi 13-3-as kampány során, és visszatért, mint a hivatalban lévő játékos.

Mégis Miller 14 meccsen csak 13 touchdownt dobott (10 interception mellett). A Bears 2001-ben a védelemre támaszkodott, és valóban szükségük lett volna a támadójáték fejlesztésére. Ehelyett Chandlert hozták be vésztervként.

Chandler hét meccsen kezdett 2002-ben, amikor a Bears katasztrofális 4-12-es mérleget ért el. Négy touchdownt és négy interceptiont dobott. A 2003-as ráadásban három touchdownt és hét interceptiont mutatott be hat kezdést követően. Ezután véget ért a Bears karrierje.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Chandler nem volt rossz irányító a pályafutása során. Ez csak a harmadik évtizede volt az NFL-ben.

A tény, hogy a Bears azt hitte, hogy Chandler három évig győzelmekhez vezetheti őket, vagy akár komolyan hozzájárulhat a játékhoz, nevetséges volt. Szörnyű döntés volt, és a veszteségek oszlopában fizettek meg érte.

Chester Taylor, RB

Egy újabb Matt Forte hátvéd került a listára.

Chester Taylor sikeres futó volt Minnesotában. A 2006-os évben 1216 yardot futott. Tiszteletreméltó yard/vezetés átlagot tartott az év után is, de a szerepe csökkent, amikor a Vikings leigazolta Adrian Petersont.

A Bears négyéves, 12,5 millió dolláros szerződést kötött Taylorral (az ESPN Chicago szerint). Nem várták tőle, hogy kiszorítsa Matt Forte-t, mint kezdőjátékos, de elvárták tőle, hogy versenyezzen.

Taylor soha nem versenyzett Forte-val, és még platoonban is bukott. 2010-ben 112 próbálkozáson átlagosan 2,4 yardot tett meg hordásonként.

Taylor nem mutatott túl sok robbanékonyságot vagy erőt, amikor a Bearsnél játszott. Négyéves szerződése azzal ért véget, hogy a Bears egy szezon után elengedte.

A Taylorral szembeni elvárások hihetetlenül magasak voltak – a szerződtetése hasonló volt, mint Michael Bush szerződtetése a 2012-es szezon előtt. Ő egy 1000 yardos potenciállal rendelkező hátvéd volt; Taylor gyors volt, de elég erős ahhoz, hogy erőcsatárként szolgáljon.

Taylor szánalmas 2010-es kampánya megmutatta, hogy a Bears csúnyán félreértékelte az értékét.

Orlando Pace, OT

Orlando Pace vitathatatlanul minden idők egyik legjobb támadójátékosa.

Karrierje nagy részét a St. Louis Ramsnél töltötte, de 2009-ben hároméves, 15 millió dolláros szerződést kötött a Bearsnél (az ESPN-en keresztül).

Pace a Rams franchise bal oldali tackle-je volt, 1997-2008 között 154 meccsen kezdett a csapatban. Segített megvédeni Kurt Warnert és szabaddá tenni az utat Marshall Faulknak, két minden idők legjobbjának.

Amikor Chicagóba érkezett, a közelmúltban sérülésekkel küzdött. A Bears figyelmen kívül hagyta a figyelmeztető jeleket, és játszott az előnyeire.

Pace 11 mérkőzésen kezdett a bal oldali tackle poszton, és gyengén teljesített. Karrierje hátsó felében volt 33 évesen, és hihetetlenül lassú volt. Ráadásul a 12. héten a Vikings ellen megsérült az ágyéka, ami gyakorlatilag véget vetett a Bears-karrierjének.

A Ramsnél töltött korai karrierjéhez képest rendkívül kiábrándító volt.

Kordell Stewart, QB

Kordell Stewart a Pittsburgh Steelers rendkívül népszerű irányítója volt.

A Bears 2003-ban kétéves, 5 millió dolláros szerződést kötött vele (a Seattle Times szerint). A Bears éppen akkor engedte el Jim Millert, és egy másik tapasztalt irányítót akartak Chris Chandler mellé.

Stewart egy mozgékony irányító volt, aki megfelelő tapasztalattal rendelkezett Pittsburghben. Különösen sikeres volt 2001-ben, amikor az AFC év támadójátékosa lett, de karrierje során sok interceptionje volt.

Az egyetlen chicagói szezonja sem volt kivétel.

Stewart hét meccsen kezdett, és hét touchdownt dobott 12 interceptionnel szemben. A befejezési százaléka alacsonyabb volt, mint Chandleré és Rex Grossmané (újonc), akik mindketten kezdtek a Bearsnél abban az évben.

A Bears remélte, hogy Stewart visszahozza őket arra a szintre, amit 2001-ben elértek a pocsék 2002-es év után, de már korán elbukott. Az első öt Bears-szereplése során 1-4-re végzett.

Kordell Stewart a következő szezonban már nem a Chicago Bears mezében játszott.

Frank Omiyale, OT

Frank Omiyale a Bears egyik legrosszabb szabadügynök szerződtetése volt.

Omiyale négy évre 11,5 millió dollárért írt alá (a Chicago Sun-Times-on keresztül). Omiyale négyéves pályafutása alatt egy meccsen kezdett a Falconsnál és a Panthersnél. A Bears valamiért úgy fizetett neki, mintha garantált kezdő lenne.

Omiyale 2009-ben és 2010-ben 28 meccsen kezdett, de tényleg borzalmas volt. Hihetetlenül lassú volt, és gyakran tűnt elveszettnek a pályán.

A Bears 2011-ben a kispadra ültette, amikor végül nem bírták tovább. Ő egy gyenge opció volt guardként és egy borzalmas opció tackleként. Omiyale-t végül a 2011-es szezon végén elengedték.

Ez a leigazolás megdöbbentő volt, mert az elvárások nem lehettek volna ilyen magasak. Orlando Pace máshol bizonyított, de amikor Chicagóban játszott, már túl volt a csúcson. Omiyale soha nem bizonyított máshol, mielőtt a Bears kiosztott volna rá egy nagy összegű pénzt.

Nem kellett volna senkit meglepnie, hogy nem tudott megfelelni annak a teljesítménynek, amit a szerződése megkövetelni látszott.

Az igazi meglepetés az volt, hogy a Bears egyáltalán úgy döntött, hogy ennyit fizet egy back-up lineman-nek.

Thomas Smith, CB

A Chicago Bears legrosszabb szabadügynök-szerződése az elmúlt évekből egyértelműen Thomas Smith.

Smith sikeres cornerback volt a Buffalo Billsnél, és a Bears túlfizetett neki a szabadügynöki szerződésben. A Bears 22,5 millió dollárt fizetett Smith-nek egy ötéves szerződésért (a Chicago Tribune szerint).

Ha Thomas Smith-ről csak annyit tudnánk, hogy csak egy szezont játszott a Bearsnél, akkor ez elég is lenne. Még egy jó szezon is óriási alulteljesítővé tenné őt ehhez a szerződéshez képest.

Smith-et a Chicago Tribune úgy idézte, hogy jó vezető, de a pályán pocsékul játszott. A védekezésben teher volt, és egyetlen interceptiont sem tudott elkönyvelni.

Smith mindössze egy szezon után távozott a Bearsnél. A Bearsnél töltött rövid karrierje miatt könnyen lehet, hogy ő volt a Chicago legrosszabb szabadügynök szerződtetése a közelmúlt történetében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.