The New Republic

nov 3, 2021

Hernandez ügye annak idején a sajtó figyelmét is felkeltette, akárcsak Raymond Edwin, a New York-i rendőrség 12 tagjának szakmai megpróbáltatásai, akiről a The New York Times Magazine 2016-ban írt riportot. A filmben meghallgatjuk a felvételt, amelyet Edwin rögzített egy feletteséről, aki elmagyarázza, hogy Edwin miért kapott olyan alacsony értékelési számokat a jó rendőri munkája ellenére. “Te egy fiatal fekete férfi vagy, raszta hajjal, nagyon okos” – mondja a felettes. “A szavaid hangosak.” Más szóval, Edwin sok figyelmet von magára. Elmagyarázza, hogy az értékelők pontosan ezekkel a szavakkal szólították meg: “Baszd meg ezt a fickót”. De nem adja fel. Ehelyett őrmesteri előléptetést kér.

Edwin szorult helyzete elmélyíti a film faji diskurzusát. Tudatos feketeként Edwin dühös amiatt, ahogyan a New York-i rendőrség a fiatal fekete férfiak áldozattá válásából szerez bevételt. “Ez az az idő, amikor meg kell tudnod mutatni az arcodat, és ki kell tudnod mondani az igazságot” – mondja.”

A Bűn + Büntetés nemcsak azért különleges film, mert intim történeteket mesél el, hanem mert összeházasítja a letartóztatott személy nézőpontját azokéval, akiknek a feladata a letartóztatás. Ez a házasság nem mentes a feszültségektől. Amikor a 12-es NYPD például találkozik a Make the Road és a Nation of Islam aktivistáival, rájönnek, hogy vannak olyan emberek a közösségben, akik semmi közük a rendőrséghez, és kész. Milyen szövetséget köthet egy besúgó rendőr, aki rendőr akar maradni, olyan csoportokkal, amelyek keményvonalas álláspontja szerint a rendőrök gonoszak?

Nincsenek egyszerű válaszok ezekre a kérdésekre. És nincs kielégítő befejezése Maing filmjének. A film során a bíróságok végig kudarcot vallanak. Hernandez azért kerül a Rikersbe, mert az ügyészek nem törődnek a gyors eljárás biztosításával. A NYPD 12 nem kapja meg a kívánt ítéletet. Nem jön létre független szerv a NYPD tevékenységének felügyeletére. Ha a filmben van egy mozdulatlan pont – egy megfellebbezhetetlen következtetés -, az az, hogy az igazságszolgáltatás és a törvény nem ugyanaz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.