A tudósok ismét az égbolt egyik legfurcsább csillagát vették górcső alá, hogy megértsék vad fényingadozását.

A KIC 8462852, más néven a Tabby-csillag vagy a Boyajian-csillag legújabb megfigyelései során olyan lézersugárzást kerestek, amelyet egy civilizáció is produkálhat. Nos, találd ki, mi van.

Három és fél év telt el azóta, hogy bejelentették a KIC 8462852 felfedezését, és az, ahogyan látszólag véletlenszerűen halványodik és ragyog, rejtélyesnek bizonyult a csillagászok számára.

Sőt, annyira bosszantó, hogy az egyik kezdeti magyarázat szerint “egy idegen megastruktúra” volt az oka ezeknek a látszólag természetellenes ingadozásoknak.

A “idegen megastruktúrájú csillag” becenév megmaradt, de a magyarázat nem. Tavaly elvetették, miután az elemzések megállapították, hogy a fény egyes hullámhosszai jobban blokkolják a fényt, mint mások – ami nem lenne így, ha egy struktúra végezné a blokkolást.

A többi hipotézis között szerepelt egy a csillag előtt elhaladó gyűrűs bolygó, akár teljesen hatalmas, akár egy kisebb, keringési ingadozással rendelkező bolygó; egy üstökösraj; űrszemét; a csillag elnyelt egy bolygót; valami történik magában a csillagban; és a vállrándító emoji tudományos megfelelője.

De a csillagászok minden, csak nem alaposak. A UC Berkeley SETI csapata az akkori gimnazista David Lipman (ma Princeton) vezetésével egy eddig fel nem tárt szögből közelítette meg a csillagot.

Eredményeiket most feltöltötték az arXiv pre-print szerverre a szakértői véleményezés előtt, és mindenképpen érdekesek.

“A Boyajian-csillag 177 nagy felbontású spektrumát elemezzük, hogy felderítsük a földönkívüli civilizációk lehetséges lézerjeleit” – írják a kutatók tanulmányukban.

A Lick Obszervatórium Automated Planet Finder teleszkópjának adatait felhasználva a csapat 24 megawattnál erősebb folyamatos lézerfényt keresett. Ez a teleszkóp által észlelhető teljesítmény alsó határa 1470 fényév távolságban – a KIC 8462852 távolságában.

Ez a teljesítményszint az emberi technológia lehetőségein belül van. Tehát ha egy legalább olyan fejlett civilizáció van odakint, mint az emberiség, akkor rendelkezhet lézerekkel, és talán úgy használja őket, hogy mi is láthatjuk őket.

A csapat tehát átfésülte a teleszkóp adatait. És első nekifutásra találtak is néhány ígéretesnek tűnő jelet… mielőtt ki kellett volna zárniuk őket.

“A kozmikus sugárzási eseményekből származó hamis pozitív jeleket egy másodlagos, többlépcsős elemzési folyamat révén sikerült kiküszöbölni” – írták a kutatók.

“Az elemzésből származó legjobb jelöltek mind megmagyarázhatók vagy kozmikus sugárzási találatokkal, csillagok emissziós vonalaival vagy a légköri levegő izzó emissziós vonalaival.”

Szóval, nem földönkívüliek. Amit, igen, valahogyan már tudtunk. Ez a munka azonban egy másik célt is szolgált:

Ez megalapozza az Automated Planet Finder teleszkóp által a földönkívüli intelligencia keresésére irányuló Breakthrough Listen projekt részeként megfigyelt több száz további objektum jövőbeli hasonló elemzését.

A tanulmányt elfogadták a Publications of the Astronomical Society of the Pacific című folyóiratban, és teljes terjedelmében az arXiv-on olvasható.

H/T: Cosmos Magazine

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.