Valószínűleg hallotta már, hogy folsavat, egy B-vitamint kell szednie, ha teherbe akar esni, de mi is ez pontosan? Tudd meg, miért a folsav az egyik legfontosabb táplálékkiegészítő, amire szükséged lesz, amikor babát szeretnél és a terhesség korai szakaszában, és hogy mennyit kell belőle szedned.

 • A folsav, vagy természetes formájában folsavnak nevezett folsav egy B-vitamin, amelyet a szervezetünk új sejtek létrehozásához használ
 • A terhesség korai szakaszában a folsav azért fontos, mert segíthet megelőzni a fejlődő baba agyában és gerincében kialakuló idegcsőhibákat
 • A baba idegcsöve a terhesség első heteiben fejlődik ki, gyakran még azelőtt, hogy Ön tudná, hogy terhes, ezért ajánlott már azelőtt folsav-kiegészítőket szedni, mielőtt elkezdenél babát várni
 • Folsavhoz juthatsz néhány élelmiszerforrásból, de nem eléggé ahhoz, hogy fedezd a szükségleteidet
 • Tanácsos naponta 400 mcg folsavból álló étrend-kiegészítőt szedni, ideális esetben amint elkezdi a babakeresést, és a terhesség első 12 hetében1,2
 • Ha eddig nem szedett folsavat, és felfedezi, hogy terhes, kezdje el a folsav szedését, amint lehet.

Mi az a folsav?

A folsav egy folsav néven ismert vitamin szintetikus formája, amely a B-vitaminok családjába tartozik, és a szervezetünk új sejtek létrehozásához használja fel. A folsav fontos tápanyag, amely támogatja a magzati szövetek és szervek kialakulásához szükséges gyors sejtnövekedést a terhesség korai szakaszában. Szervezetünk nem tudja tárolni a folsavat, ezért van szüksége rendszeres ellátásra élelmiszerből vagy étrend-kiegészítőkből.

Miért fontos?

A folsav fontos a fejlődő magzat számára, különösen a gerinc kialakulásakor. Bizonyítottan segít megelőzni az olyan súlyos születési rendellenességeket, mint a spina bifida, a gerincet érintő állapot, és más idegcső-rendellenességek, mint az anencefália, az agy, a fejbőr vagy a koponya hiányos fejlődése.

Miért fontos a folsav szedése a terhesség előtt?

A baba idegcsöve a terhesség első heteiben fejlődik, és gyakran még azelőtt, hogy Ön tudná, hogy terhes, ezért fontos a folsav szedése, ha gyermeket tervez. Az orvosok minden nőnek javasolhatják a folsavpótlás szedését, mivel sok terhesség nem tervezett.

Monica Moore, a “Fertile Health, LLC” alapítója, USA

A folsav egy B-vitamin, amely a szervezetben új sejtek létrehozására szolgál. Kutatások kimutatták, hogy a folsav segít megelőzni az olyan neurális csőhibákat, mint a spina bifida, a babánál, ha a terhesség előtt és alatt szedik. A Betegségellenőrzési Központ (CDC) ajánlása szerint 400μg folsav szedését a fogantatás előtt 1 hónappal kell elkezdeni, és a terhesség alatt folytatni kell. Ha egy nőnek korábban volt olyan gyermeke, akit neurális csőhiba érintett, beszélnie kell orvosával a fogamzás előtti adag növeléséről

Mikor kell folsavat szedni?

A folsav szedését kezdje el, amint elkezd babát várni. Ha előre szed folsavat, akkor elegendő folsavat építhet fel ahhoz, hogy megvédje a babáját az idegcsődefektusoktól. Folytassa a folsav szedését minden nap a terhesség 12. hetéig1,2.

Az orvosok minden felnőtt nőnek javasolhatják, hogy a biztonság kedvéért amúgy is szedjen folsavat, mivel sok terhesség nem tervezett.

Hány folsavra van szükségem?

A folsav ajánlott adagja 400 mcg (mikrogramm) naponta. A legtöbb folsav-kiegészítő vagy terhesvitamin tartalmazza az ajánlott napi mennyiséget, de ellenőrizze az üveg címkéjét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a szükséges mennyiséget kapja.

Mégis magasabb adagra lehet szüksége, ha korábban idegrendszeri rendellenességgel született gyermeke volt, vagy a családjában előfordult idegrendszeri rendellenesség. Ha úgy gondolja, hogy az ajánlott adagnál több folsavra van szüksége, beszéljen orvosával, aki magasabb dózisú tablettát tud felírni.

Most tudtam meg, hogy terhes vagyok, és eddig nem szedtem folsavat, mit tegyek?

A folsav szedését kezdje el, amint megtudja, hogy terhes, és folytassa a szedését a 12. terhességi hétig. Ha bármilyen aggálya van, beszéljen orvosával.

Az ételekből is kaphatok folsavat?

A folsav természetes formáját, a folsavat kis mennyiségben számos élelmiszerben megtalálhatja, pl:

 • brokkoli
 • kelbimbó
 • leveles zöldségek, mint a spenót vagy a káposzta
 • borsó
 • csicseriborsó
Folsavval dúsított élelmiszerekkel, például egyes kenyérmárkákkal és reggelizőpelyhekkel növelheti a bevitelét. Ellenőrizze a csomagoláson, hogy mennyi folsavat tartalmaz. Mindig jó ötlet, ha a tápanyagokat kiegyensúlyozott étrendből szerzi be, de az ajánlott napi folsavmennyiséget nehéz csak a táplálkozásból biztosítani, ezért az orvosok azt javasolják, hogy szedjen folsav-kiegészítőket vagy terhesvitaminokat is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.