Movember Special:

dec 3, 2021
1 of 12 Következő ”
PHOENIX, AZ – OKTÓBER 04: Charlie Blackmon+

A Movember hónap tiszteletére itt vannak a baseball legjobb szakállasai, pozíció szerint rendezve.

Movember van, az évnek az az időszaka, amikor a férfiak országszerte félreteszik a borotvákat és a borotvákat, és hagyják nőni az arcszőrzetet. Ez azonban nem csak a látszat kedvéért történik. A Movember az a hónap, amikor a Movember Alapítvány jótékonysági szervezet a prosztatarák, a hererák és a mentális egészség megelőzésére és kezelésére összpontosító adományokat gyűjt.

Az arcszőrzet az elmúlt néhány évben országszerte kihajtott a labdapályákon. A baseballrajongók biztosan észrevették a trendet a Houston Astros és a Los Angeles Dodgers közötti világbajnokság alatt. Mindenki láthatta az első meccs kezdő dobóinak párosításánál, ahol két szakállas balkezes volt Dallas Keuchel és Clayton Kershaw személyében.

Nem meglepő, hogy a baseball körül virágzik a szakáll. Sok jelenlegi játékos az ezredfordulós generációhoz tartozik, egy olyan generációhoz, amelyet könnyen azonosítani lehet a szakállakról és a manbunsról, nem is beszélve a Twitter-fiókokról, a Snapchatről, az Instagram-oldalakról, és arról, hogy a Baby Boomerek mindenért hibáztatják őket, ami rossz a világon.

Tavaly áprilisban Vin Scully, a Dodgers régóta ismertetője a Padres elleni mérkőzésen költőien nyilatkozott a szakállakról. Scully megemlítette, hogy végzett némi kutatást a szakállakról, és a következő sorokkal kezdte monológját: “Először is, azt mondják, hogy a szakállak már az emberiség hajnalán kialakultak – egyrészt, mert a hölgyek szerették, másrészt, mert így lehetett elijeszteni az ellenfeleket és a vadállatokat.”

Scully persze nem fejezte be. Amikor beszélni kezd, sosem lehet tudni, meddig folytatja, vagy hova jut el. A továbbiakban Nagy Sándorra, Abraham Lincolnra és a Biblia két könyvében, a Leviticusban és a Deuteronomiumban található “isteni megbízatásra” hivatkozott a szakállakkal kapcsolatban.

A szakállak elterjedése viszonylag új dolog a baseballban. A 20. század első felében volt egy Dávid-ház néven ismert utazó csapat, amely teljes szakállat és hosszú hajat viselt, de ők kivételnek számítottak. Gondoljunk csak a sok régi idők Hall of Fame játékosaira, mint Ty Cobb, Babe Ruth, Ted Williams és Mickey Mantle. Ők mindannyian arcszőrzet nélküliek voltak.

A hosszú haj a 60-as évek végén kezdett divatba jönni, amikor a hippi mozgalom nagykorúvá vált. A 70-es években népszerű volt a bajusz, a pajesz és az óriási afro. Az outfielder Oscar Gamble-nek lehetett a baseballban valaha látott legnagyobb afroja. Az 1976-os Topps baseballkártyája legendás. Sajnos, amikor elcserélték a Yankeeshez, a hajának el kellett tűnnie. A Yankees-nek azóta van ápolási politikája, hogy George Steinbrenner 1973-ban megvásárolta a csapatot.

A 70-es és 80-as években volt néhány afroamerikai baseballjátékos, aki teljes szakállt viselt, mint például Garry Maddox és Dave Parker. Parker szakálla ugyanarra a sorsra jutott, mint Gamble afrofrizurája. Az 1984-es szezon előtt szabadügynökként aláírt a Cincinnati Redshez, és le kellett borotválnia a szakállát. Szakáll nélkül soha többé nem érte el azt a nagyságot, amit a We R Fam-A-Lee Pittsburgh Pirates tagjaként elért.

A kecskeszakáll az 1990-es években került reflektorfénybe. Mike Piazza és Jeff Bagwell Hall of Fame-karriert futott be kecskeszakállal. Meg kell jegyezni, hogy a kecskeszakáll szó nem csak a viselője állán lévő szőrzetet írja le, hanem az állon és az ajkak felett lévő szőrzetet is. Az arcszőrzet puristák az utóbbit Van Dyke-nak neveznék.

A nagy, vastag, dús szakállak jelenlegi trendjét valószínűleg a különc zárójátékos Brian Wilson indította el, amikor a San Francisco Giantsnél játszott. A 2010-es szezon második felében hagyta szabadon nőni a haját, ami a Giants World Series győzelmével csúcsosodott ki. Három évvel később a Red Sox csapattársai, Mike Napoli és Jonny Gomes kiemelkedő szakállas arcok voltak a sok szakállal rendelkező csapatban, amely megnyerte a 2013-as World Series-t.

Most már szinte minden csapatnak (a Yankees kivételével) van legalább egy teljesen szakállas tagja. Ezt szem előtt tartva, nézzük meg a baseball legjobb szakállasainak felállását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.