FirstCry Parenting

dec 23, 2021

A terhesség sok furcsa sóvárgással járhat. Ha terhes vagy, lesznek olyan napok, amikor kísértésbe esel, hogy szinte bármit megehess, de azt is tudod, hogy nem minden, ami finom, az egészséges. Óvatosnak kell lenned az ételválasztásoddal kapcsolatban. Ha szívesen eszel kínai ételeket, kétszer is meggondolod, mielőtt megeszed őket, mivel tartalmaznak bizonyos összetevőket, például Ajinomoto-t (MSG), ami nem biztos, hogy éppen jót tesz a babád egészségének (és a te egészségednek is). Az Ajinomoto-t széles körben használják ízesítőszerként, leginkább a kínai konyhában. És bár javítja az ételek ízét, a terhesség alatt fogyasztva mellékhatásai lehetnek.

ADVERTISMENT

Mi az az Ajinomoto vagy MSG?

Az Ajinomoto valójában nem egy összetevő. Az Ajinomoto Corp. egy japán szervezet neve, amely egy eredeti terméket, az MSG-t vagy mononátrium-glutamátot gyártja. Az MSG használata ellentmondásos, mivel az orvosok szerint a hosszú távú fogyasztása egészségügyi problémákhoz vezethet. Mások azzal érvelnek, hogy mivel a szervezetünk természetes módon termel glutamátot, a fogyasztása biztonságos. Ha Ön terhes, javasoljuk, hogy kerülje az Ajinomoto-t tartalmazó élelmiszerek fogyasztását, vagy beszéljen a táplálkozási tanácsadójával, mielőtt étrendjének részévé tenné őket.

FELHÍVÁS

Az Ajinomoto élelmiszer-adalékanyagként való felhasználása az élelmiszeriparban

Mivel az élelmiszeriparnak minden összetevőből nagy mennyiséget kell felhasználnia, logikusnak tűnik egy olcsóbb és ízletesebb összetevő, mint az MSG használata az ételek ízének fokozására. Az MSG-t azért is használják az élelmiszeriparban, mert éhesebbé teszi az embert. Az MSG inzulintermelésre serkenti a hasnyálmirigyet, ami a cukorszint csökkenését okozza. Ezáltal az egyén éhesebbé válik, és hajlamosabb lesz a túlevésre.

ADVERTISMENT

Biztonságos-e az Ajinomoto fogyasztása a terhesség alatt?

A várandós nőknek kerülniük kell az Ajinomoto-t tartalmazó élelmiszerek fogyasztását, mivel az káros lehet a baba egészségére. Ha nagy mennyiségben fogyasztják, a méhlepényi gát megbomlásához vezethet, ami megzavarhatja a baba táplálékellátását, és kiteheti őt mindenféle baktériumnak és betegségnek, valamint a gyomorban lévő savas ételeknek.

Az Ajinomoto terhesség alatti fogyasztásának mellékhatásai

Az Ajinomoto-t tartalmazó élelmiszerek fogyasztása káros lehet egy terhes nő számára, különösen, ha nagy mennyiségben fogyasztják. Az alábbiakban az MSG néhány terhességre gyakorolt mellékhatását említjük:

ELLENŐRZÉS

ELLENŐRZÉS

  • Placentakárosodás: A túl sok MSG károsíthatja a méhlepényt és veszélyeztetheti a babát azáltal, hogy baktériumoknak és szabad glutamátnak teszi ki, amely bejuthat az agysejtekbe és kiválthatja azokat.
  • Fejfájás: A fejfájás általában migrénhez vezet, amely látásváltozást, valamint hang- és fényérzékenységet okoz.
  • Alvászavar: Az MSG álmatlanságot is kiválthat azáltal, hogy stimulálja az agysejteket, és ébren tartja Önt éjszaka.
  • Túlstimulált idegek: Az MSG az idegek indukálásával egyensúlyhiányt okoz a neurotranszmitterekben.
  • Szívproblémák: Az MSG-t tartalmazó ételek fogyasztása szívdobogáshoz, mellkasi fájdalomhoz és szívmegálláshoz vezethet.
  • Hányinger: Ha az MSG-t akkor fogyasztják, amikor az immunitás szintje alacsony, hányingert okozhat.
  • Elhízás: Mivel az MSG serkenti a hasnyálmirigyet, állítólag az elhízás egyik oka.
  • Egyéb egészségügyi hatások: Amikor az MSG lebomlik a szervezetünkben, GABA-vá alakul, amely nyugtató hatású. Vannak más mellékhatások is, mint például zsibbadás, gyengeség, pajzsmirigyproblémák és így tovább.

Érvek az Ajinomoto mellett

Van néhány patkányokon végzett vizsgálat, amely az MSG-t a méhlepény hibáival hozta összefüggésbe, de ugyanezt nem látták majmoknál, az emberhez közelebb álló fajnál. Az MSG komoly károkat okozhat, ha nagy mennyiségben fogyasztják.

Érvek az MSG használata ellen

Vannak olyan érvek, amelyek szerint az MSG természetellenes előállítása esetén az MSG erjesztett cukorból készül, ami nem tesz jót az egészségnek. Egy másik ok, amiért óvatosnak kell lenni az MSG fogyasztásakor, hogy lehetséges mellékhatásai vannak, mint például szívproblémák, hányinger, fejfájás, méhlepénykárosodás és még sok más. Ezért a legjobb, ha kerüljük az MSG-t tartalmazó élelmiszerek fogyasztását.

Hogyan lehet azonosítani az Ajinomoto-t tartalmazó élelmiszereket

A legtöbb feldolgozott élelmiszer tartalmaz MSG-t, és az éttermekben is gyakori az MSG használata. A legtöbb erjesztett élelmiszer tartalmaz MSG-t. Egy jó példa erre a szójaszósz. Olvassa el tehát figyelmesen a címkéket, ha feldolgozott, konzervált vagy csomagolt élelmiszerek vásárlását fontolgatja. A legvalószínűbb, hogy ezek a termékek valamilyen formában tartalmaznak MSG-t, kivéve, ha kifejezetten az “MSG-mentes” felirat szerepel rajtuk. Az MSG általában megtalálható az ízesítőkben, színezékekben, húslevesekben, húslevesekben, fűszerekben és még sok másban. A terhesség alatt tehát ezeket a termékeket a legjobb elkerülni.

ELLENŐRZÉS

Míg a terhesség alatt nagy valószínűséggel meg fogja tapasztalni az MSG-t valamilyen formában tartalmazó élelmiszerek iránti sóvárgást, a legjobb, ha kerüli ezeket. A tested rengeteg hormonális változáson megy keresztül, és másképp reagál dolgokra és ételekre, mint normális esetben, ezért ne kockáztass. Konzultáljon orvosával a terhesség alatt fogyasztani kívánt élelmiszerekről, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem érzékeny rájuk. Beszélje meg a táplálkozási tervét a dietetikussal és az orvossal, és táplálkozzon egészségesen. És egészséges terhességet kívánok!

Ezt a bejegyzést utoljára 2020. április 15-én 14:04-kor módosították

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.